Hlavní obsah

Práci prodává i oblečení

Právo, Novinky, Jana Tomsová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco ve větších firmách jsou požadavky na oblečení často už dané, jinde je třeba vyvinout trochu detektivního úsilí a zjistit, jaké nastolili zvyklosti. Jenom pozor na snahu blýsknout se příliš. Přijít ke konkurzu ve svém nejlepším značkovém oblečení se může stát osudné.

Článek

Právě přišla doba, kdy je výhodné zamyslet se nad rekonstrukcí šatníku i z profesionálního hlediska. Nastávají výprodeje, při kterých lze dost ušetřit. Protože hledáme módu nadčasovou, není se třeba bát, že sáhneme vedle. Ze všeho nejdůležitější je zvolit solidní základ, který se dá stavebnicovým způsobem podle potřeby obměňovat. A hlavně, kupujte věci prací, je jich dost, jen se pořádně dívat na visačku.

Kvalita hovoří především

Naprostou nezbytností je v byznys šatníku kostým, pokud možno vícedílný, tedy se sukní i kalhotami a jedním krátkým a jedním delším sakem. Nákupu je třeba věnovat dost pozornosti. Ramena nesmějí být ani beztvará, ani přehnaně zdůrazněná. Správně dlouhé rukávy končí v místě, kde se ohýbá zápěstí. Sukně by neměla příliš obepínat a odhalovat nohy vysoko nad koleny. Někdy to může být sice zdánlivě výhodné, při přijímacím řízení je však lepší půvaby dávkovat jen velmi opatrně.

Dobrou náhradou kostýmu bývají propracované vícedílné komplety, které se pro své pohodlí osvědčují zejména ve vnitropodnikovém styku. Ani tady však nejsou žádoucí výrazné barvy, dezény a detaily odvádějící pozornost. Na osvěžení stačí bílá halenka nebo zajímavě uvázaný šátek.

Příjemné pracovní oblečení pro mladé i starší představuje takzvaný kolejní styl převzatý z anglické módy. Je postaven na skládaných sukních, pulovrech a blejzrech. Působí mladistvě, nekomplikuje pohyb a dá se snadno obměňovat.

Neztroskotat na maličkostech

Manažer, který vede přijímací řízení, je člověk pochopitelně zkušený a nemá smysl se ho snažit obalamutit lacinými triky. I on byl poučen různými psychologickými výzkumy, které leccos odhalí v neprospěch uchazeče o práci.

Nepřijatelný je zejména jakýkoli nepořádek, ať už visící knoflík na saku, sešmajdané podpatky nebo přetržené poutko na plášti, natož oko na punčoše. Ještě před vchodem do budovy si raději přejeďte boty papírovým kapesníkem, vyleštěná obuv leccos napoví.

Příslovečná změť v dámské kabelce může být sice půvabná, ale ne před zraky zaměstnavatele. Nepište na cáry papíru, ale do úhledného zápisníčku, a tužkou lepšího vzhledu než je reklamní. Pero by ovšem bylo lepší. Pořiďte si jednoduché osobní vizitky a k nim vizitkář. Takové maličkosti se vždycky nosily a nepochybně nosit budou, prostě patří mezi užitečné společenské hry. Koneckonců, pořádnost přece svědčí také o jiných schopnostech.

Reklama

Související témata:

Související články

Džíny prý letos vyjdou z módy

Hadley Freemanová, módní komentátorka The Guardian, si myslí, že rok 2007 bude posledním zvoněním pro džíny. Podle ní nezmizí úplně z šatníků a dokonce...

Výběr článků

Načítám