Hlavní obsah

Milování během těhotenství prospívá miminku

Novinky, Karolina Zarzycká

Radost z milostného života lze mít i s těhotenským bříškem, tvrdí gynekologové a sexuologové. A to kvůli faktu, že těhotná žena má více prokrvené vnitřní pohlavní orgány, což je důvodem, proč je více citlivá než dříve. Dalším důvodem je vyšší produkce některých hormonů během těhotenství.

Foto: Profimedia.cz

Pozitivní těhotenský test může být předzvěstí revoluce v ložnici.

Článek

Dvě čárky, které se objeví na těhotenském testu z lékárny, znamenají pro každou dvojici diametrální životní změnu. Veškeré jejich myšlenky, energie a skutky se soustředí na malého drobečka, který se rodí a roste v matčině bříšku.

Pozitivní těhotenský test může být i předzvěstí revoluce v ložnici. I když je třeba mít na paměti, že budoucí mamince může být často zle od žaludku, a to nejenom v ložnici. Dále, že ne vždy bude mít nastávající matka chuť na rozličné hrátky, které ji bavily před otěhotněním. Partner by to měl samozřejmě tolerovat.

Milování během těhotenství je možné od početí až do porodu v rozličných pozicích, které jsou nastávající mamince příjemné. Důležité je, aby jí partner nemačkal bříško a ňadra, u nichž bývá i nepatrný dotyk nepříjemný.
sexuolog Zbigniew Lew-Starowicz

V sexuologických poradnách se množí dotazy dvojic, jež jsou zvědavé, zda a jakým způsobem se mohou věnovat sexuálním hrátkám, aby nebyl poškozen nenarozený plod nebo nějak ublíženo nastávající mamince.

Lékaři dodávají, že během těhotenství u maminek vzrůstají hodnoty mnoha hormonů. Organismus produkuje více progesteronu i estrogenů, což způsobuje, že ženské tělo se chová jako v období okolo ovulace.

Libido stoupá od druhého trimestru

Chuť na milování stoupá především ve druhém trimestru (od čtvrtého měsíce - pozn. red.). V prvním trimestru je těhotným většinou špatně a ve třetím jim zase překáží velké bříško. (Bříško totiž nepřekáží jen v ložnici, ale i při běžných denních činnostech, jako je zavazování tkaniček ap.)

„Ve druhém trimestru se zvýší prokrvení pohlavních orgánů i celková tělesná teplota, a proto stoupá i libido (chuť na sex). Také odpadají určité zábrany, neboť se dvojice nemusí starat o ochranu a už jde jen o slastné uspokojení,“ upřesnil sexuolog Zbigniew Lew-Starowicz.

Důležité jsou pozice při milování, vždy je třeba mít na paměti bříško, na něž se nesmí tlačit. Proto se v posledním trimestru nedoporučuje poloha, kdy partnerka leží na zádech, ideální se jeví pozice, kdy partnerka na muži sedí tváří k němu (ale jen do třetího trimestru, kdy penetrace může být příliš hluboká).

Milování v těhotenství může být dokonce přínosné, a to v situaci, kdy maminka takzvaně přenáší a sex by mohl být „spouštěčem“ porodu, proto jej někteří porodníci vyloženě doporučují.

Anketa

Máte zkušenost s milováním během těhotenství?
1. Ano, příjemnou
53,7 %
2. Ano, nepříjemnou
2,9 %
3. Ano, záleží na poloze
3,7 %
4. Ano, záleží na trimestru
1,7 %
5. Ne, ještě jsme těhotenství nezažili
35,1 %
6. Ne, bojíme se toho
2,9 %
Celkem hlasovalo 10277 čtenářů.

Reklama

Související články

Jak se zbavit strijí

Strije jsou jizvičky, které se tvoří při rychlém napínání kůže a následném prudkém shrnutí pokožky. Kůže, ač je velmi elastická, na tyto změny reaguje...

Výběr článků

Načítám