Hlavní obsah

Být dobrou matkou je největší kariéra, které žena může dosáhnout

Novinky, Andrea Zunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte menší děti, jste s nimi doma, věnujete se jim, a když se dostanete do společnosti, máte pocit, že se na vás dívají úkosem? Bohužel v naší společnosti se role ženy – matky stále nedoceňuje.

Foto: Profimedia.cz

Být dobrou matkou je největší životní kariérou

Článek

Potvrzuje to i psycholožka Alice Vondrová s tím, že nároky na ženy jsou obrovské a neslučitelné a česká společnost si váží více profesní kariéry než mateřství. To je podle ní i jeden z důvodů, proč se rodí málo dětí.

A to se nedá svádět jen na ekonomiku, jak se často stává. Podle Alice Vondrové se stále ve společnosti „hovoří o tom, že žena se má vzdělávat, mít kariéru a dobývat svět. To je v pořádku. Fandím šikovným ženám, které kariéru dělají“.

Psycholožka dodává, že časem jsou pak tyto ženy postaveny před moment volby, jestli mateřství, nebo kariéra. „A bohužel si myslím, že tato společnost víc cení kariéru pracovní. A jestli mi někdo bude vykládat, že špičková kariéra jde skloubit se špičkovým mateřstvím, lže. To prostě není možné. Je to otázka volby,“ říká.

Ženy, které jsou pracovně úspěšné, si v rozhodujících chvílích říkají, že s dítětem svou kariéru ztratí. Jejich myšlenky se mohou ubírat tímto směrem: „Já jsem to do svých 33 dotáhla na nějaký post a teď porodím děti a budu paní nikdo. Proč jsem celou tu dobu dřela a obětovala tomu hodně. Abych to ztratila?“

Když jsou šikovné, tak se ke své práci i po mateřské mohou bez starostí vrátit. Záleží však také na zaměstnavateli, jak je ochoten matce vyjít vstříc.

Dobře vychovat děti je největší umění

Alice Vondrová si podle svých slov myslí, že „za to může celospolečenský duch, který málo hodnotí mateřství přes to, že dobře vychovat chytré, schopné, zdravé děti pro tuhle společnost, je největší kariéra.“

Bohužel tímto pohledem se na mateřství nenahlíží. O tom se nemluví. „Slyšela jste, že by to říkali politici, že by to psali v novinách, že by se o tom hovořilo v televizi?,“ položila řečnickou otázku Alice Vondrová. Nezbývá, než souhlasit. Ženám se prostě v naší společnosti nedává najevo, že když se stanou matkami, bude to úžasné a budou podporovány.

Jenže mateřství se nedoceňuje ani v mnohých rodinách. A k tomu psycholožka podotýká, že i to souvisí s celospolečenským duchem.

„Kdyby lidé od mládí slyšeli ze všech stran, že mateřství je velmi důležité, že je to vysoký status, tak by byl celý vztah k němu jiný a myslím si, že mladé ženy by chtěly děti víc. Protože by měly pocit, že nepadají do nicoty, ale že vytvoří něco, co se vysoce cení,“ zdůrazňuje.

Anketa

Jde vrcholově skloubit kariéru a mateřství?
Ano, jde
7,9 %
Ne, nejde
74,4 %
Jedno musí ustoupit druhému
13,8 %
Musí se ošidit mateřství
1,4 %
Musí se ošidit kariéra
2,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2913 čtenářů.

Reklama

Související články

Proč se svým matkám nikdy nezavděčíme

O tchyních toho bylo napsáno mnoho, tak jako o vztahu mezi matkou a synem. Psychologové však považují za mnohem problematičtější vztah mezi matkou a dcerou,...

Výběr článků

Načítám