Hlavní obsah

Poctivé smetanové menu, které zpříjemní podzimní dny

Právo, Vendula Presserová

Lahodná smetana jídlo zjemní, dodá mu delikátní chuť. A pokud to s ní nepřeženeme, odpustíme jí i ty kalorie. Dnešní smetanové menu pro vás připravil šéfkuchař restaurace Babiččina zahrada Radek David.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek
Smetanová polévka s bramborami, pórkem a divokým česnekem
Suroviny: 50 g másla, 100 g cibule, 100 g pórku, 500 g kuřecího vývaru, 250 g brambor, 40 g divokého česneku (mimo sezónu špenát nebo petrželová nať), 300 g smetany 33 %
Postup: Na másle zpěníme cibuli nakrájenou na kostičky, přidáme nakrájený pórek a lehce orestujeme. Základ zalijeme kuřecím vývarem a přidáme na kostičky nakrájené oloupané brambory. Polévku osolíme, a jakmile budou brambory měkké, přilijeme smetanu a krátce povaříme.Vše nalijeme do mixéru a přidáme divoký česnek. Rozmixujeme a propasírujeme, krém podle potřeby dochutíme solí. Na ozdobu použijeme zelený olej, který připravíme tak, že rozmixujeme divoký česnek s trochou olivového oleje a olej přecedíme přes jemný cedník.
Gratinované brambory s houbami
Suroviny: 600 g brambor, 30 g slunečnicového oleje, 200 g hub (žampióny, hlíva ústřičná, shi take nebo hříbky), 1 stroužek česneku, 250 g smetany 33 %, 2 žloutky, sůl
Postup: Očištěné houby nakrájíme a zprudka orestujeme na oleji. Přendáme je do misky a přidáme oloupané, na tenké plátky nakrájené syrové brambory. Přilijeme smetanu, žloutky a přidáme česnek rozetřený s trochou soli na pastu. Vše promícháme a dáme do pekáčku tak, aby vznikla na povrchu souvislá vrstva. Pečeme při 150 °C přibližně hodinu. Že jsou brambory hotové, poznáme tak, že zapíchneme vidličku a ta projde krásně hladce až na dno.
Hovězí s mandlovou omáčkou
Suroviny: 800 g loupané plece, 200 g cibule, 200 g mrkve, 100 g celeru, 100 g řapíkatého celeru, 200 g pórku, 10 kuliček černého pepře, 5 kuliček nového koření, 2 bobkové listy, špetka tymiánu, sůl, 50 g másla, 20 g hladké mouky, 500 g hovězího vývaru, 100 g loupaných mandlí, 250 g smetany 33 %, sůl
Postup: vodu se zeleninou a kořením uvedeme do varu, osolíme ji a přidáme loupanou plec. Vaříme, dokud není maso měkké, poté ho vyjmeme, vývar přecedíme svaříme na 500 g.Připravíme omáčku: do rozpuštěného másla přidáme oloupané mandle, lehce je opražíme a zaprášíme moukou, uděláme jíšku. Zalijeme vývarem a prošleháme metlou. Vaříme 30 minut. Nakonec přilijeme smetanu, povaříme ještě dvě minuty a omáčku dohladka rozmixujeme. Nakonec ji přecedíme přes jemný cedník.Omáčku můžeme ozdobit opraženými plátky mandlí, podáváme ji s vařeným hovězím a s houskovým, karlovarským, hrníčkovým knedlíkem.
Smetanová panna cotta s jahodami
Suroviny: 250 g mléka, 250 g smetany 33 %, 100 g cukru krupice, 8 g sypké želatiny, 450 g jahod, máta
Postup: Mléko, smetanu, polovinu cukru a želatinu ohřejeme na 80 °C. Promícháme a necháme chvilku vystydnout. Směs poté nalijeme do tvořítek, která vysteleme fresh fólií, nebo do misek či talířů.300 g jahod rozmixujeme, přisypeme druhou polovinu cukru a krátce povaříme. Propasírujeme přes jemný cedník.Panna cottu přeložíme na talíř, ozdobíme nakrájenými zbylými jahodami a mátou. Okolo nalijeme jahodovou omáčku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám