Hlavní obsah

Bříško bez pupíku, prsa bez bradavek aneb Kuriozity v plastické chirurgii

Novinky, zun

Věděli jste, že po plastické operaci břicha nemusíte mít zachovaný pupík? Že ženy mohou bez problémů kojit i se silikonovými implantáty? Že poměrně vysoké množství, cca 15 % potenciálních klientů, musí plastičtí chirurgové odmítnout kvůli nereálným požadavkům? A že v poslední době se nechává „vylepšovat“ stále více „běžných“ pacientů a pacientek, například prodavačky, úřednice či učitelky?

Foto: Profimedia.cz

Břicho bez pupíku? Zvláštní představa.

Článek

Začalo léto a ordinace plastických chirurgů se začínají plnit učitelkami. Mají totiž dvouměsíční prázdniny, a tak zbude dost času na rekonvalescenci po estetické operaci. Nechají si zvětšit či modelovat prsa, liposukcí odstranit nadbytečný tuk či upravit bříško po porodu dětí. A v září se spokojené, sebevědomé vrátí před své žáky a studenty.

„Estetická plastická chirurgie už zdaleka není doménou pouze celebrit a modelek. Ty tvoří v posledních letech jen malé procento všech klientů. Naopak k nám chodí nejrůznější lidé mnoha profesí, sociálního statutu. Řada lidí je ochotna si na operaci dlouho šetřit či si například odepřít dovolenou,“ konstatuje vedoucí lékař Perfect Clinic Roman Kufa.

Navíc opravuje mínění, že jsou plastické operace v létě pasé. Ohrožen je především komfort klientů, jelikož ovázané a hojící se jizvy v teplém počasí déle pracují a hůře se schovávají. Ovšem díky sníženému zájmu o plastické operace jsou zase kratší čekací doby.

Pupík, bradavky, jizvy

Trojnásobnou maminku, 35letou Zdeňku, velmi překvapilo, když se jí lékař ptal, jestli si chce po operaci břicha ponechat pupík. „Bez pupíku by to vypadalo, jako kdybych se nikdy nenarodila. Opravdu zvláštní představa,“ odmítla návrh operatéra. A tak se dočkala společně s plochým bříškem i pupíku.

Lékař Roman Kufa vysvětluje, v jakých případech, a proč vůbec plastičtí chirurgové pupík někdy ženám odstraní: „Při operaci pupík znovu netvoříme, jen ho na stopce přeneseme, což někdy nebývá u starších nebo obézních lidí žádoucí. Hluboko posazený pupík je problém z hlediska hygieny, tak proč ho recyklovat.“ Vše je ale na rozhodnutí pacienta.

Po rekonstrukci prsu zase ženy nemají bradavku. Té se dočkají až při případné další plastické operaci a pokud ji touží barevně sladit s druhým prsem, ještě přijde na řadu tetování.

Naopak jizvám se pacienti plastické chirurgie zcela nevyhnou. Díky stále dokonalejším metodám i zkušenostem lékařů se je sice daří neustále zmenšovat a schovávat, ovšem odstranit beze zbytku nikoliv. Jizvy se ukrývají do vlasů, ušních záhybů, podprsních rýh, vnitřních stran stehen či paží, ale i do sliznic a pigmentovaných částí těla, nebo alespoň intimních zón skrytých prádlem. Při plastické, stejně jako klasické, chirurgii je prostě nutné do těla zasahovat invazivně, i když u moderních metod jen minimálně. Přesto každý řez po sobě zanechá stopu v podobě jizvy.

Vypadat jako Justin Bieber

„Není to tak dávno, kdy za mnou přišel pacient s fotkou zpěváka Justina Biebera a s požadavkem, že by chtěl vypadat jako on. Jen dodávám, že zatímco Justinovi je tuším 18, tomuto pánovi bylo zhruba 50 let. Pochopitelně jsem ho musel odmítnout,“ vzpomíná s úsměvem další lékař Lukáš Frajer. Lidí s nereálnými požadavky je prý v ordinaci lékařů poměrně dost.

„Odhaduji to na 15 procent. Obvykle se nám v rámci konzultace podaří jim jejich požadavky vymluvit. Ve většině případů jde totiž o lidi, kteří jsou celkově nespokojení se svým životem a ani sebelepší plastická operace by jim nepomohla. Spíš jim doporučuji začít změnou v přístupu k životu,“ konstatuje Frajer. Zároveň dodává, že se může jednat i o dysmorfofobický syndrom, což je porucha z okruhu neuróz, která vyjadřuje nespokojenost až nenávist k vlastním tělesným proporcím.

Lékaři odmítají i požadavky mužů na zvětšení penisu. Klinika totiž tento typ operace vůbec neprovádí s ohledem na velkou rizikovost zákroku.

Nejvíce mýtů okolo silikonu

Asi nejvíce mýtů a pověr stále koluje okolo prsou zvětšených silikonovými implantáty. Nepískají v letadle, lze se s nimi potápět i klasicky saunovat (infrasauna se nedoporučuje), a ani rozsáhlými studiemi nebyla prokázána souvislost mezi umělými vnadami a zvýšeným výskytem rakoviny prsu. Silikony bez vady po výrobní stránce samy o sobě prasknout nemohou, jejich poškození může mít na svědomí jen velmi silný a prudký náraz, který současně deformuje hrudník (autonehoda) anebo průnik ostrého předmětu. S implantáty mohou ženy dokonce kojit dítě.

„S implantáty se kojit dá. Řada mých pacientek kojila třeba i rok a půl,“ uvádí druhý vedoucí lékař kliniky plastické chirurgie, Zdeněk Pros.

Ovšem jiná situace nastává, jestliže lékaři provádí i modelaci prsou, při níž odstraňují přebytečnou kůži z prsou. Pokud se současně poprsí i zmenšuje, redukuje se také část mléčné žlázy, a i když mlékovody jsou povětšinou zachovány, jisté riziko, že v budoucnu žena nebude moci kojit, zde je. Minimálně tento stav nelze dopředu vyloučit.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak na odstáté ušní boltce

Již velmi malé děti s nápadně odstátými boltci mohou být terčem bezohledného posměchu svého okolí. Přestože jim rodiče jejich vadu na kráse sebevíc...

Jak se vypořádat s dvojitou bradou

Dvojitá brada nepatří mezi vzhledové vlastnosti, kterými bychom se chtěli dobrovolně chlubit. Trápí muže i ženy, mnohdy se projevuje ve spojitosti s nadváhou,...

Výběr článků

Načítám