Hlavní obsah

Herečka Kerry Washingtonová: Jsem aktivní demokrat

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letos se Kerry Washingtonová mohla radovat z několika úspěchů. První si vysloužila za roli v oscarovém snímku Nespoutaný Django, další dva přišly s hlavními rolemi v nové komedii Peeples a v americkém seriálu Skandál.

Foto: Profimedia.cz

Na první pohled je jasné, že Kerry patří mezi nejatraktivnější Afroameričanky v Hollywoodu.

Článek

Filmoví odborníci ale přesto tvrdí, že by si nadaná Afroameričanka, která už v řadě snímků prokázala svůj nesporný talent, zasloužila konečně film s velkou rolí, napsanou jí přímo na tělo.

„Kerry je výbornou herečkou, ale co je jí platné, že září na televizní obrazovce, když ve filmech hraje vedlejší role, ve kterých ji vždy zastíní výraznější kolega. Potřebuje něco, jako byla pro Jennifer Lawrenceovou Terapie láskou nebo Třicet minut po půlnoci pro Jessiku Chastainovou.“ A nejspíš mají pravdu.

Kerry už v osmi filmech hrála manželku či přítelkyni, z toho dvakrát vedle oscarového Jamieho Foxxe – a to ve zmíněném Nespoutaném Djangovi a v životopisném hudebním snímku Ray. Další roli manželky měla v Posledním skotském králi opět vedle oscarového Foresta Whitakera a výborného Jamese McAvoye. Ve Fantastické čtyřce si pak zahrála přítelkyni monstra zvaného Thing.

Foto: Profimedia.cz

V roli německy mluvící otrokyně Broomhildy von Shaft s filmovým manželem Jamiem Foxxem, hrdinou kultovního snímku Nespoutaný Django.

V dramatu Mr. & Mrs. Smith zase ztvárnila roli teroristky vedle slavné Angeliny Jolie. A i když v těchto rolích byla nepřehlédnutelná, těžko díky nim mohla dosáhnout na poctu nejvyšší. Kerry ale svou situaci podobně nevidí. „Jsem šťastná optimistka a věřím, že jednou tu šanci dostanu,“ směje se.

„Tak dobře, nemám v šestatřiceti Oscara, ale o to přece nejde. Právě díky těmto menším rolím jsem se dostala k výborným filmům, o kterých si mnohé moje vrstevnice mohou nechat jen zdát. Zahrát si se jmenovanými jedničkami byla pro mě jak lidská, tak i ohromná herecká zkušenost. Stejné je to i s nezávislými filmy, které nemají milióny diváků jako hollywoodské hity, ale jsou mnohdy daleko kvalitnější,“ vysvětluje čokoládová Kerry, která byla letos americkým magazínem People prohlášena za jednu z nejkrásnějších žen na světě. Momentálně žije svou hlavní rolí v povedené komedii Peeples.

„Jsem moc ráda, že jsem si po těžké roli otrokyně v Djangovi mohla zahrát ve zcela odlišném žánru. Dokonce jsem bytostně cítila, že nejen já, ale i diváci se potřebují trochu rozptýlit od složité situace, která ve světě je, a moci se zasmát, poslechnout si zamilovaný příběh propojený s láskou k rodině,“ svěřuje se pohodová rodačka z newyorského Bronxu.

Kerry sama má moc hezký vztah se svými rodiči – otcem Earlem, realitním agentem, a zvláště pak s matkou Valerií, univerzitní profesorkou. „Moje maminka si strašně moc přála dítě. V té době ale ještě lékaři nevěděli tolik o tom, jak léčit neplodnost, a tak čekala léta, než otěhotněla. Ale nevzdala to, proto jsem tady,“ směje se.

„Hlavně pro ni jsem pak před třemi roky kývla na film Mother and Child. Teprve při jeho natáčení, kdy už jsem byla i starší, jsem totiž plně pochopila, čím musela procházet. Blízko k sobě tak máme odmalička. Teď se jí to ale všechno snažím vynahradit a dělat jí radost,“ svěřuje se Kerry.

Foto: Profimedia.cz

V dramatickém snímku Poslední skotský král (2006) s Forestem Whitakerem jako krutým diktátorem a jeho skotským pomocníkem v podání Jamese McAvoye (vpravo).

„Už mi to vynahradila miliónkrát. Kerry byla od malička strašně šikovná. Už na přednáškách, kam jsem ji často brávala ještě jako holčičku, se klidně před všemi studenty přihlásila, když chtěla něco říct, vždycky měla výbornou vyřídilku,“ dodává pyšná matka.

Kerry dostala dobrý základ v soukromé elitní škole Spence pro dívky, mezi jejíž absolventy patří třeba i Gwyneth Paltrowová. Hrát začala už při studiu na univerzitě George Washingtona, v roce 2000 natočila své první drama Our Song (Naše písnička).

Zajímavá je i její poslední seriálová role Olivie Popeové ve Skandálu. V roli konzultantky pro styk s veřejností v prezidentské kanceláři zasvětila svůj život budování pozitivního obrazu těch nejmocnějších. Poté, co opouští Bílý dům, nejspíš i kvůli milostnému vztahu s vysoce postaveným mužem, zakládá vlastní firmu v domnění, že se její osobní život vydá mnohem klidnější cestou.

„Kudy chodím, tudy mě lidi zastavují a ptají se, kdo je ten můj důležitý přítel. Já to ale nesmím prozradit v seriálu a nehodlám se o tom bavit, ani co se mého soukromí týká,“ říká rezolutně.

O dosud svobodné Kerry se totiž ví jen to, že chodila do roku 2007 s hercem Davidem Moscowem. Ve třiceti zrušila zasnoubení a od té doby není jasné, jestli má přítele, nebo zda žije opravdu posledních pět let sama.

O sebe ale jistě strach mít nemusí. „Věnuji se hraní a kromě filmu mám i show na Broadwayi. Snažím se tedy pracovat na sobě, aby ze mě byla nejen dobrá herečka, ale i cennější člověk. Proto se hodně zajímám o společenské dění i o politiku. Jsem aktivní demokrat. Pracovala jsem i na druhé volební kampani prezidenta Baracka Obamy. Mám tedy bohatý život a jinak nic neřeším,“ říká otevřeně herečka, kterou v prosinci prezident jmenoval speciální poradkyní výboru Bílého domu pro oblast umění a humanity.

Reklama

Související témata:

Související články

Václav Jílek: Nechci mít škatulku smolaře

Po boku Jiřiny Bohdalové se v televizním cyklu Ach, ty vraždy! předvedl jako začínající a naivní kriminalista Kamil. Proto mě zajímalo, jestli je jeho...

Výběr článků

Načítám