Hubnout však neznamená hladovět. Se zimními zeleninovými saláty se totiž dá najíst dosyta a bez nadměrného příjmu tuku i energie. A protože se jí také očima, jejich barevná struktura uspokojí i tento požadavek.

Dokážou brzy nasytit

„Všechny druhy zeleniny obsahují významné množství vlákniny, důležité pro správnou činnost střev, a jsou bohaté na minerály i vitamíny, především C a skupiny B. Velkou předností je také jejich nízká energetická hodnota stejně jako téměř úplná absence cholesterolu. A to vše ke snižování tělesné hmotnosti patří,“ doplňuje nutriční terapeutka Věra Stejskalová z Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze.

Barevná zelenina a ovoce nejen osvěží letní jídelníček, ale také prospěje našemu zdraví, a to v mnoha ohledech.

FOTO: fotobanka Profimedia

Zejména vláknina obsažená v zelenině je pro redukci váhy důležitá. Spolu s obsaženou vodou totiž zpomaluje trávení, a tím rychle vyvolává pocit nasycení.

Syrová, nebo vařená?

Zimní saláty se daleko víc než v létě podávají i teplé. Protože však zelenina ztrácí vařením řadu důležitých nutrientů, je dobré připomenout tři základní pravidla pro její tepelnou úpravu:

  • Omývat a krájet těsně před vařením. Na vzduchu se při dlouhém skladování ztrácejí vitamíny, hlavně céčko.
  • Slupky loupat co nejtenčí, většina vitamínů je totiž ukryta těsně pod nimi.
  • Čím menší jsou kousky zeleniny, tím rychleji jsou hotové a tím méně tekutiny potřebují k přípravě.

Tepelná úprava zeleniny však paradoxně může zvýšit dostupnost jiných látek cenných pro naše zdraví. Například při vaření mrkve změknou její buněčné membrány a pak se z ní lépe vstřebává beta-karoten, antioxidant důležitý pro správný chod našeho imunitního systému.

Chlouby evropských kuchyní
Název salátuZemě Charakteristika
WindsorskýAnglie kousky uzeného jazyka, celeru, lanýžů, dušeného kuřete, nakládané zeleniny, žampionů a strouhaného křenu s worcesterovou majonézou
Pro starší pányFranciestrouhaný celer a rokfór, sekaná vlašská jádra v zálivce z oleje, koňaku a citrónové šťávy
 CarmenŠpanělsko   směs dušených kuřecích prsíček, červených paprik, vařené rýže a hrášku v olejové zálivce s koprem, cibulkou, estragonem a vinným octem
 Hovězí  Itáliekousky vařeného hovězího, cibule, kyselé okurky a kapary promíchané s hořčicí, plátky česneku, olejem, octem a sardelovou pastou, přelité křenovou majonézou
Těstovinový
  Sicílietěstoviny, šálek citrónové šťávy, rajčatový protlak, hlíza a semínka fenyklu, rozinky a konzervované sardinky
Fasoli xira salata Řeckovelké bílé fazole a olivy v marinádě z cibulky, sekané petrželky, citrónové šťávy a oleje
 Krakovský Polsko
okurky, mrkev, vařená červená řepa, brambory, sledě, sekaná vejce v octové zálivce s oblohou z půlek vajec natvrdo plněných majonézou
 Bergenský Norsko
kousky uzenáče a vařeného filé, cibule, celeru, rajčat a okurky ve smetanové zálivce s ostrou hořčicí, olejem, octem a strouhaným křenem

Recepty na zimní saláty

Hruškový salát s fenyklem a kachními prsíčky
Hrušky, fenykl, zauzená kachní prsíčka, olivový olej, rukola. Dresink: med, sůl, pepř, bílé balsamico
Hruškový salát s fenyklem a kachními prsíčky

FOTO: František Petrák, Právo

Omyté hrušky i fenykl nakrájíme na tenké plátky. Hrušky rozložíme na talíři, fenykl opečeme na oleji.
Kachní prsíčka nakrájíme a spolu s fenyklem položíme na hrušky a ozdobíme rukolou.
Med ušleháme se solí, pepřem a bílým balsamikem do hustší emulze a dresinkem zastříkneme salát.
Tip: Kachní prsíčka lze nahradit grilovanými kuřecími prsíčky, rostbífem či plátky vepřové pečeně.
Salát z marinované červené řepy a pečeným kozím sýrem
Červená řepa, vlašské ořechy, cibule, kozí sýr, sekaná petrželka. Marináda: tmavé balsamico, olivový olej, sůl, čerstvě drcený pepř, citrónová šťáva
Salát z marinované červené řepy a pečeným kozím sýrem

FOTO: František Petrák, Právo

Červenou řepu nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme, zakápneme olejem, balzamikem a citrónovou šťávou a necháme několik hodin uležet.
Kozí sýr rychle opečeme na pánvi, cibuli nakrájíme na kolečka a smícháme s petrželkou i pepřem.
Doprostřed talíře naaranžujeme marinovanou řepu smíchanou s ořechy a povrch posypeme směsí cibule.
Tip: Salát je chutný také s fetou, tofu či smaženými kousky různých sýrů.
Mrkvový salát se zelím a pomeranči
Mrkev, bílé hlávkové zelí, sůl, ocet (citrón), cukr, olej, rozinky, pomeranč
Mrkvový salát se zelím a pomeranči

FOTO: František Petrák, Právo

Omytou mrkev a zelí nakrájíme na nudličky, osolíme, přidáme cukr, ocet nebo citrón, olej a rozinky a promícháme.
Z pomerančů vykrájíme tzv. segmenty. Plod rozpůlíme, nůž vsuneme mezi bílé blány každého měsíčku a otočením vyjmeme šťavnatou dužninu, kterou ozdobíme připravenou zeleninu.
Tip: Místo pomerančů můžeme použít grapefruit, ananas či pomelo.
Fazolový salát s koriandrem a chilli papričkami
Vařené (konzervované) fazole, sůl, pepř, olej, vinný ocet, mladá cibulka, 2 čerstvé chilli papričky (sušené nebo špetka mletého chilli koření), koriandr
Fazolový salát s koriandrem a chilli papričkami

FOTO: František Petrák, Právo

Mladou cibulku pokrájíme na kolečka, chilli papričky na proužky.
Fazole, koriandr, chilli papričky, cibulku, olej a ocet osolíme, opepříme a dobře promícháme.
Tip: Pro milovníky masa lze salát vylepšit plátky vařeného hovězího či chorizo klobáskou. Je výtečný také s kousky tvrdého sýra.
Teplý salát z čekanky, hlívy ústřičné a brambor
Bílá i červená čekanka, hlíva ústřičná, brambory, olivový olej, mini rajčátka, sezamové semínko, hotová rybí omáčka, sůl, mletý pepř, citrónová šťáva
Teplý salát z čekanky, hlívy ústřičné a brambor

FOTO: František Petrák, Právo

Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Studené oloupeme a nakrájíme na plátky. Omytou čekanku i hlívu ústřičnou natrháme na kousky.
Brambory a hlívu opečeme na oleji, pak přidáme rajčátka, čekanku, sezamové semínko a znovu krátce orestujeme.
Směs zakápneme rybí omáčkou, citrónovou šťávou, osolíme a opepříme. Salát se hodí ke steakům, pečeným masům i rybám. Pro vegetariány podáváme jen s pečivem.
Tip: Čekanka se dá zaměnit spařenou kapustou nebo bílým zelím.
Zimní saláty připravil Jaroslav Václavek, šéfkuchař restaurace Sorrento karlovarského hotelu Carlsbad Plaza.