Hlavní obsah

Módní trendy se vrací k přírodě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Šedá, neutrální písková, modrošedá a velmi tmavá modř jsou barvy, které budou vládnout šatníku příští léto. Módu ovládnou futuristické motivy globální etniky, ekologické romantiky a diskrétní elegance. Velmi výrazný je přírodní akcent v materiálech a designu. Při prezentaci módních trendů na veletrhu Móda Praha to řekla akademická malířka a návrhářka Nina Provaan Smetanová.

Článek

"Léto 2008 bude charakteristické úžasnou, kultivovanou a střídmou barevností. Hlavní barva sezóny je šedá, od tmavé šedé až po světlou šedou. Je avizován velký návrat k přírodním materiálům jako bavlna, len, hedvábí, vlna, ale také konopí a různé palmy. Jsou nově zpracovány a vyrábět se budou také v kombinaci s polyesterem a různými novými vlákny," řekla módní specialistka. 

Podle ní se na látkách projeví napodobování přírodních zákoutí, pavučiny, motivu květin nebo zvířat. Tisky pak mají působit starým dojmem, avšak jsou nově pojaté a zpracované. Trend označovaný jako globální etnika si pohrává se spojením prvků různých kultur. Indiánské motivy se tak objeví společně s africkými, čínskými nebo japonskými. 

Silueta se podle Smetanové změní jen mírně. "Je stále přiléhavá, ale už ne těsně. Je tam patrné určité uvolnění, zvětšování oděvů, i když zatím jen mírně. Vrací se také vrstvení, které bylo vlastní pro 80. léta, kdy to byl nejdůležitější prvek. Ramena jsou mírně zvýrazněna a délky od mini po maxi. Takzvaná lady délka je ale kolem kolen," uvedla. Zdůraznila, že délku kolem kolen by měla volit elegantní žena. Mini by se pak podle ní mělo vyhradit pro ženy mladé a pro volný čas. 

Přírodní motivy se projeví i v líčení a interiéru

V nových kolekcích má být také hodně lesku. Nosit se budou stříbrné pláště i obuv. Futuristické tendence z hvězdných válek jsou ale prý zatím jen ve stádiu zrodu. "Je tam to nové, co přineslo 21. století. Je to fantazie, hra, která by se měla rozvíjet," uvedla. 

Podle návrhářky v nadcházející sezóně není výrazná inspirace určitým historickým obdobím. "Není tam jeden trend. V rámci elegance jsou tam třeba 40. a 70. léta. Jsou to oděvy, které nosily elegantní ženy, ne móda ulice. V avantgardě se pak projevují futuristické tendence," upřesnila. 

Přírodní motiv podle Smetanové bude vlastní také v líčení nebo zdobení interiéru. Návrháři si pohrávají se vzhledem ženy jako květiny. Módní budou také velké tulipány na zdi, pravá tráva na podlaze nebo stropní svítidlo ve tvaru větvě. 

Reklama

Související témata:

Související články

Podprsenka slaví sté narozeniny

Před sto lety se daly korsety na ústup. V roce 1907 poprvé psal magazín Vogue o novém doplňku dámského šatníku se spodním prádlem. Podprsenka od té doby během...

Češi u obleků preferují klasiku

Češi sice u obleků převážně dávají přednost klasice, ale zájemců o trendy přibývá. Klasickými náležitostmi modelů obleků jsou tmavé barvy, jednoduchý rovný...

Výběr článků

Načítám