Hlavní obsah

Jan Plecháč & Henry Wielgus: O českém designu i zábavě

Novinky, Linda Humlová

Designéři Jan Plecháč a Henry Wielgus se poznali během studia na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze, kde spolu poprvé začali spolupracovat. V roce 2012 založili společné designérské studio, kde tvoří jeden úspěšný projekt za druhým. Atmosféru jejich díla můžete nasát mimo jiné i v pražských bistrech Phill’s Twenty7 a Phill’s Corner, jejichž interiér je rovněž jejich dílem.

Foto: archiv Jana Plecháče & Henryho Wielguse

Jan Plecháč & Henry Wielgus

Článek

Založili jste studio Jan Plecháč & Henry Wielgus, rozumíte si i v ostatních ohledech, než je design?

Ačkoliv jsme oba rozlišné povahy, tak si rozumíme velmi dobře. Naše práce je velkou součástí našich životů, takže by to ani jinak nešlo.

Co je na práci designéra nejtěžší? Stane se vám někdy, že zkrátka nedostanete žádný nápad?

Člověk je sám svým pánem, což se kromě velké výhody může stát i tím nejtěžším aspektem naší práce. Proto musí být člověk, který pracuje sám na sebe, poměrně zodpovědný a mít určitou vůli.

Samozřejmě se nám stává, že nemáme žádný nápad. Pak jde o to, překonat takové období s chladnou hlavou. Někdy to jde lépe a někdy zase hůř, ale je dobré si uvědomit, že vlastně o nic nejde.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Na jakém projektu jste se společně nejvíce „vyřádili”?

Těch projektů je celá řada, protože se vždy snažíme dost experimentovat. Vždy je to pro nás nová cesta plná objevování.

Jakou pozici má na světové scéně český design?

Je několik českých studií a jednotlivců, kteří se výrazněji prosazují na světové úrovni, což je skvělé a velmi pozitivní. Český design jako celek nebo jako pojem ale ne zcela vyniká. Tím nicméně nepopírám kvalitu českých designérů, to vůbec, ta je velmi dobrá, jen jsme stále velmi slabí v sebeprezentaci.

Foto: archiv firmy Nespresso

Henry Wielgus uprostřed své instalace na letošním Designbloku.

Vaše minulá instalace na Designbloku (mezinárodní přehlídka designu) se stala hitem sociálních sítí, získala i ocenění Nejlepší instalace výrobce 2016. Co vás vedlo k vytvoření té letošní?

Tento rok jsme navazovali na minulou instalaci Nespresso, kde byla hlavním motivem káva samotná. Nyní jsme trochu otočili princip, kdy návštěvník nepozoruje kávu s odstupem, ale naopak jí prochází. Vždy pracujeme s vizualitou a grafičností našich instalací a ani tentokrát tomu nebylo jinak.

Foto: archiv firmy Nespresso

Součástí instalace je i kavárna.

Co děláte, když zrovna nenavrhujete?

Spoustu zábavných věcí. Oba jsme docela akční lidi, takže o zábavu máme postaráno.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám