Hlavní obsah

Proč malé děti bolí bříško a jak jim ulevit

Novinky, das

Bolesti v oblasti břicha patří mezi nejčastější důvody, proč rodiče vyhledají dětského lékaře. Kojenecké bolení bříška je většinou způsobeno nedostatečně vyvinutým trávicím ústrojím, jež si teprve musí na stravu zvyknout. A proto malá miminka tolik trápí plynatost a koliky. U starších dětí bývá většinou na vině nevhodná strava, nesnášenlivost některých potravin nebo nedostatek tekutin.

Foto: Profimedia.cz

Pokud provází bolest břicha i zvracení, horečka a zhoršené dýchání, návštěvu ordinace příliš neodkládejte.

Článek

Odborníci dělí bolesti břicha na dva typy – organické a funkční. Organické jsou důsledkem nějakého onemocnění, např. zánětu, a jejich příčinu musí odhalit lékař. Sem řadíme např. bolesti v důsledku zánětu slepého střeva, bolesti břicha při průjmových stavech nebo při zauzlení střev. V těchto případech je vždy velmi nutné okamžitě vyhledat lékaře.

„Pokud provází bolest břicha i zvracení, horečka a zhoršené dýchání, návštěvu ordinace příliš neodkládejte. K dětskému lékaři zamiřte i tehdy, trápí-li dítě i slabší bolesti po dobu delší než dva dny. Při bolestech, které nemají jasnou příčinu, a to hlavně v okamžiku, kdy je bolestivá pravá strana břicha, vyhledejte lékaře ihned,“ doporučuje MUDr. Milan Kudyn.

Mezi funkční bolesti pak nejčastěji patří nadýmání či zácpa.

Když děti zlobí nadýmání

Pokud miminko trápí nadýmání, obvykle velmi dlouze a usilovně pláče a zároveň se neustále kroutí, prohýbá, natahuje nožičky, tlačí a červená v obličeji. Bohužel tento jev je běžný a dle odborníků v prvních třech měsících po narození zcela normální.

Maminky v těchto momentech musí dbát především na své stravování. Vyvarovat se všech nadýmavých potravin a naopak do jídelníčku zařadit co možná nejvíc probiotik, přátelských bakterií, které posilují střevní mikroflóru.

Někdy si maminky již z porodnice přinesou kapičky - sab simplex, které by však miminko nemělo dostávat dříve než měsíc po porodu. To samé platí i u čistě přírodních kapiček Baby Calm (koncentrát anýzu, feniklu a máty) či probiotických kapiček.

Bolesti bříška mohou miminka trápit i při přechodu z mateřského mléka na umělou výživu či při zavádění příkrmů. V těchto případech odborníci doporučují přidat miminku do stravy sypké probiotikum Linex Baby, které se rozpustí v tekutině a nemá žádnou chuť ani vůni.

Zácpa i průjem dokáží pořádně potrápit

Za zácpu nejčastěji může nedostatečný příjem tekutin, ale také nestrávené jídlo, které se nahromadí v tlustém střevě, kde je z něj odváděna voda. Stolice se tak zahušťuje, tuhne a její vyměšování je obtížnější.

Jak u dospělých, tak i u dětí je zácpa většinou příčinou nesprávného jídelníčku, na kterém figuruje např. příliš mnoho světlého pečiva a sladkostí. „Preventivně proti zácpě působí potraviny s dostatkem vlákniny – tedy zelenina, ovoce, a celozrnné potraviny. Pomoci mohou také probiotika, která najdete v zakysaných mléčných výrobcích, mléčně kvašené zelenině (zelí) nebo v doplňcích stravy, radí MUDr. Kudyn.

V raném věku dítěte nejsou ničím neobvyklým ani průjmy, které mohou následovat po změně v jídelníčku nebo doprovázet běžné infekční onemocnění. Vyvolávají je i rozličné viry, bakterie, nebo také onemocnění střevní sliznice. Opakovaný a častý průjem však může signalizovat alergii na kravské mléko či lepek. Není-li však průjem příliš častý nebo silný, jde jen o běžné samočištění organismu, které je přirozené. Stačí dítě udržovat v klidu a teple a dopřát mu zvýšený příjem tekutin.

10 tipů, jak děťátku od bolesti bříška ulevit
Masáž – namažte si ruku dětským olejíčkem a po směru hodinových ručiček bříško jemně masírujte. Krouživými pohyby pomáháte střevům od nežádoucích plynů, které způsobují nadýmání a bolesti.
Teplý obklad – nahřejte plenku na topení nebo žehličkou, případně použijte ohřívací láhev.
Cvičení – vezměte dětské nožičky a pomalu je pokrčujte směrem k bříšku a znovu uvolňujte. Tyto pohyby usnadňují odcházení plynů.
Teploměr – vsunete-li jej jemně dítěti do konečníku, může usnadnit odcházení větříků, případně je možné zakoupit v lékárně tzv. rektální rourku, což je měkká gumová hadička, která taktéž uvolní plynatost.
Klid a pohoda – pochovejte dítě, jemně s ním pohupujte a zkuste jeho myšlenky od bolavého bříška odvést.
Koupel – teplá voda může mít podobně uklidňující účinky jako hřejivý obklad.
Fenyklový čaj – odvěký přírodní lék na zažívací problémy pomůže i vašemu miminku. Uvařte ho přímo pro něj, nebo v případě, že kojíte, vypijte čaj sama.
Roiboos – některé maminky mají na typické tříměsíční koliky osvědčený lék – jihoafrický čaj Roiboos.
Probiotika – přátelské bakterie, které pomáhají správnému vývoji střevní mikroflóry v dětských střevech, dovedou také ulevit od bolesti spojené s nadýmáním.
Čas – Ve třech až čtyřech měsících se dítě většinou větříků zbaví. Pomůže více pohybu, posílení trávicího traktu a taky pevnější břišní svaly.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám