Hlavní obsah

Potraty se nevyhýbají ani slavným, se svými příběhy se nebáli svěřit

Novinky, bok

V současné době, kdy je pro mnoho žen - rodiček mnohem dostupnější kvalitní zdravotní péče a služby, než tomu bylo dříve, je narození zdravého a donošeného potomka mnohem větší samozřejmostí. I tak ale stále existují ženy, které na své cestě za potomkem zažily i osobní tragédie - potraty. A nevyhýbají se ani slavným.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ztráta dítěte je vždy tragickou záležitostí - a to nejen pro rodiče, ale i jejich blízké okolí. I když se o případech potratů všeobecně ví, málokdo se se svým příběhem dokáže veřejně svěřit. I proto mají mnozí lidé pocit, že jich nebývá v posledních letech tolik.

Potratů ale stále probíhá mnohem více, než si lidé myslí, stejně tak se řada rodičů setkala se situací, že se jejich dítě narodilo mrtvé. I když oproti dřívějším dobám počet těchto neštěstí klesl.

Na základě potřeby sdílet s někým svá trápení, ale i pomoci rodičům a všem, kteří podobnými strastmi prošli nebo právě procházejí, byl 15. října roku 2002 ve Velké Británii vyhlášen Den povědomí o ztrátě dítěte (Baby Loss Awareness Day), který vše zmíněné představuje.

V Jižní Koreji provedl lékař omylem potrat

Svět

Jen ve Velké Británii podle průměrných statistik končí každé čtvrté těhotenství potratem, o problému se ale stále málo mluví.

Údaje o potratech v ČR
Podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS) u nás z hlediska potratovosti nedochází již delší dobu k větším změnám. Od 90. let minulého století počty potratů trvale klesají. V roce 2016 bylo evidováno celkem 35 921 potratů, z toho 20 406 připadlo na umělé přerušení těhotenství.

Letos byl v období od 9. do 15. října v zemi vyhlášen tzv. Baby Loss Awareness Week (týden povědomí o ztrátě dítěte), v rámci kterého se mnohé ženy svěřily se svým tajemstvím, o kterém mnohdy jejich okolí dlouhá léta nevědělo. Mezi nimi byly i slavné ženy.

Jednou z těch, která se veřejně svěřila s tím, že prodělala potrat, byla první ministryně Skotska Nicola Sturgeonová. Došlo k němu v roce 2011. Učinila tak v roce 2016 v naději, že zpochybní „předsudky a soudy” okolí vůči ženám, které nemají děti.

Foto: Profimedia.cz

Nicola Sturgeonová

„Někdy, z jakéhokoli důvodu, se prostě stane, že se dítě ‚nepodaří‘. Bez ohledu na to, jak moc chcete,” cituje její dřívější vyjádření server Independent. Server přinesl i příběhy dalších slavných osobností.

Zamlklý potrat – tichá bolest, která vás zaskočí nepřipravenou

Děti

Michelle Obamová 

Bývalá první dáma Spojených států amerických, Michelle Obamová, v roce 2018 odhalila, že obě její dcery byly počaty díky umělému oplodnění, a to kvůli dříve prodělanému potratu.

Foto: Profimedia.cz

Michelle Obamová s manželem Barackem Obamou

„Cítila jsem se, jako bych selhala. I proto, že jsem nevěděla, jak moc časté potraty bývají, protože se o tom nemluvilo,” uvedla v pořadu Good Morning America.

Gwyneth Paltrowová

Slavná herečka a matka dvou dětí Gwyneth Paltrowová v roce 2013 přiznala, že své třetí dítě potratila, navíc byla v ohrožení života.

Foto: Profimedia.cz

Herečka Gwyneth Paltrowová

„Moje děti se mě na sourozence stále ptají. Moje třetí dítě mi chybí. Přemýšlím o něm, ale měla jsem velmi špatnou zkušenost. Nepovedlo se to a já málem zemřela,” uvedla pro You Magazine.

Každý rok se předčasně narodí téměř deset tisíc dětí

Děti

Beyoncé

Smutnou zkušenost má i zpěvačka Beyoncé. Před narozením první dcery Blue Ivy se musela vypořádat s potratem, který označila za nejsmutnější věc v životě.

Foto: Profimedia.cz

Zpěvačka Beyoncé

„Zhruba dva roky před tím jsem byla poprvé těhotná. Když jsem poprvé slyšela tlukot srdce, byla to ta nejkrásnější hudba. Vybírala jsem jména, přemýšlela, jak bude moje dítě vypadat... a pak jsem šla na kontrolu a zjistilo se, že dítěti nebije srdce,” uvedla dříve v pořadu HBO.

Hugh Jackman

Smutek nad ztrátou očekávaného dítěte zažil i slavný představitel filmového Wolverina Hugh Jackman. Tento pohledný herec se se ztrátou svou a manželky Deborry-Lee Furnessové svěřil v roce 2012.

Foto: Profimedia.cz

Herec Hugh Jackman s manželkou

„Je to těžké, málo se o tom mluví, pro mnohé je to téměř tajemství,” uvedl. „Ale je dobré o tom mluvit, protože je to častější, než se zdá,” dodal.

Celine Dionová 

Předtím, než slavná zpěvačka Celine Dionová přivítala na svět dvojčata pomocí umělého oplodnění, prodělala potrat.

Foto: Profimedia.cz

Zpěvačka Celine Dionová

„Řekli mi, že jsem těhotná. A pár dní poté už jsem těhotná zase nebyla. Bylo to fyzicky i emočně velmi vyčerpávající,” popsala.

Zdraví plodu je potřeba zkoumat včas

Děti

Sharon Stoneová 

Slavná herečka Sharon Stoneová v roce 2012 přiznala, že během života prodělala celkem tři potraty, všechny ve druhém trimestru. Kvůli autoimunitnímu onemocnění nebyla schopna donosit žádné ze svých dětí.

Foto: Profimedia.cz

Herečka Sharone Stoneová

I proto se později rozhodla pro adopci - má tři syny.

Courteney Coxová 

Slavná tmavovláska ze seriálových Přátel, herečka Courteney Coxová, prodělala celkem sedm potratů kvůli nekompatibilitě mezi ní a partnerem.

„Bylo těžké zůstat veselá a vtipná v době, když jsem potratila. V jeden okamžik v seriálu postava Rachel (hrála ji herečka Jennifer Anistonová) zrovna porodila. Bylo to velmi náročné,” popsala své zkušenosti.

Foto: Profimedia.cz

Herečka Courteney Coxová

Po dvou pokusech o umělé oplodnění se jí v roce 2004 narodila dcera Coco.

Nicole Kidmanová 

Z veřejného pohledu vypadalo nyní už rozpadlé manželství herečky Nicole Kidmanové a herce Toma Cruise idylicky, jen sama herečka ale věděla, že to tak ne vždy bylo.

Foto: Profimedia.cz

Herečka Nicole Kidmanová

Poprvé otěhotněla ve 23 letech, ale šlo i mimoděložní těhotenství. O deset let později byla těhotná podruhé, ale potratila.

„První mimoděložní těhotenství na začátku mého manželství a potrat na jeho konci pro mě byly velmi traumatickou záležitostí,” uvedla v rozhovoru pro časopis Marie Claire.

S bývalým manželem Tomem Cruisem adoptovali děti Isabellu a Connora, se současným manželem, hudebníkem Keithem Urbanem, má dvě dcery - jednu porodila sama, druhou jim odnosila náhradní matka.

Zamlklý potrat – tichá bolest, která vás zaskočí nepřipravenou

Děti

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám