Hlavní obsah

Výbava prvňáčka vyjde na tisíce korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blížící se 1. září a s ním spojený nákup školního vybavení představují pro rodiče zpravidla nemalou finanční zátěž. Někteří z těch, kteří mají více dětí, museli v létě dokonce omezit dovolenou.

Foto: Milan Malíček, Právo

1. den ve škole

Článek

Celkové vybavení pro prvňáka přijde letos přibližně na tři tisíce korun, asi nejdražší položkou je aktovka. „Stojí kolem tisícovky, ale máme i za dva tisíce,“ řekla Právu jedna z pracovnic v brněnském obchodním centru.

Na tisíce odhadla Veronika Pitnerová z Českých Budějovic náklady na svého syna Vojtu, který v září půjde poprvé do školy. S nákupem naštěstí pomohli prarodiče, a tak budoucí prvňák dostal část z povinné výbavy již k narozeninám nebo v průběhu roku.

Školní aktovka stála 1200 korun, penál 200. „Pak potřebujete desky na sešity za 120 korun, desky na čísla a písmenka za 100 korun, lepší sadu pastelek za 100 korun. K tomu přidejte věci na výtvarnou výchovu i oblečení na tělocvik a bačkory. To jsou obrovské náklady. Jsem ráda, že nám pomohli naši rodiče. Jinak by to byl citelný zásah do rodinného rozpočtu,“ popsala maminka.

Tím ale finanční výdaje nekončí. Ze školy jí přišel dopis, že žák dostane vybavení a další nutné pomůcky v hodnotě asi 650 korun. „Zhruba 300 korun budeme muset ale doplácet,“ dodala Pitnerová.

Namísto dřívějšího pastelkovného, kdy peníze obdržely rodiny, teď přiděluje ministerstvo školství příspěvek na prvňáka přímo školám. Určen je na sešity, písanky nebo barvy. Podle ředitelů stačí částka jen na základní výbavu.

Někteří rodiče museli omezit dovolenou

Maminka školačky z páté třídy Jana Mašková z Plané u Mariánských Lázní měla štěstí. Taška ji vyšla na 800 korun. „Už to není aktovka jako v první a druhé třídě, ale školní batoh s pevnými zády,“ popsala maminka.

Za ostatní školní „drobnosti“ pro dcerku vydala v tuto chvíli 1200 korun. S dalšími výdaji počítá na začátku školního roku, až dítě přinese seznam věcí, které mají rodiče pořídit. Především očekává nákup pracovních učebnic na češtinu, matematiku, přírodovědu a další předměty.

Do nedalekého Německa za levnějšími nákupy školních pomůcek pro své dva syny jezdí Jitka Chmelová ze Žandova u Chlumce na Ústecku. „Pastelky a podobné věci jsou tam levnější. Stejně tak se tam vyplatí třeba i nákup psacího stolu,“ řekla Chmelová s tím, že je nutné pořídit i třeba koupací čepici.

Některým rodinám přináší začátek školního roku skutečné potíže. Například rodina Vaňková z Bolatic na Opavsku musela letos omezit kvůli školním výdajům pro své děti i dovolenou. „Máme totiž tři děti, a ještě k tomu kluky. Dva jsou na prvním stupni základní školy. Nejmladší ještě chodí do školky, ale ani ta není dnes zcela zadarmo,“ rozpovídala se mladá maminka, která už od konce letošního školního roku hledá na internetu všechny možné slevové akce.

Jen letos jejich rodinu budou stát dva školáci na vybavení zhruba pět tisíc korun. Předškoláček je pak vyjde na necelé dva tisíce. „Dohromady to dělá sedm tisíc. U toho nejmenšího jsme museli koupit papučky, více tepláků, pyžamo a tenisky. Měsíčně pak zaplatíme školné tři stovky a pětistovku za stravu,“ popisuje maminka.

Prodraží se i družina

Upozornila také na to, že na začátku školního roku musí zaplatit družinu na půl roku, což vyjde u jednoho dítěte na necelých 1400 korun. „Platí se stravné, ale také kroužky. Záleží, co si kluci vyberou,“ zkonstatovala žena.

Školy dnes také neposkytují zdarma všechny učebnice. „Záleží na škole, zda požádá rodiče, aby si na některé učebnice připlatili. Většinou to bývá u učebnic cizích jazyků, které pak žákům zůstávají,“ říká Eva Prokopová ze školského odboru plzeňského magistrátu.

Co kolik stojí
Aktovka1200 Kč
Penál160
Kufřík na vodovky200
Cvičební úbor300
Bílé cvičky130
Temperové barvy65
Vodové barvy35
Desky na sešity velké70
Desky na sešity malé60
Desky na písmena50
Desky na číslice40
Obaly na sešity25
Pozn.: Ceny jsou orientační

Praktické informace pro rodiče

Co by už mělo umět 

Dítě by před nástupem do školy mělo správně vyslovovat všechny hlásky; pozor je třeba dát zejména na sykavky.

Dále by mělo

  • umět vyprávět krátký příběh nebo popsat obrázek;
  • rádo kreslit; kresba by měla být bez roztřesených linií a škrtání;
  • dokázat napodobit tvary některých tiskacích písmen;
  • zvládnout počítat na prstech (máš čtyři bonbóny, kolik ti zůstane, když dva sníš?);
  • dokázat vytleskat slabiky ve slově.

Další z podmínek nezbytných pro dobré začlenění dítěte mezi nové spolužáky je zralost, která bývá označována jako sociální: dítě musí zvládnout odloučení od matky; musí být schopné spolupracovat s paní učitelkou; musí se umět přizpůsobit a přiměřeně prosadit; nemělo by být příliš plačtivé.

Pravák, nebo levák?

  • Pokud dítě přehazuje tužku z pravé do levé ruky, rozhodně mu ji nenuťte do pravé ruky.
  • Dítě kolem šestého roku je vhodné nechat, aby si tužku a další předměty (např. příbor) chytalo samo tak, jak mu to je přirozené.
  • Později je vhodné absolvovat vyšetření v pedagogicko-psychologické poradně.

Reklama

Související články

Obyčejná základka? Děkuji, nechci

Tykat učitelce a říkat jí Myšičko, jít si před počítáním trojčlenky zažonglovat na chodbu a o přestávce si dát s kantorem zápas ve stolním tenise. Zatímco...

Psaní není pro děti jednoduchou disciplínou

Končí prázdniny a před námi je nový školní rok. Prvním bude pro mnoho dětí, které nastoupí do prvních tříd. Ty se budou ve škole seznamovat nejen s novými...

Výběr článků

Načítám