Hlavní obsah

Kdy s mobilem a tabletem do školy

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dnešní době není výjimečné, když chytrý telefon i tablet vlastní čerství prvňáci a v některých rodinách dokonce i předškoláci. Rodiče je v tomto věku ale spíše berou u dětí jako hračky. Otázkou je, zda tyto ´hračky´ opravdu patří do školky či školy, a to zejména u žáků na prvním stupni. Pokud je učitelé zařazují do výuky, pak je to samozřejmě v pořádku, ale když tomu tak není?

Foto: Profimedia.cz

Tablety a telefony školním řádem zcela zakázat nelze.

Článek

Pamatujete si ještě, jak to u vás ve třídě vypadalo, když zazvonilo na přestávku? Z každého koutu třídy se ozývalo štěbetání, pokřikování, rámus, jak děti různě pobíhaly po třídě a poštuchovaly se. A jak to vypadá mnohdy dnes? Děti utvářejí hloučky nad spolužáky, kteří vlastní uváděné moderní vymoženosti a sledují, jak hrají nejrůznější hry. Ve třídách tak bývá i o přestávkách nezvyklé ticho.

Děti místo toho, aby se honily po třídě, bavily se o tom, jak tráví volný čas, si maximálně řeknou, kam v jaké hře kdo postoupil, nebo co od jakého youtubera slyšel, a co dle nich rozhodně musí mít.

Některé školy proto používání těchto přístrojů o přestávkách zakazují. Ale nejčastěji záleží na dohodě mezi učiteli a rodiči.

Podle odborníků by především telefony měly sloužit ke svému účelu. Pokud se dítě osamostatňuje a začíná se po městě pohybovat samo, pak je dle nich naprosto v pořádku, že má u sebe telefon. Jakmile mu ale rodiče poskytují veškerý servis a dítě se bez dohledu dospělých samo nikde nepohybuje, pak je to zbytečnost. Škodlivý je totiž jak naprostý nezájem rodičů o dítě, tak přehnaný dohled.

Starost navíc

Málokdo z rodičů si navíc uvědomuje, že si povolováním nošení těchto přístrojů do školy také přidělávají starosti navíc. Mnohdy netrvá ani pár dní, kdy maminka od svého roztržitého školáka uslyší: „Mami, on mi na tu aktovku Sedláček dupnul, já nemůžu za to, že se tablet rozbil“, … nebo: „To se mi asi stalo, jak jsme běželi na oběd, a já hodil tou taškou… No do té doby byl ten mobil v pořádku“.

Podobné věty budou nejspíš na denním pořádku. Podle průzkumu zahraničních odborníků začíná být už i u prvňáků tablet stále častěji povinnou školní výbavou. S tím ale i rodičům přibývají starosti, z čeho zaplatí případné opravy.

„Tablety i telefony školním řádem zcela zakázat nelze. A pokud slouží jako učební pomůcky, tak není co řešit. Na druhou stranu je pravda, že starosti, které mají rodiče dnes, před lety neřešili. Nicméně i když učitelé dětem telefon používat během vyučování zakážou, nezabrání to tomu, že na něj dítě zapomene, když aktovku pohodí v šatně před odchodem do družiny. Jistě, ideální by se mohlo zdát, kdyby děti do školy taková zařízení nenosily, ale to nejde plošně nařídit. O to víc v době, kdy rodiče chtějí mít alespoň takto svoje potomky pod kontrolou,“ vysvětluje pedagožka Martina Miškovská.

Pokud výše uvedeného chcete být ušetřeni, vyberte svým ratolestem alespoň kvalitní designový kryt s bezpečnostními prvky, vyjde vás na několik stokorun. Pokud byste nechávali opravit displej u chytrého telefonu, může vám z vašeho rozpočtu taková legrace ukrojit i několik tisícikorun.

„Odborníci na ochranné materiály pro elektronická zařízení doporučují, aby se vždy jednalo o dvojí jištění elektroniky. Tedy ochranu zadní části přístroje i displeje. Jen tak na opravách opravdu ušetříte,” upozorňuje Petr Svoboda, managing director ze společnosti Skinzone.

Ideální je vsadit na speciální skleněné materiály, které displej ochrání i před ránou kladivem.

Hraní jen s časovým omezením

Rodiče by navíc měli brát stále na vědomí, že časté hraní s dotykovými mobily či tablety může jejich potomkům ublížit. U malých dětí totiž může dojít k poškození správné funkčnosti prstů a rukou. Protože při manipulaci s dotykovými přístroji dítě používá jen některé prsty, dochází k nedostatečnému budování svalové hmoty, která pro ně bude potřebná, a to především při psaní.

Neustále také přibývá dětí, které si stěžují na bolesti zad a krční páteře. „Moderní životní styl a přístup k technologiím má jednoznačně škodlivé účinky na dětské pohybové ústrojí. Pokud se tento problém nebude řešit doma, a později pak i ve školách, bude mít velmi negativní zdravotní dopady na naše děti,” vyjádřila obavy fyzioterapeutka Lorna Taylorová a dodává:

„Dětem je samozřejmě třeba dopřát i přístup k těmto moderním věcem, ale zároveň je potřeba jim k tomu vštěpovat i dobré návyky v podobě dostatku pohybu a jiných intelektuálních či sportovních činností,” uzavírá.

Americká pediatrická akademie pak doporučuje, aby předškoláci s těmito přístroji netrávili více času než dvě hodiny denně. Děti do dvou let by pak s nimi neměly přijít do styku vůbec. Veškeré vymoženosti jako televize, mobily či počítače by pak neměly mít trvalé místo v dětském pokoji.

Reklama

Související články

Emoční inteligence aneb Empatie versus chytrost

Jistě jste si všimli, že ne všichni chytří a vzdělaní lidé jsou úspěšní a šťastní. Zrovna tak nevzdělanci nemusejí být nutně životními ztroskotanci. Dost často...

Jak se nechovat před dětmi

Zdravé, šťastné a spokojené manželství je velmi dobrým vzorem pro děti. Respektive pro jejich romantické vztahy v budoucnosti. Pokud se ale lidé hádají...

Výběr článků

Načítám