Hlavní obsah

O prázdninách roste počet případů zneužívání dětí

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva měsíce, kdy děti nemusejí do školy, bývají velkým rizikem možného zneužívání, které číhá jak u hlídajících příbuzných, tak na táborech a také na internetu.

Foto: Profimedia.cz

V létě roste obecně riziko ohrožení dětí.

Článek

Patnáctiletou dívku ze středních Čech zachránil o prázdninách před deviantem útěk parkem plným pejskařů.

„Právě v létě totiž roste obecně riziko ohrožení dětí, a to i sexuálním zneužíváním, které má závažný negativní dopad na další psychický vývoj dítěte. S důsledky prázdnin se vypořádává naše centrum každý podzim,“ upozorňuje Adam Carda z Dětského krizového centra (DKC).

Pokud dítě odjíždí na tábor, měli by být rodiče podle psychologů dobře informováni o fungování tohoto zařízení a lidech, kteří v něm pracují. Také by měli před cestou poučit dítě, jaký kontakt s dospělým je normální a jaký už ne. Případně kde má pak hledat pomoc. Statistiky z posledních let dokonce prokázaly, že tou nejohroženější skupinou z hlediska sexuálního zneužívání jsou předškolní děti.

Nebezpečí číhá na internetu

Rodiče by měli sledovat, jak děti doma v létě tráví čas. Nebezpečí na ně stále víc číhá na sociální síti Facebook, záludná je i komunikace prostřednictvím ICQ nebo přes Skype.

Takový příběh pokusu o zneužití skrz prvotní elektronický kontakt nedávno řešili psychologové z krizového centra. Obětí sexuálního ataku se stala patnáctiletá školačka ze středních Čech.

„V domnění, že komunikuje se svým vrstevníkem, několik dní chatovala s mužem, kterému bylo kolem čtyřiceti let. Poté, co si za pár dní získal její důvěru, zkusil navrhnout osobní setkání, které dívka přijala,“ popisuje nevinný začátek Carda.

Když se na místo schůzky dívka přiblížila, okamžitě zpozorněla, protože na ni čekal mnohem starší muž, než očekávala. „Dívce se podařilo pachateli utéct ihned po prvním verbálním náznaku sexuálního ataku. Pomohlo i to, že se rozeběhla směrem k parku, kde venčilo několik lidí psy. Pachatel jí nepronásledoval a zmizel. Každopádně dívce se neustále situace vracela a byla z toho zážitku traumatizovaná, takže vyhledala pomoc odborníků,“ vypráví pracovník DKC příběh, který naštěstí skončil dobře.

Pracovníci z DKC v Praze 4 proto apelují na děti, rodiče, ale například i táborové vedoucí, aby se v případech podezření na zneužívání nebo týrání, obrátili na Linku důvěry, číslo 241 484 149.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám