Hlavní obsah

Blanka Matragi v Ostravě vyrábí obří šaty ze smaltovaného plechu

Novinky, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Asi nejznámější módní návrhářka českého původu Blanka Matragi, jejíž šaty se proslavily po celém světě i v okruhu perských princezen, dorazila v pátek do Ostravy, kde se účastní výtvarného sympozia Smalt Art 2012. S sebou si přivezla velké množství návrhů, které nyní zhmotňuje do obřích smaltovaných plastik.

Blanka MatragiVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

Několik trojrozměrných rób z plechu pokrytého vrstvou smaltu bude poprvé k vidění na vernisáži během dne otevřených dveří ve strojírenské společnosti Vítkovice.

Ve vítkovické smaltovně bude Blanka Matragi své netradiční trojrozměrné šaty z plechu tvořit až do neděle. „Své návrhy jsem poslala předem a podle nich dělníci pláty vyřezali laserem. Teď všechny díly maluji a nakonec se vypálí v peci a sestaví,“ řekla Blanka Matragi. „Těch soch bude několik a chtěla bych je stihnout za dva a půl dne. Věřím, že se mi to podaří, nemám problém pracovat i dvanáct hodin denně,“ dodala.

Foto: Aleš Honus, Právo

Blanka Matragi v Ostravě vyrábí jednotlivé díly obřích šatů.

Na rozdíl od dvanácti dalších umělců vytváří své smaltované objekty trojrozměrné. „Celý život dělám trojrozměrné šaty. Takže mě rozhodně nemůže uspokojovat jen malování na plech," uvedla energická žena.

Blanka Matragi je rodačkou ze Světlé nad Sázavou a je jednou z nejúspěšnějších módních návrhářek pocházejících z Evropy. Během studia se seznámila se svým pozdějším manželem Makramem Matragim, se kterým se odstěhovala do Libanonu. Tam ušila svatební šaty, které se ostatním tak zalíbily, že začala šít pro významné byznysmeny a také pro arabské princezny. Nedávno získala titul Významná česká žena ve světě.

Foto: Aleš Honus, Právo

Blanka Matragi v Ostravě vyrábí jednotlivé díly obřích šatů.

Sedmý ročník sympozia Smalt Art v Ostravě začal už v úterý. Výsledky práce umělců bude moci veřejnost vidět 1. května během dne otevřených dveří.

Smalt Art Vítkovice dává umělcům možnost realizovat netradiční malbu na plech o rozměrech až 2,5 x 1,5 metru. Součástí procesu je vypálení každého díla v peci při teplotě vyšší než 800 stupňů Celsia. Na světě existují pouze tři místa, kde lze takováto díla tvořit. Jedním z nich je právě smaltovna Vítkovice Power Engineering v Ostravě.

Reklama

Související témata:

Související články

Blanka Matragi: Od princezen k českým ženám

Módní návrhářka Blanka Matragi přiváží expozici mapující její celoživotní tvorbu natrvalo do Prahy. Lidé mají možnost vidět ukázky z jejích začátků až po...

Pohádkové róby Blanky Matragi berou dech

Do pohádkového světa princezen přenesla návštěvníky své módní přehlídky světově uznávaná návrhářka Blanka Matragi. Kolekci šatů, kterou představila ve středu...

Výběr článků

Načítám