Příjemně nakyslá chuť amerických brusinek (cranberries) nabízí v kuchyni široké možnosti uplatnění:

  • Čerstvé plody.

Obsahují pektin, jenž jim při povaření s cukrem dodá želírovací efekt. Hustá omáčka, která tak vznikne, nevšedně podtrhne chuť drůbeže, zvěřiny, ale také zeleniny, například červeného zelí. Skutečnou delikatesu pak čerstvé cranberries nabídnou posekané ve spojení s jablečnou, pomerančovou nebo ananasovou šťávou. Tento tzv. relish se hodí zejména k pikantním sýrům.

  • Sušené plody.

Příjemně osvěží snídani, namíchají-li se do müsli či do jogurtu. Báječně si rovněž rozumí s vanilkou a skořicí v koláčích, ořechových sušenkách i vaflích. A kdo rád v kuchyni experimentuje, ať je zkusí naložit do sladšího alkoholu, třeba do rumu. Získá široké pole možností, jak rozvinout chuť zmrzliny, dezertů i koktejlů do nečekaně lahodných dimenzí.

  • Nektar.

Samozřejmostí je jeho použití u míchaných nápojů, dobře si rozumí třeba s vodkou. Ale skvěle osvěží také u nealko nápojů. Ať už s vychlazenou minerálkou, další ovocnou šťávou či se studeným mlékem.

Posvítí si i na naše zdraví

Podle zdravotnických statistik onemocní každá druhá žena jednou za život zánětem močového měchýře. A jakže to jde dohromady s americkými brusinkami?
Cranberries obsahují zahuštěnou tříslovinu, která dokáže zamezit usazování nežádoucích bakterií, tedy také v ledvinách a močovém měchýři. Kdo pije denně brusinkovou šťávu nebo konzumuje plody, může riziko zánětlivého onemocnění snížit až o padesát procent.

Protipřilnavý účinek amerických brusinek pomáhá i při ochraně chrupu, hlavně u parodontózy a zubního kazu, protože zpomaluje tvorbu plaku. Pro ústní hygienu je nejlepší pít neslazený stoprocentní brusinkový džus.

Mokrá sklizeň

Na závěr ještě kuriozita. Americké brusinky mají jednu podivuhodnou vlastnost - plavou na vodě. Každá bobule totiž obsahuje množství vzduchových komůrek, které ji nadnášejí, a to se využívá při sklizni.

Farmáři pole zaplaví do výšky 15 cm a plody se strojově sklepnou z keře, aniž by se při tom poškodil. Z vody se cranberries vysávají na dopravníky a odvážejí do sušáren či k dalšímu zpracování. Pole se pak nechávají zatopená i přes zimu, protože voda slouží jako ochrana keřů proti promrznutí. Tímto způsobem se sklízí 95 procent všech amerických brusinek.

