Hlavní obsah

Bratři Affleckové: Gone Baby Gone!

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako herec se Ben Affleck vyhýbal japonským kulkám v Pearl Harboru a prováděl akrobatické kousky v Daredevilovi. Kromě toho je spolu s Mattem Damonem autorem oscarem oceněného scénáře filmu Dobrý Will Hunting. Nyní debutuje jako režisér kriminálního thrilleru Gone Baby Gone!

Foto: Foto Falcon, Právo

Soukromý detektiv Patrick Kenzie (Casey Affleck) zná šedivé předměstí Bostonu jako své boty.

Článek

„Měl jsem z toho hrůzu, je to obrovská zodpovědnost,“ připouští pětatřicetiletý Affleck a dodává: „Toužil jsem po tom, aby film dopadl co nejlépe, a rozhodl jsem se, že pokud má selhat, pak to nebude proto, že bych do něj vložil málo úsilí, že jsem některý den trochu polevil v nasazení.“

Snímek na motivy úspěšné knihy Dennise Lehanea Sbohem, baby, která u nás vyšla v březnu v nakladatelství Olympia, je drsným příběhem o dvou soukromých bostonských detektivech, kteří pátrají po uneseném děvčátku.

Příběh zasahuje do světa gangsterů, zločinu a korupce

Policie, jak se zdá, nemá žádné stopy, a oba detektivové, Patrick Kenzie a Angela Gennaro, které hrají Casey Affleck a Michell Monaghanová, zjišťují, že jsou vtahováni do temného světa gangsterů, zločinu a korupce.

„Někdo mi tu knihu poslal, a jakmile jsem si ji přečetl, napadlo mě, že by z ní byl zajímavý film,“ říká Affleck, ale připouští, že mu bylo stejně tak jasné, že přepsat ji do scénáře nebude snadné.

„Domluvil jsem se s vlastníky práv na adaptaci, ale nechtěl jsem žádné peníze – pro případ, že by se mi to nepodařilo, jsem nechtěl, aby existoval naprosto nepoužitelný scénář, na kterém by stálo moje jméno.“ Poté Affleck vyhledal pomoc Aarona Stockharda a společně se pustili do psaní.

S Oscarem v zádech

Ben Affleck přiznává, že možná cítil větší tlak proto, že za předchozí scénář získal Oscara. „Ano, určitě to na mě mělo vliv, cítil jsem silný závazek to nezkazit, ale nakonec je scénář stejně vždycky překonán hotovým filmem. Nikdo si v kině nečte, film tvoří řada dalších prvků, takže jsem doufal, že scénář filmem ,obalím‘.“

Affleck souhlasí s tím, že fakt, že se sám stal otcem – má s herečkou Jennifer Garnerovou dvouapůlletou dceru Violet – prohloubilo jeho citové zaujetí takovýmto příběhem.

Stal se otcem a více prožívá vše, co souvisí s dětmi

„Více prožívám cokoliv, co souvisí s dětmi. Mít dítě je jako vzít ze svého nitra tu nejzranitelnější podstatu a pustit ji do světa,“ míní Affleck.

Režisér Affleck shromáždil skvělou plejádu herců, mezi nimi Morgana Freemana, Eda Harrise, Amy Ryanovou a Michelle Monaghanovou. Nejmenovaným členem hereckého týmu je ale samotné město Boston.

Affleck bez váhání souhlasil s tím, že velká část síly jednotlivých záběrů vychází z toho, že se kamera zaměřila na zchátralejší části města, kde se většina příběhu odehrála.

Pod režijní taktovkou bratra Bena Afflecka hledá ve filmu Gone Baby Gone! únosce čtyřleté holčičky. foto: Právo/Foto Falcon

„Bylo pro mě velice důležité, to působilo věrohodně,“ prohlašuje režisér, který strávil hodně času cestami po městě a hledáním ideálních natáčecích míst.

„Nemáme ve filmu rytíře Jedi ani skládací roboty, obrovské opice, šplhající na Empire State Building ani válčící skřety. Mohli jsme ale lidem ukázat, jak vypadají čtvrtě, do kterých by se nikdy nedostali, nemluvě o tom, že by byli příliš vyděšení už z představy, že by se tam měli vydat."

"Chtěli jsme proto, aby všechno působilo autenticky, takže jsme v podstatě natáčeli na těch nejhorších místech, jaká jsme našli.“

Šli po nás policisté

Během hledání vhodných míst zažili tvůrci i nepříjemné situace. „Vydali jsme se třeba v osm ráno do baru, kde bylo tou dobou stále plno, a řekli něco jako… Zůstaňte v baru a my vás natočíme. A všem jsme koupili pití. Narazili jsme přitom také na pár míst, kde byli hosté hodně opilí. Vešli jsme dovnitř a oni se k nám chovali nepřátelsky a svým způsobem nebezpečně."

"Navštívili jsme i pár míst, kde se hodně obchodovalo s drogami, a párkrát se na nás sesypali policisté a skoro nás zatkli, protože si mysleli, že chceme kupovat drogy. Pak zahlédli mě a ptali se, co to děláme."

Zavítali jsme do míst, kde se reálně obchodovalo s drogami

"To se stalo dvakrát – podruhé po nás šli proto, že v té budově fungoval obchod s bílým masem. Byla to síla! Lidé se k sobě dokážou chovat dost odporně. Byli jsme svědky hodně ošklivých věcí.“

Když do hlavní role filmu obsadil režisér svého dvaatřicetiletého bratra Caseyho Afflecka, uvědomoval si, že někdo může vhodnost výběru zpochybňovat.

Casey je dobrý herec a ve filmu to všem znovu dokázal

Ale zdůrazňuje, že byl přesvědčen, že poté, co ztvárnil roli Roberta Forda po boku Brada Pitta ve filmu Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem, bude všem jasné, že šlo o správnou volbu.

„Ukázal jsem lidem ve studiu jeho kamerové zkoušky z Jesseho Jamese, takže věděli, že je dobrý,“ vysvětluje Ben Affleck.

„A já jim říkal, že to je teprve začátek a že v tomhle filmu bude skvělý. Myslím, že mi uvěřili …víceméně…, ale našli se tací, kteří si mysleli, že Casey ve filmu hraje proto, že je to můj bratr. Když teď viděli film, věřím, že si to už nemyslí!“

Reklama

Související témata:

Související články

Oscarovému večeru vévodila červená s černou

Večerním róbám při předávání Oscarů dominovaly nejrůznější odstíny červené a černé. Absolutně "in" byly šaty bez rukávů a šaty ozdobené nejrůznějšími peříčky.

Výběr článků

Načítám