Hlavní obsah

Jak dětem pomoci překonat stres a nejistotu ve spojení s covidem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stres a nejistota spojené v poslední době především s výskytem onemocnění covid-19 trápí lidi po celém světě. S obavami, jak se vše bude dál vyvíjet, se těžko vypořádává nejeden dospělý, natož pak děti. Jak svým potomkům v tomto ohledu nejlépe pomoci?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Poslední zhruba rok a půl prověřil mnohé z nás. Výskyt nového koronaviru doslova otřásl jistotami moderního světa, věcmi, které jsme do té doby považovali za samozřejmé či dělali automaticky.

Najednou se ale objevil nepřítel, na kterého nebyl nikdo připraven. Nejenže si vyžádal mnohé lidské životy, ale rovněž otřásl psychikou a pohodou mnohých z nás. Následné lockdowny pak úzkosti, strach a stres jen prohloubily.

Kolik dát dětem svobody a jak je vést k samostatnosti

Styl

Vyrovnat se s tím nebylo jednoduché, řada lidí se s následky různého ražení potýká dodnes. Děti pak o to víc, protože nejen že „cítí” vážnost celé situace z postojů rodičů, ale rovněž mnohé věci třeba ani nechápou. A o to víc se jich bojí. Co pro ně jako rodič můžete udělat?

Dávejte pozor sami na sebe 

Abyste mohli poskytnout adekvátní péči a podporu svým dětem, je třeba začít nejprve sami u sebe. Ovšem nejde jen o občasné „přilepšení”, například v podobě delšího spánku. Opravdu se o sebe starejte ve všech ohledech.

Dopřávejte si pravidelný kvalitní spánek, jezte zdravě a cvičte. Už to pomůže zvládat náročné dny. Také si najděte činnosti, které pozitivně ovlivní váš život. A nezapomínejte ani na kontakty. Pokud nemůžete osobně, rozhodně zůstaňte v kontaktu s rodinou či kamarády online.

Deprese a úzkost se u mladistvých během pandemie zdvojnásobily

Styl

Zkuste si rovněž všímat i lidí kolem sebe, třeba i těch bezdětných. Nejen rodiny s dětmi totiž potřebují podporu. Je řada single jedinců, kteří by rádi pomohli, ale nevědí, jak na to. Případně potřebují sami pomoc nebo si jen chtějí s někým popovídat.

Pomozte dětem pracovat s emocemi 

Velkým nepřítelem dětí bývají v poslední době jejich vlastní emoce. Chcete-li jim opravdu pomoci, rozhodně se je nesnažte přesvědčit, jak by se měly nebo neměly cítit. Nevnucujte jim vlastní emoce či postoje, radí psycholožka a terapeutka Judith Pintová.

Nejdůležitější je naslouchat, zhodnotit a umět se vcítit do jejich kůže. Nechte je se vyjádřit, čeho se bojí, co cítí, a hlavně jim dejte najevo, že tu jste vždy pro ně.

Možnost znovu se scházet často doprovází vyčerpání

Vztahy a sex

Naučte je, jak se vypořádat se změnami

Každá změna s sebou přináší pocit nejistoty, nese s sebou i možnou hrozbu, což se bohužel v případě koronaviru i potvrdilo. Jistě byste rádi dětem vysvětlili, že ať se stane v budoucnu cokoli, budou to jen samá pozitiva. Jenže víme, že tak to mnohdy nebývá.

I proto se objevuje podrážděnost, nervozita, stres, které vše jen zhoršují. Jak z toho ven? Naučte sebe i své děti jednoduché pravidlo - přijměte věci, které změnit nejdou, a dodejte jim odvahu změnit ty, které jdou, stejně jako moudrost, aby v nich vaši potomci dokázali poznat rozdíl.

A co vždy můžeme všichni změnit? Sebe. Naučit se naslouchat jeden druhému, podporovat se, a když nastoupí temné myšlenky, mít páku, jak je zahnat. Třeba meditací a soustředěním se na pozitivní věci v životě, které skutečně mají smysl.

Anketa

Ovlivnil koronavirus psychickou pohodu vašich dětí?
Ano, často se stresují
68,1 %
Ano, ale naštěstí jen krátkodobě
15,7 %
Ne. Vypadá to, že vše zvládly bez potíží
16,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 185 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám