Hlavní obsah

Poslanci novelou zákona posvětili zrušení plošného očkování dětí proti tuberkulóze

Právo, Václav Pergl

Novorozenci v Česku se od loňského listopadu neočkují proti tuberkulóze už plošně, ale výběrově. Je to na základě nové vyhlášky. Poslanci novelou zákona toto očkování v týdnu zrušili.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Vakcínu dostávají tehdy, kdy jeden nebo oba z rodičů dítěte mají tuberkulózu nebo když dítě nebo člen domácnosti pobýval v zemi s vyšším výskytem TBC, a konečně když dítě bylo v kontaktu s nemocným,“ řekl Právu hlavní hygienik ČR Michael Vít.

Poslanci v pátek v novele zákona o veřejném zdraví toto plošné očkování, které se dříve dělalo v porodnicích, zrušili. Zákonem tak stvrdili to, co do praxe od loňského listopadu zavedla vyhláška. Jak uvedl ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), riziko očkování převažuje nad výhodami. Nově se to bude dělat tak, že novorozenec, pokud spadá do vyjmenovaných rizik, bude očkován do jednoho měsíce po narození.

Stačí odložit očkování do druhé poloviny prvního roku věku dítěte, kdy se již komplikace nevyskytují.
lékařka

Pneumoložka Pavla Nykodýmová, primářka plicního oddělení Říčany, je ale proti tomu, aby se zrušilo plošné očkování dětí a nahradilo výběrovým. Navíc se domnívá, že by se nemělo očkovat hned po narození, kdy dítě ještě nemá vyvinutý imunitní systém a hrozí i úmrtí.

„Stačí odložit očkování do druhé poloviny prvního roku věku dítěte, kdy se již komplikace nevyskytují,“ sdělila Právu. Nízký výskyt tuberkulózy je podle ní dán i tím, že bylo plošné očkování proti tomuto onemocnění. Podle Víta ale nehrozí, že by se kvůli novému systému očkování choroba v Česku začala šířit.

Loni na tuberkulózu onemocnělo 662 lidí, což je o 50 méně než v roce 2009, a 50 lidí zemřelo, což je o šest méně než v roce 2009.

Cizinci bez povinných prohlídek.

Poslanci v pátek odmítli, aby se do novely zákona o ochraně veřejného zdraví dostalo ustanovení o povinných zdravotních prohlídkách cizinců. Prohlídky by totiž porušovaly unijní směrnice.

Naopak schválili zvýšení kompetencí zdravotním sestrám a přehlasovali tak veto Senátu. Pro zdvihlo ruku 167 ze 173 přítomných. Nikdo nebyl proti. Návrh příslušného zákona jde nyní k podpisu prezidentu Václavu Klausovi.

Sestry nově získají více pravomocí ve vztahu k ošetřování pacienta a pojišťovny jim tuto práci i lépe zaplatí. Norma také prodlužuje registrační období sester z šesti na deset let. Bez této registrace sestra nemůže samostatně pracovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám