Hlavní obsah

Češi u obleků preferují klasiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Češi sice u obleků převážně dávají přednost klasice, ale zájemců o trendy přibývá. Klasickými náležitostmi modelů obleků jsou tmavé barvy, jednoduchý rovný střih a maximálně jednoduchý vzor.

Článek

Na mezinárodních módních veletrzích Styl a Kabo bylo vidět, že hitem jsou nyní saka na jeden až dva knoflíky nebo třeba rozdílná barva saka a kalhot a lesklé látky.

"Klasický oblek nyní preferuje asi sedm z deseti zákazníků," odhaduje šéfdesigner společnosti OP Prostějov Ondřej Ziegler. Přesto dodává, že trendy už do Česka nepronikají s takovým zpožděním jako dříve. "Bývaly to třeba i dva roky, teď se dá říci, že se často sejdeme s cizinou v jedné sezoně," podotkl. 

Tak třeba v zahraniční jsou teď trendem saka na méně knoflíků - jeden, maximálně dva. Češi si na tuto novinku zatím příliš nezvykli, řada firem ji ale nabízí. Firmy se shodují, že je třeba vytrvat a zákazníky si vychovat. 

Prodejci často nechtějí nabízet nové trendy

"Trvalo to 15 let, ale teď už k nám chodí mladí muži, kteří ty trendové obleky chtějí," řekla ředitelka firmy Steilmann Anna Motlíková. Doplnila, že jejich zákazníky zaujmou hlavně detaily - vnitřní kapsičky, nášivky, knoflíky nebo výrazné lemování vnitřní strany i vnějšku. 

Ženy si podle firem na takzvané vychytávky často potrpí méně. Lubomír Fiedler ze společnosti Rialto doplnil, že se ale častěji než muži snaží jednotlivé části kostýmů kombinovat, a to jak barvy, tak i materiály. "Klasika se ale samozřejmě kupuje vždycky a vědí to i prodejci. Proto často trendové věci nechtějí nabízet - bojí se, že se netrefí zákazníkům do noty," dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Kostým znamená jistotu

Letos je tomu sto dvacet let, co do světa módy vstoupil dámský kostým. Od té doby se ještě nepřihodilo, že by ho móda zatratila. Naopak, stal se takřka...

Sofistikovaný business vzhled i bez obleku

Zejména mladí muži se v rostoucím počtu přesouvají od tradičních obleků k jejich moderním verzím, které nezůstávají pouze u základní tmavomodré či šedé...

Oblek na míru dodá glanc každému muži

Vypadat nejen dobře, ale především cítit se v obleku co nejlépe, je snem snad každého muže. Přestože je v dnešní době výběr značkových i neznačkových obleků...

Výběr článků

Načítám