Hlavní obsah

O děti se v létě postarají příměstské tábory

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už nyní řeší rodiče asi 150 tisíc dětí v Praze, jak naplánovat svým ratolestem prázdniny, aby je netrávily u televizí a mezi paneláky. Jednou z možností jsou příměstské tábory, jejichž obliba každým rokem raketově stoupá.

Foto: Profimedia.cz

Za osm let se příměstských táborů zúčastnilo více než 20 tisíc dětí, denně se instruktoři starají v průměru o 140 svěřenců.

Článek

Příměstské tábory pro děti z Prahy a Středočeského kraje pořádá Sportovní akademie nové generace (SANG) o prázdninách už osmým rokem. Instruktoři si své svěřence ráno vyzvednou na osmi sběrných místech. Děti stráví den s novými kamarády, nabitým programem a večer se zase vrátí k rodičům, kteří za den zaplatí 290 korun. Je v nich zahrnut oběd, svačina, pití, hry nebo výlety a dohled školených instruktorů, jejichž rukama na příměstských táborech už prošlo přes 20 tisíc dětí.

„Děti si odnášejí zážitky, mají plnohodnotně strávený prázdninový den, spoustu nových kamarádů, naučí se nové sporty nebo se rozvíjejí ve výtvarných a jiných uměleckých aktivitách,“ říká koordinátor příměstských táborů David Kurtz. V 18 hodin si je pak rodiče na smluvených stanicích metra vyzvednou.

„Funguje to tak, že mezi sedmou a půl osmou na sedmi stanicích metra nebo u Europarku ve Štěrboholech instruktor převezme od rodičů děti a převeze je na Opatov do Základní školy Mikulova nebo do ZŠ Kopeckého – Modré školy, kde máme zázemí. Většinu času ovšem trávíme venku,“ popisuje hlavní vedoucí příměstských táborů Martin Havrlík ze SANG.

Zajímavý program

Hlavním lákadlem příměstských táborů je program plný tematických her, neobvyklých sportů, jako jsou lakros, touch rugby, disk golf, lanové aktivity nebo bran ball a výletů. „Chceme, aby si děti vyzkoušely i nové, netradiční sporty, a máme s tím báječnou zkušenost. Spousta z nich se pak sportu začne věnovat celoročně,“ říká Havrlík a upozorňuje na novinku, kterou letos zavedli: „Poprvé jsme tento rok připravili i dvoudenní tábor s přespáním, kdy děti zažijí i noc. Užijí si s námi středu, pak přespí s ostatními kamarády ve spacácích a další den je čeká zase táborový program.“

Organizátoři příměstských táborů myslí i na trápení dnešních dětí. „Podle studií má v Česku problém s nadbytečnými kily 20 až 30 procent dětí,“ říká zakladatel příměstských táborů Martin Dušek a dodává: „I s ohledem na tyto neduhy dnešních dětí koncipujeme programy tak, aby byly nejen zábavné a poučné, ale především aktivní a plné pohybu. Podrobné informace naleznou zájemci na stránkách www.prazdniny-v-praze.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám