Hlavní obsah

Pařížská móda inspiruje vybraným vkusem, elegancí a osobitostí

Novinky, Jana Ryšánek Schmiedtová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není od věci zažárlit si trochu na Pařížany, je totiž skutečně na co. Inspirovat se od nich můžeme například stylem oblékání. Stačí se projít ulicemi velkoměsta a bez jakýchkoliv pochyb je jasné, že móda je tu pro každého neoddělitelnou součástí každodenního života.

Článek

Na věku v Paříži nezáleží, na promyšleném modelu ano. Avšak jen málokdo na sebe strhává prvoplánově pozornost, Pařížani se neoblékají do křiklavých barev, hlubokých výstřihů a trik s výraznými logy značek přes prsa, aby bylo vidět, že na to mají, spíše se soustředí na kvalitu a soulad tlumených barev, na kusy oblečení, které jim přesně padnou a podtrhují jejich přednosti.

Odívání se ve Francii nese na decentní vlně, na ulici nepotkáte starší ženu při těle nacpanou do o číslo menšího trička ani ztrácející se v nevhodně průsvitné haleně, která by mohla v případě nouze posloužit i jako cirkusový stan. Všechno má přesně tu velikost, jaká je třeba, a každý model je dotažen do šmrncovní dokonalosti detailem, a to ať už je jím velikánská kabelka, barevný šátek, tmavé brýle, náhrdelník a nebo jen vkusně založené kalhoty.

Méně je více

Pravidlem místních je, že méně je více, v kombinování a vrstvení jsou opatrní, líčení Pařížanky nepřehánějí a co se účesů týče – na první pohled je jasné, že se jim všem o vlasy dlouhodobě stará šikovný kadeřník. Fialový přeliv na ulici nepotkáte, stejně ne tak nepřirozeně do výšky vyhnanou trvalou.   

Boty obecně znamenají pro místní základ všeho oblékání a potrpí si na jejich kvalitě i vkusnosti. Ženy tu umí s neobyčejnou elegancí balancovat na podpatcích, téměř jako by snad ani neměly těch sedm nekonečných centimetrů.

Na velkých městských bulvárech máte skoro pocit, že jste se omylem ztratili a zabloudili na přehlídkové molo, a ten umocňuje i fakt, že mužský šatních je v hlavním městě Francie o dost bohatší, než na jaký jsme zvyklí z našich zeměpisných šířek, v žádném případě nekončí u modrých džínsů, kraťasů, barevných triček s impozantními logy firem a obleku zakoupenému kvůli maturitní zkoušce. 

Styl pařížského oblékání má zkrátka říz, nechybí mu ani nápad ani smysl pro detail, humor a hru, místní módou v nejmenším neopovrhují, nepovažují ji za rozmar a zbytečnou marnivost, ale v tentýž moment všichni nenosí ten samý hit sezóny tupě vycucaný z módního žurnálu, neunifikují se. Každý prostě dle svého ale vždy s vkusem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám