Hlavní obsah

Nový sportovní hit: surfování vestoje s pádlem v ruce

Novinky, Lucie Poštolková

Na jezeře Wingra v americkém městě Madison ve státu Wisconsinse se plaví skupinka sportovních nadšenců, kteří zjistili, že pro surfování nejsou oceánské vlny nezbytné. Proto se po vzoru Havajců rozhodli sundat plachty a pomocí pádla si vypomoct sami a bez vln.

Článek

"Mám opravdovou vášeň pro vodní sporty. A pádlování na surfu je tak jednoduché a navíc si při tom užijete spousty legrace," říká na serveru Madison.com Janice Poehlman, nadšenec pro pádlování vestoje.

Novému sportu se podle anglického názvu říká SUP (standung up paddling). Poprvé se objevil v Polynésii a na Havaji, říkají mu Hoe he'e nalu. V současnosti se zabydlel na jezerech a řekách v oblasti Midwest. Město Madison s rozmanitou sítí jezer se tak stalo ústředím pro tento sport.

Nejlepší jsou ranní hodiny

"Není nic jednoduššího. Dokonce se ani nemusíte namočit," řekl Gary Stone, majitel společnosti Paddleboard Specialists in Westport. Nejlepší čas pro surfování vestoje jsou ranní hodiny, kdy je hladina jezer v klidu.

Jak napovídá název, stačí obyčejný surf, popřípadě lze použít i nafukovací, a delší pádlo, aby dosáhlo dostatečně hluboko pod hladinu i když člověk stojí. Nejosvědčenější je pádlo podobné, jako se používá při kanoistice, ale delší. Délka by měla odpovídat výšce osoby plus celé zdvižené paži.

Soutěže, týmy i šampionáty

Někteří využívají speciálně navržené surfy, které jsou širší, stabilnější a vybavené zadní ploutví. Trik spočívá v tom, najít těžiště a pevně stát na obou nohách.

SUP se stává stále populárnějším. Po světě vznikají stále nové týmy a pořádají se nejrůznější soutěže, mimo jiné i šampionáty. Ceny surfů na SUP se pohybují od 16 000 až 30 000 korun podle různých stylů, materiálů a hmotností. Pádla stojí od 2 000 do 8 000 korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám