Hlavní obsah

Ben Affleck: Myslel jsem si, že jsem ten nejlepší manžel a otec pod sluncem

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po třech letech odmlky, kdy se oženil, zplodil dvě dcery a zrežíroval svůj první film, je zpět na stříbrném plátně jeden z největších fešáků Hollywoodu, Ben Affleck.

Foto: Foto Falcon, Právo

Pod režijní taktovkou bratra Bena Afflecka (na snímku dole) hledá ve filmu Gone Baby Gone! únosce čtyřleté holčičky.

Článek

Vždycky ho lákala politika, a tak je v roli mocného senátora v kriminálce Na odstřel ve svém živlu.

Vždycky ho lákala politika, a tak je v roli mocného senátora v kriminálce Na odstřel ve svém živlu. „Zahrát si politika i prožít nějakou dobu v americkém Kongresu bylo bezesporu zajímavé.

Někteří politici si na mě dokonce udělali čas a snažili se mi osvětlit svou práci. Protože moje postava má ale některé stinné stránky, musel jsem slíbit, že se jimi nebudu ohánět.

Osobně mi je politika blízká. Vyrůstal jsem v intelektuální rodině. Hlavně matka pořádala často pro přátele z harvardské univerzity večery, kde politika, literatura a sociální problémy byly nejčastějšími tématy. Měla vyvinutý smysl pro morálku, logiku a spravedlnost a vypěstovala to, myslím, i ve mně,“ říká úvodem ke své roli kongresmana Collinse.

Ben se v politice i osobně angažoval. „Léta jsem podporoval demokraty, Ala Gora jsem ještě doprovázel na celé jeho předvolební kampani napříč Amerikou, velké naděje vkládám do současného prezidenta Obamy, i když teď je ještě velice brzy říci, jak dalece se jeho plány dostat zemi z krize podaří,“ vysvětluje. Sám by ale herectví za politiku nevyměnil.

Role politika ho vrátila zpět

„V Hollywoodu potřebujete k práci a úspěchu jednoho režiséra, zatímco pro úspěch v politice musíte na svou stranu získat spousty voličů, což je nepoměrně složitější,“ přiznává. V roli senátora ale bezesporu uspěl. Ódu na něj pěje jak jeho kolega Russell Crowe, který v dramatu Na odstřel hraje jeho přítele, investigativního novináře, tak režisér Kevin Macdonald.

„Ben ještě nikdy ve filmu nehrál lépe. Myslím, že se hodně naučil při svém režisérském debutu Gone, Baby, Gone,“ tvrdí Crowe a režisér dodává: „Bena jsem obsadil do role státníka proto, že dobře vypadá, je inteligentní a o politiku se aktivně zajímá. A ať říká, co chce, jsem přesvědčen, že jednou z něho politik stejně bude.“

Ben na to reaguje s jistým zadostiučiněním: „Je příjemné dostat tak vysoké hodnocení od profesionálů. Po některých filmech, jako byla nepodařená komedie Láska s rizikem a Přežít Vánoce, i bulvarizovaného vztahu s Jennifer Lopezovou, který zcela zastínil mou profesionální dráhu, je to náplast na pošramocenou reputaci.“

Také od chvíle, kdy se oženil s kolegyní Jennifer Garnerovou, se kterou se v roce 2005 seznámil při natáčení snímku Daredevil, si začal soukromí chránit. Stal se pyšným otcem dvou dcer Violet (4) a půlroční Seraphiny.

Foto: Profimedia.cz

Ben Affleck s Jennifer Garnerovou

Nejatraktivnější muž planety

Ben, který několikrát zvítězil v anketách o nejatraktivnějšího muže planety, je oblíbený nejen u žen. Váží si ho jak lidé od filmu, tak jeho přátelé.

