Hlavní obsah

Miminko málem nepřišlo na svět, schovávalo se na ultrazvuku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malému Edwardu Howardovi se málem zle nevyplatila hra na schovávanou, kterou hrál v bříšku své maminky s lékaři. Ti jej totiž na prvním ultrazvuku dělohy neviděli a u jeho matky Amy Lou chtěli vyvolat potrat. Zachránila mu život teta, která jej ale nikdy sama nepoznala.

Foto: Profimedia.cz

Ultrazvuk malého Edwarda napoprvé neodhalil. Ilustrační foto

Článek

To, že při ultrazvuku neviděli v děloze Amy dítě, přivedlo lékaře k diagnóze mimoděložního těhotenství - jde o velmi nebezpečný stav, kdy dítě roste mimo dělohu a hrozí prasknutí vejcovodu. Proto lékaři dívce doporučili aplikovat injekci, která přiměje tělo k vypuzení plodu.

"Řekli mi, že mimoděložní těhotenství mě může zabít nebo po něm můžu být neplodná," vzpomíná pro server Daily Mail 19letá Amy.

Naštěstí a velkou náhodou byla v nemocnici s Amy i její teta Louise Turnerová, která zde ve stejném čase podstupovala chemoterapii prsu. Když zjistila, co se stalo, trvala na tom, aby lékaři počkali se zákrokem až do druhé kontroly. Louisino prvorozené dítě se totiž při prvním ultrazvuku také "schovávalo".

Týden se na radu své tety Amy Howardová vzpírala lékařskému zákroku a nakonec se ukázalo, že dobře udělala. Napodruhé se totiž malý Edward lékařům i mamince ukázal. Kontrola odhalila, že dítě po celou dobu v děloze bylo a spokojeně si tam rostlo.

Díky zásahu své tety tak Amy nakonec porodila zdravé dítě, kterému je dnes osm měsíců. "Jsem ráda, že tam teta byla se mnou, jinak bych totiž dala určitě na doporučení lékařů," říká 19letá maminka z Norfolku. "Dělá se mi špatně, když si představím, co se mohlo stát."

Teta synovce nikdy nepoznala

Bohužel zachránkyně malého Edwarda, jeho teta Louise, svého synovce nikdy nespatřila. Prohrála svůj boj s rakovinou pouhých sedm týdnů před jeho narozením.

"Byly jsme si velmi blízké, byla jako moje druhá matka. Bez ní by tady Edward nebyl," řekla o své tetě Amy. "Ukazuje se, že lékaři nemusí mít vždy pravdu, a že opravdu existuje něco jako mateřská intuice," dodala.

Zachráněný dvakrát

Život teprve osmiměsíčního Edwarda už je nyní plný překvapení a náhod. Zajímavé je také to, že Amy Howardová otěhotněla jen chvilinku poté, co jí byla předepsána antikoncepce. Vysoká hladina hormonů ale zřejmě podkožní implantát vyřadila z provozu.

Její partner, dvacetiletý Dan Mulligan, ji v dubnu minulého roku přivezl do nemocnice s křečemi v břiše. Protože byl těhotenský test negativní, lékaři odhadovali potíže na syndrom dráždivého tračníku a podle toho ji i léčili.

O tři dny později přivedla Amy Lou do nemocnice opět nesnesitelná bolest. Tentokrát jí bylo řečeno, že se jedná o zánět slepého střeva a lékaři byli připraveni jí ho odebrat.

Tehdy ovšem zasáhla Amyina matka, Carol Taylor-Birdová, která si byla jistá, že její dcera je těhotná. Požádala proto o další těhotenský test a ten byl tentokrát pozitivní.

Čtěte také: Co všechno může ovlivnit zdraví dítěte
Odborníci shrnují fakta, která mají vliv na schopnost početí i zdravý vývoj dítěte.
Více se dočtete ve čtvrtek v deníku Právo (příloha Café).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám