Pečená velikonoční nadívaná kachna

Suroviny: - 1 chlazená Vodnaňská kachna, 1 jablko, 3 ks malých žampiónů, lístky kopřiv nebo jiných jarních bylinek, 300 g sušené housky na kostičky, 2 vejce, mléko, 50 g hrubé mouky, 50 g krupice, 10 g másla, 300 g červené cibule, 10 ks šalotky, balsamikový ocet, tymián, sůl, kmín

Postup:  Připravíme očištěnou kachnu, nasolenou hrubou solí, okořeněnou drceným kmínem a lehce posypanou zázvorem. Kachnu zlehka nasolíme uvnitř, naplníme jablky, šalotkou, malými očištěnými žampióny a dáme zvolna péct, aby nebyla vysušená.

Žemlové knedlíky - zaděláme těsto ze suché housky, hrubé mouky, vajec, vaječného sněhu a čerstvých kopřiv. Knedlík poté nejlépe vaříme v páře. Servírujeme přelitý přepuštěným máslem.

Červené zelí - tradiční dušené červené zelí, sladké, zahuštěné

Červená cibulka - Cibulku nakrájíme na měsíčky tak, aby se dobře oddělovaly jednotlivé vrstvy, stejným způsobem nakrájíme šalotku. Vše dáme zpěnit na malém množství olivového oleje, přidáme lístečky tymiánu, vše zalijeme balsamikovým octem, přidáme sůl a třtinový cukr. Vaříme tak dlouho, až se nám balsamiko zredukuje a zhoustne. Dochutíme tak, aby cibulka byla nasládlá.

Velikonoční nádivka nebo také Hlavička
Velikonoční nádivka

FOTO: fotobanka Profimedia

Suroviny: 500 g uzeného vepřového (nejlépe krkovička), 6 rohlíků nebo housek, 6 vajec, 200 ml mléka, hrst mladých kopřiv, 250 g brokolice (nemusí být), 4 stroužky česneku, pepř, sůl

Postup: Pečivo nakrájíme na kostičky a zalijeme je vejci, která jsme rozšlehali v mléce. Uzené a brokolici nakrájíme na kostičky stejně velké jako pečivo, přimícháme nasekané kopřivové natě, vše smícháme dohromady, osolíme, opepříme a dochutíme utřeným česnekem. Směs dobře promícháme a rozetřeme do pekáčku nebo zapékací misky. Nejprve přikryté pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C  25 minut. Poté odkryjeme, zvýšíme teplotu a dalších cca 20 minut dopékáme, dokud nemá nádivka křupavou kůrčičku.

Tip: Pro ozdobu lze do nádivky přidat vařené vejce.

Barevná mozaika

Suroviny: 100 ml láku z okurek, 100 g majonézy, 100 g jogurtu, 4 vejce uvařená natvrdo, 200 g okurek Efko Delikates, 50 g tenkých plátků šunky, ½ mrkve, citrónová šťáva, sůl, 20 g práškové želatiny

Jednu okurku a mrkev nakrájíme na co nejjemnější nudličky (julliene), nudličky z mrkve krátce povaříme v osolené vodě, přecedíme, propláchneme studenou vodou a necháme dobře okapat.

Želatinu nasypeme do tlustostěnné sklenice, zalijeme 50 ml studené vody a rychle a dobře promícháme, aby želatina nabobtnala. Zakryjeme potravinářskou fólií a dáme do mikrovlnné trouby rozpustit (nesmí se vařit!).

30 ml láku z okurek lehce nahřejeme a dáme do ní ¼ želatiny. Přidáme k tomu nudličky okurek a mrkve, promícháme, nalijeme do formy a necháme ztuhnout. Do další mísy namícháme majonézu s jogurtem a nejlépe ve vodní lázni necháme směs lehce nahřát, aby měla alespoň 25-30 stupňů Celsia a přimícháme do směsi zbytek rozpuštěné želatiny. Mezitím nakrájíme dvě vajíčka a zbylé okurky na kostičky, šunku nakrájíme na nudličky a vše přidáme ke směsi. Můžeme dochutit citrónovou šťávou a solí.

Na závěr vlijeme tuto směs na zatuhlý základ želatiny se zeleninou. Tlačenku zakryjeme potravinovou fólií a dáme do chladu na 4 – 5 hodin ztuhnout. Před podáváním nahřejeme formu pod teplou vodou dnem vzhůru, vyklopíme a ostrým nožem krájíme na jednotlivé plátky, které můžeme dozdobit rukolou či jinou oblíbenou bylinkou.


Sekaná plněná vejci
Sekaná plněná vejci

FOTO: fotobanka Profimedia

Suroviny: 1 kg mletého masa (směs vepřového a hovězího), 2 vejce, 1 housku, mletou papriku, sůl, pepř, 1 cibuli, strouhanku, česnek, čtyři vejce uvařená natvrdo a dvě papriky

Cibuli nakrájejte nadrobno. Housku namočte do mléka. Mleté maso smíchejte s cibulí, vejci a vymačkanou houskou. Osolte, ochuťte pepřem, paprikou a česnekem. Formu na srnčí hřbet vymažte tukem, vysypejte strouhankou a na dno dejte polovinu masové směsi. Mírně promáčkněte hřbetem ruky, aby ve středu nádoby vznikla podélná prohlubeň, do ní vložte vejce uvařená natvrdo obložená různobarevnými proužky paprik. Překryjte zbylým masem. Pečte asi hodinu v troubě vyhřáté na 175 °C.

Tip: Lze přidat i plátky šunky.

Velikonoční drůbeží sekaná

Suroviny: mražená drůbeží sekaná značky Vodňanské kuře, 150 g sušené housky, 150 g anglické slaniny, petrželka, majoránka, česnek, 1x vejce, mléko, sůl, 400 g brambor, jarní zelenina (cca 2 ks - mladá mrkvička, petržel, cuketa, lilek), 10 g másla

Postup: Drůbeží sekanou zvolna pečeme tak, aby byla prohřátá a tepelně upravená uvnitř. Připravíme si žemlovou nádivku provoněnou muškátem, s čerstvou kopřivou a kousky slaniny tak, aby nádivka byla kyprá a klouzavá. Na stůl rozprostřeme vepřovou košilku, naneseme tenkou vrstvu žemlové nádivky a vše navineme na již tepelně upravenou sekanou. Zprudka opečeme ve spoji košilky a poté po celém obvodu a necháme krátce dopéct, než se upeče nádivka.

Bramborové pyré - připravíme jemnou smetanovou bramborovou kaši s mozaikou z jemně krájené a blanšírované zeleniny, sypané na povrchu čerstvou pažitkou a přelitou přepuštěným máslem.

Telecí hřbet na liškách a červeném víně

Suroviny: 500 g telecího hřbetu, 200 g hub lišek, 2 šalotky, 4 stroužky česneku, 2 dcl červeného vína, 3 dcl hovězího vývaru, 30 g másla, 2 polévkové lžíce rajského protlaku, 2 polévkové lžíce hladké mouky, 2 lžíce olivového oleje

Postup: Do rozpáleného hrnce Tefal ActiFry vložíme maso nakrájené na kostky a necháme cca pět minut péct. Po částečném opečení maso vyjmeme, vnitřní nádobu utřeme do sucha a vložíme přibližně dvě polévkové lžíce olivového oleje, šalotku, papriky a lišky.

Necháme péct do zlatavé barvy, pak přidáme česnek a rajský protlak a necháme dalších pět minut restovat. Zalijeme vínem, vývarem a vložíme zpět opečené maso. Maso dusíme dle potřeby do měkka cca 45 minut. Vzniklou směs dle potřeby dohustíme moukou a dochutíme solí, pepřem a máslem.

Salát s kachními prsíčky, jahodou a rebarborovým dresinkem
Kachní salát

FOTO: Vodňanská kachna

Suroviny: 2 šálky tence nakrájené čerstvé nebo zmrazené rebarbory, 1/3 šálku vody, 1 mladá kachna, zn. Vodňanská kachna (pro dietnější verzi použijte vykostěná kachní prsa bez kůže), 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře, 1 hrnek cukru, 1 lžíce řepkového oleje, 2 lžičky medu, 1 lžička octa balsamico, 4 šálky salátu dle výběru, 1 hrnek nakrájených čerstvých jahod, 3 lžíce sekaných opékaných ořechů

Rebarboru vložte do vody a vařte v malé misce na střední teplotu. Když se voda začne vařit, zakryjte ji, snižte teplotu na minimum a vařte pět minut. Odkryjte a pokračujte ve vaření dalších sedm minut. Uvařenou rebarboru propasírujte jemným sítkem do větší mísy.