„Je rád mezi lidmi a umí je dělat šťastnými. Je v něm spousta hřejivého tepla a lidé to vycítí. Je to obyčejný chlapík, který se nebojí přiznat chyby a slabosti, nic ze sebe nedělá, proto je i divákům blízký. Kromě toho je velkorysý, čestný, nezkazí žádnou legraci a jako kamarád je věrný. Od dětství je můj nejlepší kámoš,“ ho nejlépe Matt Damon, který s Benem dostal v roce 1998 Oscara za nejlepší scénář k filmu Dobrý Will Hunting.

Když se Bena reportéři ptali, proč se po úspěšném debutu Gone, Baby, Gone, vrátil k hraní, odpověděl: „Díky režírování jsem pochopil, jak tyto dvě profese do sebe zapadají. Bylo to velice poučné, proto se na režisérskou židli co nevidět vrátím, nevzdám se ale ani hraní. Právě chystám další film, i s Mattem jsme se předběžně domluvili na společném projektu, snad nám vyjde napřesrok.

Už se na to moc těším, protože ho vídám jen v létě. Žije v Miami, a až budeme spolu dělat, budeme se vidět častěji. Loni jsme ale byli na společné dovolené s rodinami. Příjemné, celá léta je to s ním stejné. Je nezaplatitelné, když s někým kamarádíte od mládí.“

A jak se Ben k hraní dostal?

Jeho matka si vzpomíná, že už ve čtyřech letech dovedl velice dobře napodobovat lidi. V sedmi z něho byl náruživý čtenář, hrál baseball a zažil svůj první filmový debut. „Díky malým rolím, mezi něž patřilo i několik televizních reklam a účinkování v miniseriálech, dostal už jako teenager možnost hrát s dospělými herci. Když se pak dostal na univerzitu ve Vermontu, snažila jsem se ho všemožně přemluvit, aby vysokou dokončil, ale touha odjet do Hollywoodu a hrát byla silnější, a tak jsem jen tajně doufala, že uspěje,“ dodává matka. Doufala správně.

Dnes patří Ben ve městě stříbrného plátna ke špičce. Sláva ho však podle přátel nezměnila, i když k tomu v začátcích neměl daleko. Traduje se jedna příhoda. Několik měsíců po úspěchu s Dobrým Willem Huntingem seděl se založenýma rukama v křesle kanceláře producenta Armageddonu Jerryho Bruckheimera a choval se jako doma.

„Je to sice bostonskej hejsek, ale je schopný držet krok s Brucem Willisem. Dej mu lekci, jak se chovat, udělej všechno pro to, abys z něho vytvořil hvězdu,“ nařídil tehdy producentovi režisér Michael Bay.

Život byl tím nejlepším učitelem

Ben ale tvrdí, že nejlepší lekci mu dal sám život. „Nikdy totiž nezapomenu, že to není tak dávno, co jsem neměl ani tři stovky dolarů na činži. Není ale ani jednoduvystihuje ché radovat se z úspěchu. Je to paradoxní.

Když jako začínající herec bojujete o přežití, netoužíte po ničem jiném než být bohatý a slavný. Když jsem měl ale obojí, začal mi chybět právě ten boj plný adrenalinu. Nahradila mi ho až rodina.

"Myslel jsem si, že jsem ten nejlepší manžel a otec pod sluncem. Mám-li být ale úplně upřímný, musím přiznat, že v poslední době je náročná práce a další přírůstek do rodiny i na mě někdy moc.“

Reklama

Související témata:

Související články

Garnerová a Affleck mají holčičku

Hollywoodský herecký pár Jennifer Garnerová a Ben Affleck mají holčičku. Dítě se narodilo ve čtvrtek v 18:26 newyorského času. Maminka i novorozeně jsou...

Ben Affleck si roli otce užívá

Šťastný otec Ben Affleck (33) s radostí vyměňuje plenky dcerce Violet, která se jemu a jeho ženě herečce Jennifer Garnerové nedávno narodila....

Bratři Affleckové: Gone Baby Gone!

Jako herec se Ben Affleck vyhýbal japonským kulkám v Pearl Harboru a prováděl akrobatické kousky v Daredevilovi. Kromě toho je spolu s Mattem Damonem autorem...

Výběr článků

Načítám