Hlavní obsah

Jukari - sportovní novinka, která si skvěle poradí s problémovými partiemi

Právo, Stáňa Seďová

Prvním místem, kde se v Česku učí světová sportovní novinka, kterou vyvinula skupina Cirque du Soleil ve spolupráci se značkou Reebok pod názvem jukari, je fitness klub Pure. Létání na hrazdách při cirkusové hudbě strhlo hlavně střední generaci.

Článek

Světově oblíbený sport především mezi modelkami a hereckými hvězdami se na začátku letošního roku dostal i do České republiky. Střídání aerobní zátěže a posilování u nás předcvičují zatím pouze tři instruktoři, vyškolení v Polsku. Hodiny se může zúčastnit až 15 lidí, pro které je připraven zavěšovací systém, do něhož se umístí hrazdička, na kterou se cvičící zavěsí.

„Je to něco mezi hrazdou a kruhy. Výborné na tom je, že je to zábavné. Třetinu lidí, kteří to zkusili, to hrozně chytlo. Baví to i ty, které nic jiného nezaujalo, mají pak pocit, že si zablbli jako děti na klepáči, zavzpomínají si a druhý den je pak bolí celé tělo,“ řekl Právu instruktor jukari Martin Jíra.

Tento sport nemá věkové omezení, až na to, že se mu paradoxně zatím nemohou věnovat děti. Na hodinu jukari – fit to fly mohou chodit pouze členové fitness klubu, do nějž mohou vstoupit až od 18 let. Měsíční členství stojí zhruba tisíc korun.

Tempo a obtížnost trenér přizpůsobuje

„Stále to řešíme a uvažuje se o nějakém rozšíření. Ale na druhou stranu u nás na hodině byl i šedesátiletý pán a byl nadšen. Díky střídání aerobní zátěže s posilovací to skvěle působí na problémové partie. Posiluje to mezilopatkové svaly, břišní, zadek a trojhlavý sval na ruce. Tempo a obtížnost vždy přizpůsobuji, takže mohou přijít jak začátečníci, tak lidé, kteří mají například problémy s obezitou,“ doplňuje osobní trenér.

Jukari doplňuje hudba, která pochází přímo z dílny kanadské cirkusové společnosti Cirque du Soleil. Ta vychází z klasické tradice cirkusů a do velkých sportovních hal po celém světě vozí dech beroucí artistické a taneční představení, plné kouzel, nebezpečné akrobacie a show.

Jak se bude novinka fit to fly vyvíjet, si zatím instruktoři nedovolí odhadnout, ale už nyní se chystají na nové a odvážnější kreace.

„Máme před sebou další školení, kde bychom se měli naučit složitější cviky a sestavy. Zatím učíme základ, který jsme časem trošku vylepšili. Ale sami jsme na to zvědaví. Zatím se to naučilo odhadem 60 až 70 lidí, ale věřím, že se to brzy rozšíří,“ uzavřel Jíra.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám