Hlavní obsah

Nejoblíbenější sport, při kterém hrají prim muži menšího vzrůstu

Novinky, Dana Sokolová

Mistrovství světa ve fotbale je oslavou nejen sportu jako takového, ale také sebevědomí mužů menšího vzrůstu. Zatímco mezi basketbalisty či americkými fotbalisty se někteří muži mohou cítit méněcenně, u fotbalu je tomu zcela jinak. Nejúspěšnější fotbalisté totiž přehnanou výškou rozhodně neoplývají.

Foto: Profimedia.cz

Xavi Hernandez

Článek

Ačkoliv podle statistik i fotbalisté dosahují stále větších výšek, úspěšnější zůstávají ti menšího vzrůstu. Podle nedávné studie evropských fotbalových hráčů bylo zjištěno, že FC Barcelona je tým s největším počtem menších hráčů - průměrná výška se zde pohybuje kolem 175 cm, přičemž do hry jsou nasazováni nejčastěji právě ti nejmenší hráči.

Pro příklad - za jednoho z nejuznávanějších hráčů všech dob je považován španělský hráč Xavi Hernandez, který je vysoký 170 cm, stejně jako Andreas Iniesta.

Foto: Profimedia.cz

Andreas Iniesta

Zatímco Brazilec Pelé měřil 173 cm, úspěšný Argentinec Diego Maradona pouhých 165 cm.

Podle odborníků je menší vzrůst výhodný především pro záložníky a útočníky. "Tito hráči jsou čipernější, rychleji mění směr a mají lepší kontrolu nad svými končetinami," vysvětluje profesor Stasinos Stavrianeas z Willametteovy Univerzity a dodává: "Čím víc je útočník nepolapitelný pro obránce, tím jsou větší šance na úspěch."

Foto: Profimedia.cz

Lionel Messi

Mezi úspěšné menší hráče patří i argentinský útočník Lionel Messi, jenž se stal čtyřikrát držitelem Zlatého míče. Podle oficiálních statistik také měří 170 cm, což se zdá mnohým odborníkům až příliš. Jeho nízké těžiště umožňuje bleskové útoky, při nichž se řadí mezi nejrychlejší muže planety.

Zajímavé jsou také statistiky porovnávající výšku hráče versus faulování protihráčů. Zatímco menší hráči jsou spíše faulováni, vyšší hráči častěji faulují a jsou z obecného pohledu agresivnější.

Reklama

Výběr článků

Načítám