Hlavní obsah

Šidit džemy už nemá být tak snadné, zvýší se podíl ovoce

Právo, Stanislav Ptáčník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Džemy, marmelády a jiné ovocné pomazánky nedopadají při kontrolách kvality potravin nijak dobře. Spolu s medem, burčákem a kečupy patří k těm potravinám, v nichž je zjišťováno nejvíce prohřešků a nedostatků. Zlepšit to však má chystaná nová vyhláška ministerstva zemědělství (MZe).

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Alarmující zvláště je, že v řadě případů nejde o nedopatření, ale spotřebitel je klamán a šizen vědomě a úmyslně. Ať už s cílem získat neoprávněný finanční prospěch, výhodu proti konkurentům na trhu, nebo obojí,“ řekl v pátek Právu ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Jakub Šebesta.

Mezi hříšníky figurovaly v loňském roce nejčastěji polská firma Scandic Food jako výrobce a tuzemská společnost Žluva Impoexpo jako dovozce. Při kontrole bylo například v džemech, pocházejících od zmíněného výrobce, zjištěno jenom 15,8 procenta ovocné složky místo na etiketě deklarovaných 40 %.

Podle kontrolorů bývá deklarovaný podíl ovoce výrobci nahrazován buď jablečnou složkou a přidaným cukrem, nebo i různými stabilizátory, konzervanty, dochucovadly či vodou. Zákazník má přitom omezené možnosti, jak závady odhalit.

Před nedávnem se i novináři mohli na několika předložených vzorcích přesvědčit, že ošizené ovocné pomazánky vypadají a chutnají vcelku dobře. Lépe než laik rozdíly v kvalitě odhalí školený odborník. Při současných cenách džemů, kdy podle údajů Českého statistického úřadu kilogram přijde na více než stokorunu, může ale „úspora“ na každých sto gramech ošizeného výrobku činit i několik korun.

Podnět dala inspekce

Na zjištění a legislativní podnět SZPI už zareagovalo ministerstvo zemědělství (MZe). Chystá novelu „marmeládové“ vyhlášky, která by mohla situaci zlepšit.

„Novela by mohla začít platit ještě letos,“ řekl mluvčí MZe Jan Žáček. Hlavní změnou bude zvýšení povinného podílu takzvané refraktometrické sušiny v ovocných výrobcích. Zatímco dosud má podíl sušiny činit aspoň 45 procent, nově to bude 60 procent.

„Výrobci toho mohou docílit zvýšením podílu ovocné složky a snížením obsahu přidaného cukru a konzervačních látek, čímž by se měla zlepšit také chuť těchto produktů,“ uvedla mluvčí Potravinářské komory ČR Dana Večeřová.

Mnozí odborníci jsou ale skeptičtější a upozorňují, že pro ovocné pomazánky je stále stanoveno poměrně málo jakostních znaků.

SZPI pak může pouze kontrolovat, jestli obsah výrobku je shodný s tím, co je uvedeno na etiketě, a zda neobsahuje látky, které v něm nemají co dělat.

U džemů výběrové kvality (označovaných i jako extra) může být podle návrhu novely podíl sušiny o něco nižší. Tyto džemy by však měly mít vyšší obsah původního ovoce.

Pokud jde o marmelády, převzetím evropské legislativy se za ně mohou označovat v České republice pouze takové, které jsou vyrobené z citrusových plodů.

Anketa

Sledujete v kupovaných džemech podíl ovoce?
ano, kupuji ty kvalitnější
37,1 %
ano, ale rozhoduju se hlavně podle ceny
9,4 %
ne
4,6 %
džemy nekupuju
48,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2530 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám