Hlavní obsah

Užívání antidepresiv v těhotenství může vážně ohrozit plod

Novinky, Bohumila Kunertová

V průběhu těhotenství se v těle každé ženy odehrává mnoho hormonálních změn, což může u některých vést k psychickým potížím. V takovém případě je možnost užití antidepresiv, lékaři ale před tímto krokem striktně varují. Léky mohou totiž značně poškodit plod.

Foto: Profimedia.cz

Užívání antidepresiv v těhotenství může u narozených dětí způsobovat plicní hypertenzi.

Článek

Jsou ženy, které projdou celým těhotenstvím v klidu a bez výraznějších problémů. Některé naopak trápí psychické výkyvy nálad již od prvních týdnů. Ať už je příčina hormonální nebo na ženu působí negativně okolní vlivy, je s tím třeba něco dělat.

Samotný stres v těhotenství, především v prvním trimestru, může zvyšovat riziko předčasného porodu, u dětí pak může zvyšovat riziko astmatu či alergií. Podle některých odborníků může mít dokonce stres vliv na inteligenci narozeného dítěte.

Pokud se ženě nepodaří tyto stavy řešit například dostatečným odpočíváním či relaxací, je zde možnost užití antidepresiv. Před tímto řešením ale varují lékaři po celém světě. I když mohou antidepresiva ulevit ženě, pro plod mohou mít fatální následky.

Plicní hypertenze

Pokud ženy v těhotenství užívají léky jako je například Prozac nebo Seroxat, vystavují své nenarozené dítě velikému riziku. Užívání těchto i jiných antidepresiv totiž může u narozených dětí způsobovat plicní hypertenzi (vysoký krevní tlak v plicním oběhu, zatěžuje více srdce, může dojít k jeho selhání).

Tento stav postihne v běžné populaci jedno až dvě z 1000 narozených dětí. Poslední výzkumy ale naznačují, že u žen, které užívaly v těhotenství antidepresiva, to je až pět případů z tisíce porodů. Riziko je pak o to větší, pokud jsou antidepresiva podávána v pokročilém stádiu těhotenství.

Důrazné varování před podáváním antidepresiv přichází po pěti letech studií, které prokázaly souvislost mezi užíváním těchto léků a vrozenými vadami. Lékaři jsou proto upozorňováni, aby těhotným ženám takové léky nepředepisovali, pokud to nebude nezbytně nutné.

Podle Daily Mailu by o nebezpečí užívání léků v těhotenství měl nově varovat i podrobný příbalový leták s možnými riziky.

Reklama

Výběr článků

Načítám