Hlavní obsah

Pro malé i velké hráče. Zabavte se deskovou hrou

Novinky, Zboží.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRODUKTOVÝ ČLÁNEK

Ačkoli by se mohlo zdát, že s příchodem chytrých mobilů, spousty počítačových her nebo těch na konzolích klasickým „deskovkám“ odzvonilo, opak je pravdou. Deskové hry vůbec neztrácejí na oblíbenosti a dělají společnost dětem i dospělým v řadě domácností.

Foto: Profimedia.cz

Rozmanité deskové hry zabaví malé i velké.

Článek

Ostatně není divu. Nejenže se u nich člověk pobaví, ale v mnoha případech také procvičí své znalosti, postřeh, logické myšlení či strategické dovednosti.

Časy, kdy osud hráče v deskových hrách určoval pouze hod kostkou, jsou pryč. Co všechno dnes hry nabízejí a jak se vyznat v nabídce?

Mami, tati, pojďte hrát!

Ačkoli v obchodech najdete spoustu deskových či společenských her určených dospělým, začněme těmi pro děti. Ostatně taková „deskovka“ může být skvělou příležitostí, jak svého potomka alespoň na chvíli odlepit od obrazovky či displeje a nabídnout mu zábavu, která ho nejen bude bavit, ale také rozvíjí některé jeho dovednosti.

Vybíráte-li deskovou hru pro děti, je jasné, že jedním z hlavních kritérií musí být věk malého hráče. I když jde často o orientační údaj a některé děti jsou na svůj věk vyspělejší, přece jen nemá cenu kupovat tříletému dítku hru určenou hráčům od 12 let.

Ostatně s věkem pak souvisí i další důležitý údaj – a to časová náročnost hry. Především nejmenší děti nemají tolik trpělivosti a neudrží dlouho pozornost, proto volte spíše kratší hry, jež vyžadují jen několik minut. Větší děti již jistě zvládnou i „deskovku“, která pro hraní vyžaduje třeba hodinu času.

K velkým výhodám současného pestrého trhu s deskovými hrami bezesporu patří, že můžete výběr zcela přizpůsobit zálibám dítěte. Určitě totiž najdete takovou, v níž může hrát „po boku“ svých oblíbených pohádkových či filmových postav, zvířátek nebo hraček.

Oblíbené – a to u dětí i jejich rodičů – jsou pak hry, díky nimž se malí hráči nenásilnou formou vzdělávají. Chcete potomkovi rozšířit znalosti zeměpisu nebo dějepisu, procvičit s ním angličtinu, potrénovat paměť, logické myšlení, postřeh nebo jemnou motoriku? Díky zábavné hře si dítě vlastně ani nevšimne, že se učí.

02_unor_Zbozi_Deskove a spolecenske hry_1

1. ADC Blackfire Dobble 1-2-3, od 230 Kč 2. Albi Kvído – Obchod, od 479 Kč

1. ADC Blackfire Dobble 1-2-3, od 230 Kč 2. Albi Kvído – Obchod, od 479 Kč 3. Goki Čínská dáma, od 385 Kč

1. ADC Blackfire Dobble 1-2-3, od 230 Kč 2. Albi Kvído – Obchod, od 479 Kč 3. Goki Čínská dáma, od 385 Kč 4. Hasbro Monopoly Cheaters edition CZ, od 523 Kč

1. ADC Blackfire Dobble 1-2-3, od 230 Kč 2. Albi Kvído – Obchod, od 479 Kč 3. Goki Čínská dáma, od 385 Kč 4. Hasbro Monopoly Cheaters edition CZ, od 523 Kč 5. REXhry Timeline: Česko, od 321 Kč

1. ADC Blackfire Dobble 1-2-3, od 230 Kč 2. Albi Kvído – Obchod, od 479 Kč 3. Goki Čínská dáma, od 385 Kč 4. Hasbro Monopoly Cheaters edition CZ, od 523 Kč 5. REXhry Timeline: Česko, od 321 Kč 6. ADC Blackfire Dixit, od 429 Kč

7. Albi Bang! Kostková hra, od 279 Kč

Hraje celá rodina

Dnes už je každému jasné, že deskové či společenské hry nejsou zdaleka jen doménou dětí. Deskové hry pro dospělé jsou velmi silným segmentem trhu. A není divu. V dnešním uspěchaném světě nabízejí nejen zábavu a zastavení se, ale především jsou skvělou příležitostí ke společným rodinným zážitkům.

Máte-li menší děti, pak volte hry s označením „rodinná“. Jak už název napovídá, budou bavit opravdu každého. Děti zvládnou pochopit pravidla a dospělí při ní nebudou zívat nudou.

Oblíbené jsou rovněž takzvané party hry. Tedy „deskovky“, které spolehlivě pobaví i početnou společnost na večírku či při setkání s přáteli. Obvykle jsou určeny pro vyšší počet hráčů.

Ostatně právě počet hráčů je dalším z kritérií, jež se při výběru deskové hry nevyplatí opomenout. To aby se nestalo, že si z obchodu odnesete hru určenou pro osm hráčů, ačkoli se vás doma nikdy nesejde víc než šest...

02_unor_Zbozi_Deskove a spolecenske hry_2

1. Dino Dostihy a sázky Rychlá dráha, od 403 Kč 2. Mindok Krycí jména: Obrázky, od 355 Kč

1. Dino Dostihy a sázky Rychlá dráha, od 403 Kč 2. Mindok Krycí jména: Obrázky, od 355 Kč 3. Albi Osadníci z Katanu Námořníci, od 769 Kč

1. Dino Dostihy a sázky Rychlá dráha, od 403 Kč 2. Mindok Krycí jména: Obrázky, od 355 Kč 3. Albi Osadníci z Katanu Námořníci, od 769 Kč 4. Mattel Scrabble Original CZ, od 602 Kč

1. Dino Dostihy a sázky Rychlá dráha, od 403 Kč 2. Mindok Krycí jména: Obrázky, od 355 Kč 3. Albi Osadníci z Katanu Námořníci, od 769 Kč 4. Mattel Scrabble Original CZ, od 602 Kč 5. Albi Cortex 18+, od 278 Kč

1. Dino Dostihy a sázky Rychlá dráha, od 403 Kč 2. Mindok Krycí jména: Obrázky, od 355 Kč 3. Albi Osadníci z Katanu Námořníci, od 769 Kč 4. Mattel Scrabble Original CZ, od 602 Kč 5. Albi Cortex 18+, od 278 Kč 6. Albi Tajemství těla, od 384 Kč

7. Piatnik Activity Original 2, od 498 Kč

Když na věku nezáleží

Také deskové hry pro dospělé (a odrostlé děti) se dělí do řady kategorií. Při výběru pak již nehraje vliv věk, ale spíše záliby hráčů a zaměření samotných her.

Poslední dobou se velké popularitě těší hry vědomostní, kde o vítězi rozhodují znalosti z nejrůznějších odvětví (od zeměpisu přes kulturu až po politický přehled), nebo strategické. Jak už jejich název napovídá, hráči při nich musejí myslet několik kroků dopředu a není v nich příliš prostoru pro prvek náhody.

V obchodech nicméně najdete i „dospělácké“ hry logické, postřehové nebo paměťové. Oblíbené jsou hororové nebo kriminální, v jejichž rámci rozplétáte strašidelné příběhy nebo bojujete proti zlu.

Speciální kategorii pak tvoří RPG hry, ve kterých se hráči promění ve vybrané postavy a v rámci daných pravidel vytvářejí většinou poměrně složitý příběh.

Nicméně i dospělí hráči si občas rádi zahrají klasiku v podobě závodivé hry, kde o vítězství rozhoduje především hodnota hozená na kostce, a tedy spíše štěstí než znalosti či dovednosti, nebo „deskovky“ typu šachy, dáma či dnes rozšířené čínské deskové hry.

Rozhodnete-li se tedy zpříjemnit sobě či svým dětem život nějakou tou hrou, věnujte jejímu výběru náležitou pozornost. Svůj „průzkum trhu“ můžete začít na internetu, případně se poraďte ve specializovaném obchodě, které deskové hry budou ty nejlepší.

Tento článek podporuje službu Zboží.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám