Hlavní obsah

Nejnáročnější část dne, kdy se rodiče nejvíce stresují

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý rodič ví, že s dětmi se skoro nikdy nezastaví. Každé období vývoje potomka dá nějak zabrat. Nejdřív péče o miminko a s tím často spojené probdělé noci, pak o dítě, které navštěvuje předškolní zařízení. A když přijde nástup do školy, začne teprve ten pravý kolotoč. Není se tak čemu divit, že nejeden rodič najednou neví, co má dělat dřív.

Foto: Profimedia.cz

Už jen ranní domácí příprava do školy či školky představuje někdy spíše krocení dravé zvěře. Dostat pak nejen dítě do školy, ale i sebe do práce včas je úkol téměř nadlidský.

Článek

Založit rodinu je snem téměř každé ženy. Když se pak dítě či děti narodí, je to pro celou rodinu velká radost, ale i starost. Najednou je potřeba zorganizovat čas. Když jsou děti ještě malé, dá se to ještě nějak ustát, s nástupem do školky a poté do školy se ale vše rapidně mění.

Z mnohých rodičů se navíc stávají každodenní řidiči „taxíku”, který odváží děti do školy, mnohdy i odpoledne sváží domů. Zpočátku to vypadá jako řešitelný problém, ale přidejte k tomu protestující dítě, které do školy nechce, zapomenuté pomůcky, pro které se musíte nutně vrátit, a dostat dítě do školy na čas se najednou jeví jako naprosto nemožné.

Děti ve škole včas? Skvělý úspěch 

Nedávná studie si dala za cíl zjistit, co je pro rodiče (nejčastěji matky, které většinou vše kolem dětí zařizují) během dne nejnáročnější a nejstresovější. A výsledek se dal poměrně dost očekávat. Nejvíce stresu si rodiče zažijí při odvážení potomků do školy či školky, citoval výsledky studie Dailymail.

Dalším bodem, který rodičům na klidu moc nepřidá, je dostat se posléze v rozumný čas do zaměstnání. Trojici nejvíce deprimujících úkonů pak uzavírá vaření večeře pro celu rodinu.

„Všední den ráno je pro rodiče mnohdy hektický. V poměrně krátkém čase musejí zvládnout připravit na cestu sebe i děti a posléze všechny i sebe rozvézt na požadovaná místa,” potvrzuje Stephen Kitson, ředitel firemní komunikace společnosti Kia Motors, která se na průzkumu podílela.

V návaznosti na ranní stresy s rozvážením dětí do školy bylo navíc zjištěno, že pak mnozí rodiče výrazněji překračují povolenou rychlost, jen aby vše stíhali na čas.

Změna pracovní doby 

Navíc průzkum také ukázal, jak se dalo tušit, že obecně častěji odvážejí a vyzvedávají děti matky, otcové spíše příležitostně. S tím ovšem souvisí i další problém. Řadě žen se kryje počátek pracovní doby s dobou, kdy teprve odvážejí děti. Aby o svou práci nepřišly, bývají tak mnohdy nuceny si alespoň zmeškaný čas napracovat, v lepším případě zaměstnavatel přistoupí na úpravu pracovní doby.

Dokládá to i fakt, že celá třetina rodičů uvedla, že by celý den i cesta do školy s dětmi byly mnohem příjemnější, pokud by mohli v práci nastoupit až v pozdějším čase.

Nejstresovější období dne podle rodičů
1. Odvoz dětí do školy
2. Odvoz dětí ze školy
3. Cesta do práce
4. Příprava večeře
5. Když děti zlobí

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám