Hlavní obsah

Blanka Matragi: Od princezen k českým ženám

Právo, Blanka Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Módní návrhářka Blanka Matragi přiváží expozici mapující její celoživotní tvorbu natrvalo do Prahy. Lidé mají možnost vidět ukázky z jejích začátků až po současnost – kresby, výšivky, návrhy a samozřejmě šaty, které darovaly královské rodiny.

V Praze začala výstava Blanky MatragiVideo: Novinky

 
Článek

Módní návrhářka a výtvarnice Blanka Matragi byla a je v Libanonu, kde dnes působí, tak zahlcena prací, že jí nezbývá čas na stýskání po rodných Čechách. V Praze má sice 32 let v bytě na Vinohradech studio, ale bývá v něm sporadicky. S manželem také koupili dům na Ořechovce, kde chce zřídit galerii a odkázat lidem, co po ní zůstane.

K jejím zákazníkům dodnes patří vládnoucí královské rodiny z oblasti Perského zálivu, manželky politiků, diplomatů a také významné umělecké a podnikatelské osobnosti u nás i ve světě. Nyní otevírá butik v Praze. Sama chodí nejraději v leginách a topu, neboť je celý den na nohou. A protože se zaměřuje také na galvanoplastiku a navrhuje i dvoumetrové sochy, ráda se zdobí masivními šperky z téhož materiálu.

Život dal i bral

Život Blance Matragi mnohé dal, ale také vzal. S manželem nikdy nemohli mít děti.

„Byla doba, kdy jsme se o ně hodně snažili. Přírodní cestou to nešlo a nezabraly ani nové možnosti. Museli jsme se s tím vyrovnat. Další šancí se proto stala adopce. Je ale asi dobře, že se nepodařila. Jsem totiž velmi náročná k sobě i ke svému okolí a od děcka, které se by mnou žilo, bych asi očekávala příliš. Stejně jako od své služebné nebo kuchařky, kdy stačí pohled a ony vědí, co si přeji. Mám sice kuchyň od návrháře aut Ferrari, ale nepustila jsem v ní zatím ani sporák. Stejně na vaření nemám čas.“

Se smíchem přiznává, že občas dochází, jako v jiných rodinách, ke střetu jen s jejím mužem. „Trošku prudí, ale přitom urovnává chaos, který ve mně je jako v losovacím bubnu,“ chválí si partnera.

Říkali jí Šéfka

V dětství i při studiu Blance Matragi přezdívali Šéfka. Když jí bylo deset, rodiče stavěli dům a ona nařizovala, jak postupovat a které například volit barvy na omítky. Stejná byla i na škole. „Nemám čas jezdit na třídní srazy, ale jednou určitě na nějaký dorazím. Stále sice potkávám nejmocnější a nejdůležitěji lidi, ale chybí mi čeští kamarádi i rodina. Kvůli úspěchu a penězům jsem o řadu z nich přišla. Zpřetrhala se i železobetonová přátelství, protože jsem výtěžek z poslední módní přehlídky darovala vesnici v Libanonu na obnovu elektřiny a nenechala peníze v Čechách.“

Návrhářka vstává v šest a cvičí tři čtvrtě hodiny jógu, kliky a s činkami. Posilovací stroje nesnáší, ale ráda si protahuje tělo ve skupinách například při spinningu nebo při zumbě. Nedávno ji velice potěšilo, že v Bejrútu vyhrála tříhodinový maratón nejnáročnějšího cvičení mezi mladými lidmi, a to vstup do luxusního fitness centra na celý rok. „Musím být vždy v první řadě a nejlepší,“ vysvětluje.

„Důležitá je také výživa a přírodní kosmetika. Pro krásu dělám hodně. Šla bych i na plastiku či jiná vylepšení. Člověk si má dopřát to, co mu dodá sebevědomí. Jen bych asi odmítla radikální nože.“

Přehlídka i expozice

Třicet let své tvorby v módní branži se rozhodla oslavit v pražském Obecním domě. „Nabídli mi šanci zopakovat mou přehlídku i prostory bývalých kulečníků a herny k vytvoření stálé expozice. Jsem ráda, že vše bude v Praze. České prostředí je mi bližší. Navíc je v Libanonu chaotická doba, proto jsem se rozhodla přivézt většinu svého archívu domů. Pražská expozice obsahuje ukázky z mých začátků až po současnost – kresby, výšivky, návrhy a samozřejmě šaty, které darovaly královské rodiny. Půjde skutečně o unikátní modely.

Ty poslední, svatební šaty v pastelových barvách, darovala rodina emíra z Abú Dhabi a jsou jedinečné v zadání Tisíc a jedna noc. Jen hodnota práce a kamenů na tomto modelu činí kolem sta tisíc eur. Kromě toho otevřu v Praze i svůj butik, kde se bude moci zákazník obléknout od hlavy k patě. Další vyrostou v Bejrútu, Dubaji a v New Yorku. Zákaznice v nich najdou barevně a trendově kombinovatelné oblečení od bot, plavek, legin, topu až po večerní róby a kabelku. Dokonce si budou moci objednat i velikost XXL. Uvědomila jsem si, že digitální tisk může posléze zreprodukovat mou tvorbu a dostat ji mezi širší okruh lidí.“

Modely za dva měsíce

Kolekce haute couture Blanky Matragi pro rok 2012 čítá pětapadesát nových modelů inspirovaných hudbou, architekturou i grafikou a tvořila ji skoro rok.

Vizitka

Narodila se v roce 1953 ve Světlé nad Sázavou.

Vystudovala střední průmyslovou školu sklářskou a pak oděvní výtvarnictví na UMPRUM v Praze.

S manželem Makramem Matragim se seznámila v Praze, kde studoval na ČVUT. V roce 1980 odjeli do Libanonu.

Získala Evropskou cenu umění, Mezinárodní cenu Salvátora Dalího a titul Významná česká žena ve světě a cenu Lady Pro.

Oslavy 30. výročí založení módního salónu Blanka Hause Couture v Bejrútu začnou 5. října velkolepou přehlídkou v pražském Obecním domě a slavnostní vernisáží dlouhodobé výstavy tamtéž.

Vydala dvě knihy o svém životě.

Krédo: Jezdit po světě a umět rychle reagovat na požadavky doby.

Novinkou je sportovní móda, která přehlídku zahájila. Celý koncept oslav se připravoval s použitím nejnovějších inovačních technologií 3D a 4D formátů, ve spolupráci s českými i zahraničními kreativci. Všechny grafické desény pro digitální tisk vytvořila návrhářka vlastní rukou, protože prý počítač neumí ani otevřít. Pozoruhodné je, že jí na to stačily dva měsíce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám