Hlavní obsah

Nebezpečný pomocník, kterým ženy zahánějí stres spojený s rodičovstvím

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Narození potomka je jednou z nejkrásnějších chvil v životě ženy. Vedle všech nádherných pozitiv spojených s rodičovstvím se ale dříve či později objeví i četná negativa - nedostatek spánku, stres a obavy, zda všechno dělají správně. Některé ženy se dokážou s takovými situacemi poprat, jiné v zoufalství sahají po nebezpečném pomocníkovi - alkoholu.

Foto: Profimedia.cz

Při nadmíře stresu či vyčerpání řada žen hledá útěchu v alkoholu. Občasné popíjení se ale může rozvinout v závažný problém. Ilustrační foto

Článek

Server Today spustil před časem průzkum, ve kterém zjišťoval, jak se novopečení rodiče, přesněji matky, vypořádávají s nově nastalou situací ve svém životě, jak zvládají péči o děti, případně čím zahánějí stres.

Výsledky, které citoval Daily mail, nejsou příliš optimistické. Téměř 40 procent dotázaných britských matek uvedlo, že při nadmíře stresu spojeného s péčí o dítě sahají po osvědčeném pomocníkovi, alkoholu. U více než poloviny z nich to bylo specificky víno (většinou podle jejich vyjádření stačí jen jedna sklenka), tvrdý alkohol potvrdilo 23 procent žen.

Podle většiny jde pouze o neškodný „uklidňující” rituál, 28 procent dodává, že ví o rizicích, že se takový návyk může vymknout zcela kontrole.

Mladé matky se závislostí na alkoholu

Deni Carisová z britské společnosti CRC, která se zabývá léčbou závislostí, uvedla, že nárůst počtu mladých matek s malými dětmi, které žádají o léčbu ve spojitosti s alkoholem, je více než citelný.

Své o tom ví i Stefanie Wilder-Taylorová z Kalifornie, matka tří dětí. V roce 2009, když byly její děti ještě malé, se sama potýkala se závislostí na alkoholu. „Milovala jsem ten pocit uklidnění, který mi víno přinášelo. Nejdříve jsem pila občas, a jen jednu sklenku, později dvě až tři, a to každý večer,” svěřila se se svým problémem Taylorová.

„Postupem času jsem si vždy dokázala najít přesvědčivý důvod, proč si svou skleničku zasloužím. Třeba jen proto, že jsem měla příliš stresující den.” Její potřeba dávky alkoholu se ale stále zvyšovala, až si jednoho dne uvědomila, že má vážný problém.

Zvládla ho ale vyřešit a nyní nepije již skoro pět let. O své zážitky se dělí i s dalšími ženami, které mají podobný problém. Na téma alkoholu a rodičovství také napsala řadu knih.

A že je nejen její pomoc více než potřeba, naznačují i další čísla ze zmiňovaného průzkumu. Na jednu ze závažných otázek – Myslíte si, že máte aktuálně problém s alkoholem? – totiž celých 15 procent matek na rovinu uvedlo, že ano.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám