Hlavní obsah

Dívčí puberta začíná už před desátým rokem

Kodaň

Puberta nastupuje dnes o několik let dříve, než tomu bylo u současné generace čtyřicátníků. U dívek je to dokonce ještě před desátým rokem života a odborníci se obávají, že časný nástup pohlavního zrání způsobí to, že se sexu začnou teenageři věnovat mnohem dříve. Podle sexuologů se dívky ze základní školy nebudou schopny s pohlavní zralostí v přesexualizované společnosti vypořádat.

Foto: Profimedia.cz

Chemikálie obsažené v potravinách a kosmetických prostředcích mohou mít zásadní vliv na dřívější nástup puberty u dívek.

Článek

V průměru dnes začínají prsa růst dívkám ve věku devíti let a deseti měsíců. To je už o rok dříve než v roce 1991. Zatím se přesně neví, proč dnes děti začínají dospívat dříve, ale podle všeho je viníkem nezdravý životní styl, chemikálie v potravinách, či kombinace obojího.

Hrozba rakoviny prsu 

„Jsme velmi překvapeni, jak prudká změna během posledních patnácti let nastala. Pokud dívky dozrávají dříve, začnou mít teenagerské problémy ve velmi raném věku a budou mnohem náchylnější k chorobám,“ míní doktor Anders Juul z Kodaňské univerzity.

Časnější nástup puberty ale znamená, že takové dívky budou déle vystaveny účinkům estrogenu. To přitom zvyšuje riziko onemocnění rakovinou prsu či chorobami srdce.

„Nevíme, zda je to výsledkem lepší výživy či vlivů prostředí, ale skutečně to pro dívky znamená vážné společenské problémy, protože v raném věku musejí psychicky nezralé čelit přesexualizované společnosti,“ vysvětluje Richard Sharp z Edinburghu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám