Hlavní obsah

Děti se v neděli mohou projet motoráčkem Hurvínek nebo lokomotivou Karkulka

Novinky, ČTK, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Mezinárodní den dětí letos připadá na úterý 1. června, ale již o víkendu se mohou caparti v předstihu radovat ze svého svátku. Mezi pražskými nádražími bude pendlovat parní vlak tažený lokomotivou Čtyřkolák nebo motorák Hurvínek.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Pražské nádraží Braník nabízí dětem spanilé jízdy parními vlaky. Na snímku je historická lokomotiva Albatros.

Článek

Je zajímavé, že lokomotiva Čtyřkolák je stará téměř sto let (rok výroby 1917). Děti bude vozit mezi pražskými zastávkami Braník a Modřany celou neděli.

První vlak vyrazí z nádraží Braník v deset hodin dopoledne a bude pokračovat ve spanilých jízdách ve zhruba hodinových intervalech až do 15.50 hodin.

Karkulka, Hurvínek i inspektorská drezína

Děti s rodiči a kamarády se budou moci potěšit jízdami dalších historických strojů, jako je například motorák Hurvínek.

V Braníku si budou děti moci prohlédnout současné lokomotivy Českých drah i muzejní kousky Hurvínka a motorovou lokomotivu Karkulku, nebo si vyzkoušet jízdu na inspektorské drezíně a použít železniční hasičskou techniku.

Mezinárodní den dětí

MDD se poprvé slavil v roce 1950 ve více než padesáti zemích celého světa. 1. červen byl stanoven až na mezinárodní konferenci pro ochranu dětí v roce 1952.

MDD má upozornit světovou veřejnost na práva a potřeby dětí. Během roku se připomínají i jiné významné dny věnované dětem, například Mezinárodní den dětí, které se staly obětí agrese, Mezinárodní den za odstranění práce dětí, Mezinárodní den mládeže, nebo Světový den dětí.

Zpáteční jízdenka vyjde dospělého na osmdesát korun, děti do patnácti let platí polovic.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám