Hlavní obsah

Očkování proti rotavirům mohou mít některé děti levnější

Novinky, zun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodiče mohou ušetřit několik set korun za očkování svých potomků proti rotavirům. Podmínkou je, aby děti, narozené od počátku června 2010, byly pojištěnci Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Očkování proti rotavirům, které každý rok komplikují život mnoha dětem a jsou nejčastější příčinou hospitalizace pro infekční průjem u dětí do pěti let, je považováno za dobrou prevenci.

Foto: Profimedia.cz

Očkování proti rotavirům je bezbolestné. Vakcína se podává lžičkou

Článek

Očkovací látka se podává ústy bez nutnosti vpichu, což je k dětem šetrné. Rozestup mezi jednotlivými dávkami je vždy minimálně čtyři týdny a vyberou-li si rodiče vakcínu s dvoudávkovým schématem, může být očkovací schéma dokončeno již v 10 týdnech věku. Obě dávky musí být podány nejpozději do 24. týdne věku miminka.

Dvoudávkové schéma stojí běžně 3 900 korun. Nyní však rodiče mohou ušetřit až 1400 Kč. Stačí, když si od lékaře či lékárníka nechají potvrdit certifikát a potvrzení o zaplacení očkování a vše odevzdají u zdravotní pojišťovny.

Akce VZP začíná v pondělí 18. dubna a potrvá do konce letošního roku.

S rotaviry se setkáváme téměř všude

Rotavirům se prakticky nedá vyhnout. Malým dětem mohou způsobovat průjmy a zvracení, které, v některých případech, mohou vést až k hospitalizaci dítěte. Zvýšená hygienická opatření (mytí rukou nebo pravidelná dezinfekce hraček a povrchů, kde si dítě hraje) mají pouze omezený efekt na šíření těchto infekcí. Proto je za vhodnou prevenci považováno očkování.

O očkování proti rotavirům se mohou rodiče informovat u praktického lékaře pro děti a dorost.

Reklama

Související témata:

Související články

Změny v očkování dětí

Od listopadu loňského roku v Česku začal platit nový očkovací kalendář. Vzhledem k minimálnímu výskytu tuberkulózy v ČR se přestalo plošně očkovat proti tomuto...

Výběr článků

Načítám