Hlavní obsah

Zelený závdavek pro velikonoční stůl

Právo, Eva Müllerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejstarší zachovaný český recept na přípravu špenátu pochází už z roku 1645. Tehdy se podával s pečenou štikou. "Spojení této lahůdkové zeleniny s rybou je velmi šťastné, protože se výtečně doplňuje její lehká štiplavost s jemnou delikátností masa vodních tvorů," tvrdí Albert Hauptmann, šéfkuchař společnosti Bonduelle, který recepty připravil.

Článek

Špenát zapečený s bramborem (4 porce)

450 g čerstvého (zmrazeného) listového špenátu, 50 g sýru typu Parmezán, 400 g uvařených brambor, 0,2 l smetany, 1 vejce, 50 g cibule, 10 g česneku, 50 g másla, sůl, pepř, muškátový oříšek.

Oloupanou cibuli i česnek nakrájíme a orestujeme na másle. Pak přidáme pokrájený čerstvý špenát (může být ale i krájený zmrazený) a vše promícháme. Uvařené brambory pokrájíme na měsíčky, smícháme se špenátem, okořeníme a osolíme. Ještě zakápneme smetanou, v níž jsme rozšlehali vejce, a posypeme strouhaným sýrem. Bramborovošpenátovou směsí naplníme z a p é k a c í misku, který vložíme na patnáct minut do trouby rozehřáté na 220 °C. Podáváme se salátem z čerstvé zeleniny.

Doporučení šéfkuchaře: místo parmezánu lze použít gorgonzolu nebo nivu.

Plněné palačinky (4 porce)

450 g pokrájeného listového špenátu (i zmrazený, například Bonduelle), 400 g čerstvých žampiónů, 8 hotových palačinek, 50 ml smetany, 2 cibule (asi 100 g), 20 g česneku, 100 g másla, sůl, pepř, kmín, koření.

Česnek a jednu cibuli oloupeme, pokrájíme na plátky a orestujeme na másle. Přidáme špenát (čerstvý krátce spaříme), lehce podusíme, osolíme a zakápneme smetanou. Pak znovu podusíme, jen aby se odpařila tekutina. Očištěné žampióny pokrájíme, osolíme, okmínujeme a zprudka orestujeme dozlatova. Další cibuli oloupeme, rozdělíme na kroužky a osmažíme do zlatohněda. Hotové palačinky naplníme špenátem i žampióny, přeložíme je (stočíme), ozdobíme slámou z cibule a zbylými žampióny.

Těstoviny se špenátem a tuňákem (4 porce)

250 g krájeného špenátu, 200 g tuňáka v oleji, 200 g těstovin, 0,1 l smetany, 100 g cibule, 20 g česneku, 50 g másla, 50 g parmezánu, sůl, pepř, citrón

Těstoviny uvaříme podle návodu al dente (na skus). Cibuli a česnek pokrájíme, orestujeme na másle a pak k nim přidáme špenát. Vše krátce podusíme, osolíme, opepříme a zakápneme smetanou. Doplníme kousky tuňáka a pokrm znovu lehce podusíme. Uvařené těstoviny pokryjeme směsí špenátu s tuňákem a hustě posypeme parmezánem.

Rybí filet na špenátové galetce (4 porce)

450 g čerstvého (zmrazeného) listového špenátu, 400 g rybích filetů, 200 g brambor (zmrazených bramborových plátků), 0,2 l smetany, 250 g cibule, 10 g česneku, 100 g másla, sůl, pepř, koření na ryby, citrón.

Polovinu cibule a všechen česnek oloupeme, pokrájíme a orestujeme na másle. Přidáme nakrájený špenát a lehce podusíme. Osolenou směs pak zakápneme smetanou a podusíme, aby se odpařila tekutina. Oloupané brambory nakrájíme na plátky, osolíme, okmínujeme, přestříkneme olejem a upečeme dozlatova. Rybí filety osolíme, okořeníme a opečeme na másle. Zbytek cibule oloupeme, rozdělíme na kroužky a osmažíme. Špenátový podklad (tzv. galetku) pokryjeme plátky upečených brambor, na které položíme orestovanou rybu. Ozdobíme slámou z cibule a plátkem citrónu.

Reklama

Související témata:

Související články

Jehněčí není jen pro Velikonoce

Jehněčí a kůzlečí jsou v některých zemích masem přímo kultovním. V arabských státech se nejvíc cení černý kozlík, jemuž zde připisují magické vlastnosti,...

Špenátový omyl Pepka Námořníka

Vedle hlávkového salátu patří špenát u nás mezi nejoblíbenější, ale i nejodmítanější zeleniny. Má stejně ctitelů jako odpůrců. Ti druzí asi skutečně chutný...

Výběr článků

Načítám