Gril nebo troubu předehřejte na střední teplotu.

Potřete kachní prsa 1/4 čajové lžičky soli a pepře. Potřete pekáč nebo gril olejem. Grilujte/pečte kachnu otáčením po obou stranách cca čtyři až osm minut v závislosti na tloušťce. Přendejte na prkno.

Zatím v malé pánvi přiveďte cca jeden cm vody k varu. Přidejte cukr a vařte cca minutu. Vypněte a ve studené vodě zchlaďte na pokojovou teplotu.

Smíchejte s propasírovanou rebarborou. Metličkou vmíchejte olej, med, ocet a zbývající 1/4 lžičky soli a pepře.

Do velké mísy vložte salát a jahody. Kachnu nakrájejte na plátky a přimíchejte do salátu. Pokapejte dresinkem a ozdobte opečenými ořechy.

Tip: Nasekané ořechy opečte v malé pánvi a vařte na mírném ohni nasucho za stálého míchání, dokud jsou voňavé a lehce opečené (cca 2 až 4 minuty).

Kuřecí pánvička
Kuřecí pánvička Philadelphia

FOTO: Philadelphia

Suroviny: 3 kuřecí prsíčka (cca 150 g), 1 lžíce oleje, 200 g cukrového hrášku, 3 mrkve, 1 pórek nakrájený na kolečka, 250 ml zeleninového vývaru, 175 g Philadelphie light, 1 malá bageta

Postup: Maso nakrájíme na nudličky a orestujeme na jedné lžíci oleje, přidáme sůl a pepř. Zeleninu osmažíme na pánvi ve zbývajícím oleji, zalijeme vývarem a necháme krátce vařit. Přidáme Philadelphii a necháme rozpustit, podáváme s bagetou.

Šunkovo - sýrové zobání

Suroviny: 400 g tvrdého sýra Madeland, 100 g másla, 400 g plátkové šunky, sůl, pepř, čerstvé bylinky dle chuti

Postup: Tvrdý sýr nastrouhejte, dejte do mísy, přidejte změklé máslo, sůl, pepř, nasekané bylinky a dobře promíchejte. Měla by vzniknout pomazánka. Na pracovní desce si rozložte fólii, položte na ní plátek šunky a namažte pomazánkou. Přikryjte dalším plátkem šunky a opět pomažte pomazánkou. Takto udělejte pět vrstev a začněte na nové fólii znova. Zakončete vždy šunkou. Takto připravené polotovary zabalte do fólie a dejte do druhého dne vychladit do lednice. Pak vykrajujte různými vykrajovátky libovolné tvary a podávejte jako chuťovku k červenému vínu.

Velikonoční mazanec

FOTO: František Petrák, Právo

Suroviny: 500 g polohrubé mouky, sůl, 150 g moučkového cukru, 4 žloutky, 50 g rozinek, 50 g mandlí, citrónová kůra, 1/4 l mléka, 30 g droždí, 1 vanilkový cukr, 1 velká lžíce másla, na špičku nože muškátového oříšku, vejce na potření.

Postup: Máslo, cukr, žloutky, vanilkový cukr, sůl a citrónovou kůru utřeme do pěny, přidáme kvásek, mouku a zbylé vlahé mléko, rozinky, část spařených loupaných sekaných mandlí a muškátový oříšek.

Suroviny zpracujeme na tužší těsto a necháme kynout alespoň dvě hodiny; čím déle kyne, tím je lepší. Z vykynutého těsta na vále vypracujeme bochánek, uprostřed uděláme křížek, potřeme rozšlehaným žloutkem, posypeme zbytkem mandlí a pečeme ve středně teplé troubě asi hodinu.

Salát z pomerančů
Salát z pomerančů

FOTO: Borges

Suroviny: 4 velké pomeranče, 1 malá cibule, 20 černých oliv Borges, 3 lžíce extra panenského olivového oleje Borges, 2 lžíce citrónové šťávy, sůl, koření

Postup: Pomeranče očistíme, rozdělíme na jednotlivé měsíčky, ze kterých ještě odstraníme tenkou slupku a uložíme je na mísu. Očištěnou cibuli nakrájíme na jemná kolečka a uložíme na pomeranče spolu s olivami. V menší misce smícháme citrónovou šťávu s troškou soli, přidáme olivový olej, koření a dobře promícháme. Tímto nálevem polijeme pomeranče, mísu přikryjeme fólií a než začneme podávat, necháme v chladničce.

Koláčky s náplní z vanilkového pudinku, máku a brusinek

Suroviny pro 10 kusů:

Na těsto: 500 g mouky, 1 balíček sušeného droždí, 250 ml vlažného mléka, 100 g cukru, 75 g rozpuštěného másla

Na náplň: 1 balíček pudinkového prášku s vanilkovou příchutí, 450 ml mléka, 40 g cukru, 125 g sušených brusinek, 30 g kalifornských vlašských ořechů, 1 balení (250 g) máku

Kromě toho: 50 g meruňkového džemu

Postup: V míse smíchejte mouku se sušeným droždím. Přidejte mléko, cukr a máslo. Těsto zpracujte hnětací násadou ručního mixéru. Pak ho zakryjte a nechte ho asi 20 minut vykynout na teplém místě.

Na náplň rozmíchejte pudinkový prášek s vanilkovou příchutí ve 100 ml mléka. Zbytek mléka s cukrem přiveďte k varu. Přilijte pudinkový prášek s vanilkovou příchutí a vařte za stálého míchání. Nasekejte brusinky a přimíchejte je do pudinku (kromě 2-3 polévkových lžic). Nasekejte vlašské ořechy a vmíchejte je do máku.

Vyválejte kynuté těsto a rozdělte ho zhruba na 10 stejně velkých dílů. Z každého dílu utvořte malý bochánek a dlaní ruky ho vytlačte na koláček. Dejte je na plech vyložený pečícím papírem. Naplňte koláčky vanilkovým pudinkem a mákem. Pečte zhruba 18-20 minut v předehřáté troubě při 200 stupních Celsia (plynová trouba: stupeň 3-4, horkovzdušná trouba: 180 stupňů).

Smíchejte džem s 1 polévkovou lžící vody a přiveďte k varu. Prolisujte džem přes sítko a potřete jím koláčky. Posypte je zbylými brusinkami.

Výživové hodnoty v jednom kusu: Energie: 485 kcal / 2030 kJ; bílkoviny: 9,3 g; tuky: 14,4 g; sacharidy: 80 g

Čokoládové velikonoční hnízdo
Dort čokoládové hnízdo

FOTO: František Petrák, Právo

Suroviny: 4 vejce, 100 g cukru krupice, 60 g hladké mouky, 50 g hrubé mouky, 4 lžičky oleje, 50 g kakaa. Krém: 2 kelímky smetany na šlehání, 50 g nugety, 120 g čokolády na vaření. Zdobení: 100 g čokolády na vaření, 110 g marcipánu (mléčné modelovací hmoty), 50 g kakaa, potravinářské barvivo

Postup: Oddělíme bílky a vyšleháme je s cukrem. Pak zlehka vmícháme žloutky s olejem a na závěr i obě mouky s kakaem. V kulaté formě pečeme 30 minut při 180 °C. Hotový korpus vykrájíme do tvaru hnízda.

Ušlehanou smetanu zlehka smícháme s rozpuštěnou čokoládou a nugetou, krémem promažeme hnízdo (lze prokapat i šťávou z kompotu či alkoholem) a necháme ztuhnout. Zbytkem krému potřeme povrch dortu, který pak polepíme hoblinkami čokolády a zaprášíme kakaem. Dovnitř vložíme žluté kačenky a vajíčka z marcipánu.

Velikonoční jidáše
Ani velikonoční jidášky se bez medu neobejdou.

FOTO: František Petrák, Právo

50 dkg polohrubé mouky, 12 dkg másla, 9 dkg cukru, 3 dkg droždí, 3 kostky cukru, 1–2 žloutky, 1/4 l mléka, citrónová kůra, sůl

Příprava kynutého těsta je obdobná jako u mazance. Z vykynutého těsta vyválíme váleček, který zatočíme tak, aby vzniklo kolečko. Kolečka lze i vykrajovat sklenkou. Z těsta můžeme vytvořit i jiné tvary.

Na plechu je necháme ještě 20–30 minut kynout, poté dorůžova upečeme v předem vyhřáté troubě. Vychladlé jidášky rozkrojíme a potíráme medovým máslem.

Slepička Lentilka

Slepička Lentilka

FOTO: Orion