Hlavní obsah

Sport dětem pomáhá lépe se vyrovnávat s životními vrcholy a pády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není pochyb o tom, že děti potřebují dostatek pohybu, a to zejména kvůli fyzickému zdraví. Prospívá jim ale i po psychické stránce, a jedná-li se o organizovaný sport, pak i po sociální stránce, jelikož je učí důležitým životním dovednostem.

Vraťme děti ke sportuVideo: Vratmedetikesportu.cz

 
Článek

Dospělí si s věkem moc dobře uvědomují, že musí být co nejvíce fyzicky aktivní, aby se po zdravotní stránce, ale i co se týče myšlení a paměti, cítili dobře a měli větší pravděpodobnost, že tomu tak bude i do budoucna.

Málokdo z nich si ale uvědomuje, že podobně má fyzická aktivita obrovský dopad i na fyzický a psychický vývoj či celkové zdraví dětí. Sport je navíc učí i velmi důležitým životním dovednostem.

Fyzické zdraví a rozvoj

Pro zdravý růst dětí je velmi důležité hledět na vyváženou stravu, dostatek spánku a pohybu. Ideálně by se mělo jednat o hodinu cvičení denně.

Nejde jen o to, že je pak dítě fyzicky zdatné, neobaluje se tukem, ale také je to nejlepší prevence nejrůznějších potíží kostí a kloubů, ale i srdce, významně se snižuje i riziko diabetu 2. typu.

Jak vést děti ke sportování – od předškoláků po puberťáky

Děti

Ovšem nejde jen o fyzickou stránku. Sport dětem pomáhá se lépe vyrovnávat s životními vrcholy a pády. Učí je, že nic není v životě zadarmo, že za každým vítězstvím stojí nejprve velké úsilí a mnohdy i spousta proher.

I díky tomu všemu se děti dokážou lépe vyrovnat se zklamáním a nepříjemnými zážitky a celkově jsou pak v životě odolnější. Navíc se učí ovládat své emoce a přeměňovat negativní pocity v pozitivní myšlení.

Emoční pohoda

Během fyzické aktivity se v mozku uvolňují látky jako endorfiny (hormony štěstí), které uklidňují a vyvolávají pocity euforie, ale i dopamin (je produkován v centru libých pocitů a smíchu, které souvisí s odměňováním,) či serotonin (neurotransmiter dobré nálady), díky kterým se cítí lépe, což se odráží i na celkové pohodě dětí. I z tohoto důvodu je cvičení výborným pomocníkem na zmírnění stresu, úzkosti či deprese.

Mnohé výzkumy navíc potvrdily i souvislost mezi sportem a zdravým sebevědomím dítěte. Děti potřebují hodně uznání od svých vrstevníků i dospělých. Pokud je ocení trenér a získají podporu od svých spoluhráčů, začnou mít i dobrý pocit ze sebe samých.

Děti se mají hýbat s mírou a radostí. Ne s vidinou medaile na olympiádě

Děti

Sociální dovednosti

Zejména týmový sport, ale i individuální, kde funguje týmový duch, děti učí i dalším důležitým životním dovednostem a cenným lekcím, které si s sebou ponesou až do dospělosti.

Učí je naslouchat druhým a dodržovat pravidla, být méně sobecké, být ukázněné, spolupracovat jeden s druhým, naučit se respektovat a vést. Sport také dává dětem pocit sounáležitosti, pomáhá jim navazovat nová přátelství a budovat sociální kruh mimo školu.

Poradna: Ambiciózní přístup otce ke sportování dítěte

Děti

Role rodičů ve sportu

Svou roli při sportování dětí sehrávají samozřejmě i rodiče. Jednak by měli být těmi, kdo udržuje zájem dítěte o sport, a také o to, aby ho daná aktivita bavila. Je ale důležité neklást důraz na výhry a prohry, ale na utváření pozitivního zážitku ze hry a aktivity jako takové.

Rodiče by si tak měli uvědomit, že je důležité dítě i tým povzbuzovat a chválit nejen v okamžiku, kdy se jim daří, ale i za veškeré snahy, když prohrávají. To samozřejmě neznamená, že ho budete vynášet do nebes i v okamžiku, kdy se viditelně nesnažilo.

V životě se mu bude hodit, když se i díky sportu naučí ze sebe vydat maximum a nebude věci vzdávat předčasně jen proto, že ztratí vidinu vítězství.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám