Hlavní obsah

Nedostatek školek výrazně snižuje příjmy mladých rodin

Právo, Hana Škodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedostatek míst v mateřských školkách působí mladým rodinám finanční problémy. Obvykle jsou to maminky, které se nemohou vrátit do práce, pokud pro dítě nemají cenově dostupné hlídání. Kvůli přeplněným školkám ale maminky často přicházejí i o práci, nebo jsou přeřazeny na méně kvalifikovaná a hůře placená místa.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Rodiče každý rok řeší problém s umístěním svých dětí ve školkách.

Článek

„Se čtyřletou dcerou musím být doma, protože není místo ve školce a jiné hlídání nemám. Místo ve školce by nám moc pomohlo, mohla bych si najít práci a finančně bychom na tom byli o moc lépe,“ řekl Právu paní Lenka.

Její čtyřčlenná rodina tak tržní nájem bytu i splátky dluhů musí utáhnout jen z manželova platu. „Na rodičovský příspěvek už nemám nárok a pobírám jen přídavky na děti, což je dohromady 1100 korun měsíčně,“ dodala. Její situaci komplikuje také to, že v obci nemá trvalé bydliště. „Děti u nás v okolí do školky neberou, pokud nemají trvalé bydliště. Ale řekli mi, že i kdyby dcerka to bydliště měla, tak ji nevezmou, protože sotva pojmou děti, které jsou předškoláci,“ řekla paní Lenka.

Hlídání je drahé

Nedostatek míst ve školkách je v Česku hlavně ve velkých městech, jako je Praha nebo Brno. „Zřizování mateřských škol je zcela v kompetenci obcí. Ministerstvo nemůže zasahovat do těchto kompetencí a nemůže tedy ani ovlivnit počet mateřských škol,“ řekl Právu Ondřej Gabriel z tiskového odboru ministerstva školství.

Nedostatek školek se podle něj netýká všech regionů. „Jsou i regiony, kde je naopak nedostatek dětí a přebytek míst,“ řekl Gabriel. Podle Hany Haškové ze sociologického ústavu Akademie věd ČR ale to, že někde místo ve školkách je, není argumentem pro to, aby se s tím nic nedělalo.

„Tam, kde místa nejsou, je to pro rodiny velký problém,“ upozornila Hašková. Výrazně to ovlivňuje finanční situaci a život rodičů, hlavně matek. Pokud nemají na hlídání babičku, platit za ně je u nás pro většinu rodin finančně nedostupné.

Zaměstnavatelé čtvrtý rok nepočkají

Zatímco za obecní školku se platí zhruba 400 až 1000 Kč měsíčně a dalších asi 500 korun za jídlo, ty soukromé vyjdou na deset, ale i na třicet tisíc za měsíc. „Nelze spoléhat na to, že odpovědnost přesuneme na rodiny, nebo se domnívat, že volná ruka trhu vše zvládne. Nedostatek školek je třeba řešit,“ upozorňuje Hašková.

Podle průzkumů zůstávají matky s dětmi doma déle než tři roky hlavně proto, že neseženou místo v obecní (dotované) školce, nebo jim zaměstnavatel neumožní flexibilní pracovní dobu či částečný úvazek.

„To, že by chtěly doma zůstávat, rozhodně není většinovým důvodem,“ dodala. Pokud jsou ale maminky přesto nuceny zůstat doma i čtvrtý rok, zaměstnavatel jim už často odmítne dát dokonce i neplacené volno.

„Stává se, že je zaměstnavatel už nevezme zpátky, nebo jen na místo s nižší kvalifikací. Po třech letech doma tak často zaměstnání ztrácejí a najít si ho znovu je zvlášť s malými dětmi potíž,“ potvrdila Právu Alexandra Jachanová Doleželová, předsedkyně Gender Studies.

„Do naší právní poradny volají lidé, kteří ztratili práci na základě toho, že jim dítě nevzali do školky a čtvrtý rok jim zaměstnavatel neplacené volno nedal,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám