Hlavní obsah

České marmelády ze šumavské samoty opět získaly zlato ve světové soutěži

Novinky, Andrea Zunová

Deseti medailemi z toho čtyřmi zlatými byly při soutěži World´s Marmalade Awards 2014 oceněny marmelády z šumavské manufaktury Blanky Milfaitové. Převálcovaly konkurenci 2000 soupeřů z celého světa. Čím? Nejsou strojově vyráběné, ale poctivě dělané z těch nejkvalitnějších surovin.

Foto: archív Blanky Milfaitové

Blanka Milfaitová mezi svými marmeládami.

Článek

Pro představu, z čeho se skládají marmelády, které porazily konkurenci ze světa, předkládáme popis složení těch čtyř vítězných.

Pomeranč & čokoláda Amedei Porcelana je ze sladkých bio pomerančů ze sicilské Palagonie, které Blanka Milfaitová vlastnoručně sbírala loni v prosinci, a z čokolády Amedei 70% Porcelana.

Citron & hruška, bourbon vanilka se skládá z bio citronů z italského Sorrenta, které byly také vlastnoručně sklizeny loni v prosinci, z hrušek z Novohradských hor a bio bourbonu vanilka z Madagaskaru.

Citron & Champagne L. Roederer Cristal Brut je z bio citronů z italského Sorrenta a šampaňského Louis Roederer Cristal Brut Vintage 2002.

Pomeranč & limetka, kardamom je ze sladkých bio pomerančů ze sicilské Palagonie loni vlastnoručně sklizených, limetky a kardamomu.

Tuto poslední zlatou medaili nevytvořila Blanka Milfaitová, ale její pravá ruka Bára. Další marmelády oceněné stříbrnými a bronzovými medailemi byly vyrobeny z pomerančů s Earl greyem, čistých pomerančů, citrónu s vanilkou, pomeranče s růžovým grepem a kardamomem, klementinek s levandulí a mojita.

Foto: archív Blanky Milfaitové

Marmelády ze šumavské samoty.

Výsledkem prvního světového ocenění z loňského roku pro malou manufakturu v Pohoří na Šumavě bylo, že svět začal miniaturního českého výrobce ze samoty v lese akceptovat a jeho produkty vyžadovat. Tak se marmelády dostaly např. do Curychu, Paříže, Říma či Berlína. Nejzajímavější asi bylo, že se české marmelády loni objevily i v britském královském paláci.

K tomu řekla Blanka Milfaitová, že „úspěch ve světové soutěži predikuje kontrakt s londýnským Fortnum & Mason, který je nejen kultovním shopem všech světových gurmánů, ale především obchodem, kde nakupuje královská rodina, a to osobně, a vždy je to velká událost, neboť královna běžně do konzumu nechodí“.

Ale tomu je letos konec. Blanka Milfaitová se rozhodla omezit prodej svých jedinečných marmelád na jeden obchod v Praze a dva na Šumavě. Dalším zájemcům bude své výrobky posílat poštou.

Foto: archív Blanky Milfaitové

Královská rodinka nakukuje do košíků ve Fortnum and Mason, do kterých jsou tam i na pohoří dárkově baleny marmelády od Blanky Milfaitové.

Nebude jí líto, že si je v Londýně už nepřijde osobně koupit královna Alžběta? „Víte, než v Londýně, kde je to takové 'komerční sebeuspokojování', mě více těšily české trhy. Nebo gastro vychytávky typu Prague Food Festivalu, kde potkávám klienty, mám zpětnou vazbu a cítím okolo stánku nefalšované nadšení,” vysvětluje královna marmelád.

„Prodávat v zahraničí je obrovská zkušenost, a je milé sobě i jim dokázat, že naše marmelády strčí ty jejich klidně do kapsy. Mám nádherné ohlasy a obchodníky i klienty mé rozhodnutí moc mrzí. Na druhou stranu, poctivá ruční malosériová výroba by tím trpěla a jedinečnost naší značky by ztrácela. Tak raději zpomalím,“ zdůvodnila pro Novinky své rozhodnutí Milfaitová.

Marmelády jsou mojí vášní
Blanka Milfaitová

Přesto se bude i dál účastnit světových soutěží. Například tu v anglickém Dalemainu podle svých slov považuje už za rituál. A čekají ji i další. „Ale už ne pro komerční profit, ale jen proto, že moje marmelády jsou prostě soutěživé,“ řekla.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Nápad s výrobou marmelád jistě ovlivnil její život. Nelitovala někdy, že se do toho kolotoče pustila? I s ohledem na rozhodnutí skončit s prodejem? „Ale kdepak, to nikdy, marmelády jsou mojí vášní... Jen jsem až nyní nechala v sobě zvítězit potřebu po jejich vaření nad potřebou je prodávat. Kdykoli sbírám zajímavé a čerstvé ovoce a kdykoli je dávám do mého měděňáku, cítím takové šimrání, něco jako nedočkavost, co se z toho vyklube. Dnes vím, že je to hlavně ryzí touha tvořit malý zavařený zázrak. A toho se přeci nemůže litovat!“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám