Hlavní obsah

Sterilní prostředí dětem škodí

Novinky, Andrea Zunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyskytují se mezi námi matky, které by své děti snad nejraději vychovávaly ve sterilním prostředí. Na zemi nesmí být ani drobeček, návštěvy by si raději měly brát roušku přes pusu a domácí mazlíček nesmí překročit práh bytu. Tyto ženy mají pocit, že jen dokonalou čistotou zajistí svému dítěti pevné zdraví.

Foto: Profimedia.cz

Čistota půl zdraví, přiměřená špína také

Článek

Nahrávají jim v tom i televizní reklamy nabízející čisticí prostředky snad na všechno. O chudinky matky se pak pokouší pomalu infarkt, když jejich dítko na hřišti ochutná písek z bábovičky, nebo sebere dudlík doma z podlahy.

Lékař, který nezachraňuje dětem životy v ordinacích či na lůžkových odděleních, ale tím, že dnes a denně pracuje v laboratoři Kliniky dětské hematologie a onkologie, docent Jan Zuna Novinkám řekl, že přehnaná a úzkostlivá hygiena a zejména stranění se kolektivu, nemusí pro naše děti znamenat vždycky to nejlepší.

Na otázku, zda je pravda, že pro některé nemoci spojené s lidskou - dětskou imunitou je plodnou půdou tzv. skleníkový efekt, tedy, když jsou děti vychovávány ve sterilním prostředí, lékař odpověděl, že do určité míry zřejmě ano.

"Jde o to, že když se imunitní systém v předškolním věku dostatečně nestimuluje a "nenastartuje", může později nějaká relativně banální infekce vést k nepřiměřené imunitní reakci, jejímž důsledkem může být vážnější nemoc. Podle různých studií a statistik se to týká například dětské cukrovky, astmatu a také leukémií - právě neadekvátní reakce na infekci bývá zřejmě tím druhým zásahem, který změní preleukémii na leukémii.

Je ale důležité dodat, že tahle teorie funguje na velkých číslech," pokračuje Zuna, "pro jednotlivce nemá praktický význam. Rozhodně neplatí, že by dítě, které do svých šesti let neprodělalo žádnou infekci, bylo ohroženo leukémií nějak významně více než dítě, kterému budete od malička schválně máchat dudlík v blátě. Spíš je myslím dobré si uvědomit, že přehnaná a úzkostlivá hygiena, a zejména stranění se kolektivu, nemusí pro naše děti znamenat vždycky to nejlepší."

Zbytečně neoslabovat imunitu

Poslední studie vědců z Harvardovy univerzity potvrzuje teorii o imunizaci dítěte. To znamená, že nejmenší děti od útlého věku musejí přijít do styku s určitou mírou „špíny“ a bakteriemi, aby se jejich imunita nastartovala a posílila. Děti z hygienicky dezinfikovaného prostředí mají naopak imunitu oslabenou, přecitlivělou a často trpí alergiemi, uvedla agentura Famous.

Studie z Bostonu je jen dalším z mnoha důkazů, že dítě potřebuje být v rané fázi vývoje vystaveno mikrobům, aby v dospělosti netrpělo autoimunitními chorobami.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak přirozeně posílit dětskou imunitu

Déle než dva měsíce děti chodí do školek a škol, teplé počasí se změnilo v sychravé až mrazivé, doma začínáme topit, končí sezónní ovoce a zelenina. A dětem se...

Výběr článků

Načítám