Vaříme, pečeme, grilujeme

Lehký bramborový salát (4 porce)
500 g malých brambor, malá cibule, 4-5 lžic sušených amerických brusinek, půl citrónu, 4 lžíce jablečné šťávy, salátová okurka, sůl, 150 g nízkotučného bílého jogurtu (0,1 % tuku), 2 lžíce slunečnicového oleje, pepř, kmín, svazek petrželky, lžíce sekaných vlašských ořechů
1. Brambory ve slupce uvaříme (nerozvařit), slijeme a necháme vychladnout. Pak je oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Oloupanou okurku podélně rozdělíme na čtvrtky, zbavíme semínek a nakrájíme na tenké plátky.
2. Cibuli bez slupky jemně a brusinky nahrubo posekáme, z omytého citrónu ostrouháme kůru a vymačkáme šťávu. Vše pak promícháme s jablečnou šťávou, přivedeme k varu a stáhneme z plotny.
3. Do směsi přidáme jogurt, olej, pepř, sůl a špetku kmínu. Omytou petrželku osušíme, otrháme lístky, které nahrubo posekáme.
4. Plátky brambor zlehka promícháme s okurkou, petrželkou i jogurtovou omáčkou a posypeme nasucho opečenými ořechy.
Tip: Salát se výtečně hodí k pečené i grilované zvěřině a jídlům z hub.
Houbová polévka s cranberries (4 porce)
2 brambory, 2 mrkve, 1 cibule, 2 lžíce oleje, bobkový list, 5 dl zeleninového vývaru (bujón), sůl, pepř, 500 g směsi hub (žampióny, lišky, hřiby apod.), 2 lžičky hladké mouky, 2,5 dl smetany, 50 g sušených cranberries
1. Oloupané brambory a cibuli pokrájíme na kostičky, očištěnou mrkev nahrubo nastrouháme. Houby rozdělíme na menší kousky.
2. Na lžíci oleje dozlatova osmažíme cibuli, přidáme brambory, mrkev, bobkový list, přilijeme vývar a 12-15 minut vaříme. Pak doplníme špetku soli a pepře.
3. Na zbylém oleji smažíme 3-5 minut kousky hub, pak je zasypeme moukou a necháme krátce zpěnit. Vše zalijeme smetanou a povaříme.
4. Houby i brusinky vsypeme do vývaru a necháme v něm pár minut odležet. Dosolíme a dopepříme.
Tip: S křupavým čerstvým chlebem postačí na vydatnou večeři.
Cranberry koktejl s malinami (6 porcí)
100 g sušených amerických brusinek, 3 dl cranberry nektaru, 1 limetka, 150 g čerstvých malin, 6 lžic (150 g) nízkotučného kefíru, 2 vanilkové cukry
1. Brusinky i nektar 4-5 minut povaříme a pak pod pokličkou necháme přes noc stát v chladu.
2. Druhý den z dobře omyté limetky ostrouháme kůru a vymačkáme šťávu. Maliny protřeme přes síto.
3. Brusinky se šťávou pak nalijeme do mixéru s limetovou kůrou a šťávou, malinovým pyré, kefírem a vanilkovým cukrem a na nejvyšší stupeň prošleháme do pěny. Rozlijte do sklenic a podávejte ozdobené lístkem máty nebo meduňky.
Tip: Nejsou-li k dispozici čerstvé maliny, lze použít i mražené. Před úpravou se ale musí nechat povolit.
Plněná rajčata v alobalu (4 porce)
4 velká rajčata, pepř, 4 zralé kozí sýry, 30 g vlašských ořechů, 2 jarní cibulky, 80 g sušených amerických brusinek, 2 lžičky čerstvých lístků tymiánu, lžíce olivového oleje, alobal
1. Z rajčat odkrojíme vršek jako víčko, vydlabeme je, zevnitř vysušíme papírovou utěrkou a opepříme.
2. Kozí sýry rozdrobíme na kousky, ořechy nasekáme a krátce opražíme, cibulku jemně nakrájíme. Vše pak smícháme s hrubě nasekanými brusinkami, tymiánem a olivovým olejem.
3. Směsí naplníme rajčata a přiklopíme odkrojeným vrškem. Každé z nich pak zabalíme do alobalu a 5 minut grilujeme na dřevěném uhlí.
Tip: Lze použít i jiný pikantní zrající sýr, například olomoucké tvarůžky.
Koláčky plněné vanilkovým pudinkem (10 kusů)
500 g mouky, 1 balíček sušeného droždí, 2,5 dl vlažného mléka, 100 g cukru, 75 g rozpuštěného másla. Náplň: 1 balíček vanilkového pudinkového prášku, 4,5 dl mléka, 40 g cukru, 125 g sušených brusinek, 30 g vlašských ořechů, 250 g máku (makové pasty), 50 g meruňkového džemu
1. Smícháme mouku se sušeným droždím, mlékem, cukrem a máslem. Těsto zpracujeme hnětací násadou ručního mixéru, zakryjeme a dáme na 20 minut kynout do tepla.
2. Pudinkový prášek rozmícháme v 1 dl mléka, zbytek mléka s cukrem přivedeme k varu. Přilijeme směs z pudinku a za stálého míchání povaříme do zhoustnutí. Pak přidáme sekané brusinky (odložíme si 2-3 lžíce). Mák umeleme, ořechy nasekáme a obojí smícháme.
3. Vykynuté těsto vyválíme a rozdělíme na 10 stejných dílů. Z každého utvoříme malý bochánek, dlaní z něj vytlačíme koláček a dáme na plech s pečicím papírem. Naplníme pudinkem i mákem a pečeme 18-20 minut v předehřáté troubě (200 C).
4. Džem se lžící vody přivedeme k varu a prolisujeme sítkem. Potřeme upečené koláčky a posypeme zbylými brusinkami.
Tip: Místo sušených lze použít i čerstvé brusinky. Za stálého míchání je zahřejeme se lžící vody a 2 lžícemi cukru (2-3 minuty). Pak se nechají odkapat a vmíchají do vanilkového pudinku.
Podkova z lososa s brusinkovým máslem (4 porce)
4 podkovy z lososa, olej, sůl, pepř, máta, pomeranč na ozdobení. Brusinkové máslo: 100 g změklého másla, 2 lžíce hrubozrnné hořčice, 1 lžička strouhané pomerančové kůry, sůl, pepř, 40 g sušených amerických brusinek
1. Máslo smícháme s hořčicí a pomerančovou kůrou. Lehce osolíme, opepříme, vmícháme jemně nasekané americké brusinky a uložíme do chladu.
2. Porce ryby potřeme olejem a pečeme po obou stranách asi 3 minuty. Osolíme, opepříme a podáváme s vychlazeným brusinkovým máslem.
 Tip: Ještě lepší chuť získá ryba na grilu.
 Foto i recepty společnost Cranberry Marketing Committee.

Žena

15:55

Nejen v Česku, ale i ve světě přibývá extrémně obézních lidí. Může za to nedostatek pohybu a špatné stravování. Stejně jako u Josefa...

12:10

V trénincích teď piluje každý krok. V tom se mu náramně hodí dovednosti z moderního pětiboje: rychlost ze šermu, odolnost z plavání,...

11:05

Pořádně huňaté svetry patří k podzimu, stejně jako svařené víno a dny strávené s knížkou v posteli. Pokud vám ty staré již žmolkovatí,...

10:20

Také po nákupu automaticky vkládáte vejce do dvířek lednice? Podle expertky na skladování potravin Vlatky Lakeové je to špatně, protože...



Komerční sdělení


Zprávy dne

Saúdská Arábie přiznala, že novináře na jejím konzulátu zabili

FOTO: ČTK/AP

20. 10. Saúdská Arábie přiznala, že saúdskoarabský novinář Džamál Chášakdží byl na konzulátu v tureckém Istanbulu zabit. Zemřel prý po bitce s lidmi, s nimiž se na úřadě sešel. Informovala o tom saúdskoarabská oficiální tisková agentura SPA s odvoláním... Celý článek Saúdská Arábie přiznala, že novináře na jejím konzulátu zabili»

Vybrané články

20. 10. Maďarská vláda chce zakázat prodej tabákových výrobků generaci narozené po roce 2020. „Návrh předložím vládě,“ řekl János Lázár, vládní...

20. 10. O tom, co je absolutní bezmoc a beznaděj, se přesvědčili loni v květnu manželé Vyčítalovi. Strašné pro ně bylo zjištění, že někteří...

20. 10. Koncert Českého rozhlasu s největšími hity století rozezní v neděli 28. října od 14 hodin pražské Staroměstské náměstí u příležitosti...