Hlavní obsah

Jake Gyllenhaal: Došlo mi, že člověk nemůže mít všechno

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Talentovaný Američan z Los Angeles má diář plný. Točí jeden film za druhým a režiséři si ho předcházejí. Právě teď exceluje v roli detektiva v psychologickém krimi thrilleru Zmizení.

Foto: Profimedia.cz

Jake Gyllenhaal

Článek

„Postava detektiva Lokiho mě fascinovala. Je to oddaný a chytrý policista, jehož motivem je pomáhat lidem v tísni,“ přibližuje svou postavu dvaatřicetiletý Jake Gyllenhaal. Vyzdvihuje jeho houževnatost i to, že si ho přitom divák nijak neidealizuje.

„Sám vyrostl jako sirotek a mladý delikvent, kterému se nakonec podaří dostat se na správnou stranu zákona mezi policisty. Tam se mu začne dařit. Je dobrý i proto, že mu svět zločinu není cizí, nebojí se ho a umí se v něm pohybovat. Spoustu času tráví sám pozorováním druhých, nepřátelí se s ostatními kolegy, je nedůvěřivý samotář, vždy pracuje sólo. Snaží se vmyslet do uvažování podezřelého, hledá nejtemnější zákoutí zločincovy psychiky,“ pokračuje Jake.

Foto: Profimedia.cz

V klaustrofobickém dramatu Zmizení hraje spolu s Hughem Jackmanem první ligu.

„Je jako buldok – když se na někoho zaměří, už ho nepustí. K tomu uvnitř vařící se hněv, to vše dohromady z něho dělá výborného detektiva.“ Letos je to po thrilleru Enemy (Nepřítel) druhý zajímavý film, který natočil s kanadským režisérem Denisem Villeneuvem. „Je to poprvé, co jsem se stejným režisérem pracoval hned na dalším filmu. Padli jsme si do oka už při natáčení Enemy. I tam hraju podobně složitého chlapíka, takže jsem byl na postavu Lokiho dobře naladěný,“ prozrazuje.

Když se Jakea ptali, jestli chce nadále hrát hlavně policisty, odpověděl: „Tak, pokud dobře počítám, tohle je po Patrole můj druhý muž zákona. Když se ale zblízka na obě postavy podíváte, zjistíte, že jsou zcela odlišné, byť je spojuje stejné povolání. Jinak myslím, že rejstřík mých rolí je hodně pestrý. Střídám jak žánry, tak režiséry.“

Ze zcela jiného ranku byl jeho princ v dobrodružné fantasy Princ z Persie: Písky času, novinář v Zodiaku, kapitán v mysteriózní sci-fi Zdrojový kód či profesionální flákač ve filmu Láska a jiné závislosti. Ještě letos se předvede v další komedii Nailed (Přibitý) a chystá se na dramatický Everest.

Foto: Profimedia.cz

S Gemmou Artertonovou ve svém jediném hollywoodském velkofilmu Princ z Persie: Písky času (2010)

Pravda je, že cestu na filmové plátno měl Jake, kterému byli za kmotry Paul Newman a Jamie Lee Curtisová, daleko snazší než řada jeho hereckých vrstevníků. Stejně jako jeho starší sestra Maggie vyrostl v kultivované umělecké rodině, ve které liberální rodiče – scenáristka Naomi Fonerová a filmový režisér a producent Stephen Gyllenhaal – stavěli nad všechny hodnoty vzdělání a intelekt.

Navíc se narodil přímo u zdroje, v Hollywoodu, kam se rodiče odstěhovali z New Yorku za vzkvétající kariérou. Okruh rodinných přátel tvořili umělci a političtí aktivisté, prostředí, které ho záhy silně ovlivnilo. Od mládí se snažil distancovat od života v přepychu, ve kterém žila i většina jeho spolužáků z prestižních škol, do kterých se sestrou v Los Angeles chodili.

Od jedenácti let hrál ve filmech svého otce, brzy si jeho nevšedního talentu všimli i další režiséři. První zlomová role přišla už v osmnácti v nezávislém filmu Říjnové nebe (1999), kde ztvárnil chudého chlapce, který se snaží vyhrát školní vědeckou soutěž a vyhnout se tak práci horníka. Ve dvaceti letech mu další úspěch přinesl opět nezávislý snímek Donnie Darko (2001) a jeho role problematického teenagera s formou paranoidní schizofrenie.

Od milostného příběhu dvou mladých mužů v dramatu Zkrocená hora (2005), kdy za roli Jacka Twista dostal v pětadvaceti letech nominaci na Oscara, si může role vybírat.

Foto: Profimedia.cz

Jake Gyllenhaal

„Právě proto, že jsem měl jednodušší start ve filmu, jsem postavil svou kariéru na nezávislých filmech, aby si nikdo nemohl myslet, že díky rodičům mohu točit samé hity,“ směje se.

Režiséři jsou Jakem nadšeni a líbí se i kolegyním. S Kirsten Dunstovou chodil dva roky, po ní si chtěl vzít i s jejími dvěma dětmi z prvního manželství Reese Witherspoonovou, se kterou se seznámil při natáčení válečného dramatu Odvlečen (2007).

Nakonec to ale nevyšlo. „Když se s ním Reese skoro po třech letech rozešla, málem mu to zlomilo srdce. Možná ji to jednou bude mrzet. Jake ji opravdu velice miloval, měl moc pěkný vztah i k jejím dětem, byl by i vynikající otec. Děti má moc rád. Je kmotrem své malé neteři Ramoně a ta ho miluje. Dostal ale za vyučenou, a tak další vztahy se zpěvačkami a modelkami už nebere moc vážně,“ prozrazují přátelé.

A co na to Jake? „Došlo mi, že člověk nemůže mít všechno. Teď se mi ale natolik daří v kariéře, že to neřeším. Věnuji se hlavně natáčení, v něm nacházím momentálně plné uspokojení,“ prozrazuje.

Ve volném čase se hodně věnuje boxu. „Aby se z vás stal výborný bojovník, musíte boxu propadnout a s herectvím je to to samé. I proto jsem se rozhodl pro natočení Everestu. Je přece fascinující, že lidé stále mají důvod cestovat tak daleko a zkoušet tu magickou horu dobýt. I v tomto případě to ale znamená dojít až na vrchol. A právě o tom mluvím,“ dodává Jake Gyllenhaal.

Reklama

Výběr článků

Načítám