Hlavní obsah

Pohádkové róby Blanky Matragi berou dech

Novinky, Veronika Hušková, Andrea Zunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do pohádkového světa princezen přenesla návštěvníky své módní přehlídky světově uznávaná návrhářka Blanka Matragi. Kolekci šatů, kterou představila ve středu v pražském Obecním domě, mnohé dámy zhlédly zcela bez dechu, nechajíc se unášet představou, jaké by to bylo vlastnit alespoň jedno z těchto uměleckých děl doma ve skříni.

Podívejte se na čarokrásnou přehlídku šatů Blanky Matragi a oddejte se sněníVideo: Novinky

 
Článek

Na rozehřátí naservírovala Matragi divákům sportovní kolekci. Sama návrhářka se i ve svých padesáti osmi letech pyšní postavou, kterou by jí mohla závidět leckterá dvacítka. Vděčí za to právě i své vášni pro sport. Blanka Matragi Novinkám řekla, že její sportovní kolekce je určena ženám, které žijí dynamicky. Dodala, že jí trvalo pouhé dva měsíce tuto kolekci navrhnout a realizovat.

Do své kolekce nazvané Ready to Wear zahrnula všechny kousky, které potřebuje žena žijící aktivním životem. Na mole se tak poprvé za třicet let kariéry Blanky Matragi prošly modelky ve sportovním - v plavkách, legínách, vzdušných topech i lehkých letních šatech. A aby bylo na první pohled vidět, že se jedná o funkční sportovní oblečení, zahájila modelka přehlídku dvěma přemety.

Kolekci o patnácti modelech dominovaly kombinace černé a bílé snoubící se v geometrických vzorech, i lehké pastelové barvy splývající v oku lahodící lehký barevný tón. „Dnes je kladen důraz na multifunkčnost, skladebnost a lehkou udržovatelnost, vytvořila jsem moderní kolekci, kde to, co jsem dříve malovala na látky, jsem přenesla do počítače a nechala digitálně reprodukovat. Vytvořila jsem tak grafické autorské vzory a použila je na látkách, které jsou moderní, strečové a pohodlné,“ říká Blanka Matragi.

Večerní šaty - elegantní a rafinované

A pak přišlo to hlavní – večerní róby. Kolekce haute couture obsahuje celkem 55 modelů nových exkluzivních večerních šatů. Mezi róbami, které se vystřídaly na mole, nebyly žádné, které by nevyvolaly nadšený potlesk. Svým osobitým stylem i citem pro detail dokáže Blanka Matragi strhnout nejen každou ženu, ale i muže. Ať už rozevláté, s vlečkou nebo úzké, každé z šatů proměnily modelku okamžitě v princeznu z pohádky.

Blanka Matragi k nim Novinkám řekla, že se jedná o "mistrovská díla" a práce na nich jí a jejím zaměstnancům trvala rok.

Každý model vynikal naprostou originalitou a působil jako dokonale propracovaný šperk. Róby uchvacovaly barevnými vzory, důmyslným vrstvením i tvary, které ve všech případech podtrhují ženskost. Zdobení šperky i originální výšivky, to vše je důvodem, proč na šaty Blanky Matragi nelze pohlížet jinak než jako na umělecké dílo.

Pro širokou škálu barev a střihů bylo použito hedvábí, krajka či šifon a tyl. Na zdobení pak drahé kameny, peříčka nebo perličky.

Vyvrcholením večera byly svatební šaty

Zlatým hřebem večera pak byly šaty svatební. Nádherné kousky v hlavě rozvířily holčičí fantazie o tom, jak si je bere princ, jemuž patří království nevyměřitelné rozlohy i s drakem.

Výstava v Obecním domě

V pátek se v Obecním domě otevře výstava nazvaná Timeless, která návštěvníky provede tvorbou Blanky Matragi. Vystaveny budou nejen šaty, ale i sochy, šperky a porcelán. Archiv Blanky Matragi v nevyčíslitelné hodnotě bude doplněn dary královských rodin, speciálně věnovanými pro tuto expozici. K vidění budou např. originální svatební šaty, které Blanka Matragi navrhla a ušila pro rodinu emíra z Abu Zabí. Zadání znělo: Tisíc a jedna noc, řekla k nim Blanka Matragi. Jsou to nádherné a také jedny z nejdražších šatů na světě.

Blanka Matragi

Energická a kreativní módní návrhářka a akademická malířka Blanka Matragi (58), která získala Evropskou cenu umění, Mezinárodní cenu Salvádora Dalího, v roce 2003 titul Významná česká žena ve světě a cenu Lady Pro, slaví v roce 2012 třicet let tvorby od založení svého módního salónu Blanka – Haute Couture v Bejrútu, kde od roku 1980 žije.

V Praze, kde otevřela butik, je k vidění i výstava její tvorby. Pro Pražskou mincovnu připravila také exkluzivní kolekci stříbrných medailí. Pražská mincovna rovněž razí originální stříbrný šperk pro módní kolekci Blanky Matragi 2012. Medaile i šperky se budou prodávat v butiku Blanky Matragi v ulici U Prašné brány 2.

Reklama

Související témata:

Související články

Blanka Matragi vytváří šaty ze skla a kamene

Šaty ze skla a kamene jsou novou originální tvorbou módní návrhářky Blanky Matragi. Světově proslulá česká designérka, jež obléká královské rodiny v Perském...

Výběr článků

Načítám