Hlavní obsah

Noční pomočování dětí je diagnóza, ne ostuda, tvrdí odborníci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Noční pomočování je diagnóza, ne ostuda. Rodiče by se neměli stydět přivést své dítě do ordinace lékaře, noční pomočování se léčí jednak farmakologicky, jednak úpravou pitného režimu. Oznámila to dětská lékařka Danuše Hlásenská, která tento problém často řeší ve své ordinaci.

Článek

O diagnóze takzvané primární enurézy se hovoří, pokud se v noci pomočuje dítě starší pěti let. Podle loňského průzkumu agentury STEM/MARK si 43 procent lidí myslí, že za noční pomočování může špatný psychický stav dítěte, přes 20 procent je toho názoru, že problémy způsobuje onemocnění ledvin či nachlazení.

Podle Hlásenské je však nejčastějším důvodem nedozrálost systému pro regulaci tvorby moče. Příčiny pomočování se však liší případ od případu, proto doktorka doporučuje svěřit se s problémem dětskému lékaři. Ten by měl určit nejvhodnější léčbu.

Pomočování se léčí rozložením pitného režimu, léky a signalizačním zařízením do postele

Léčba enurézy trvá měsíce, její součástí je rozložení pitného režimu do celého dne, hodinu před spaním už by dítě pít nemělo. Léky, které snižují noční tvorbu moči, se pak podávají před spaním, například formou spreje do nosu. Dalším způsobem léčby je signalizační zařízení do postele či prádlo, které začne při kontaktu s močí pískat a dítě probudí.

Pokud farmakologická léčba zabírá, dávky se postupně snižují, problém se však může vrátit třeba i v dospělosti. "Ačkoliv příčiny enurézy nejsou psychického rázu, výsledkem pomočování mohou být psychické problémy," zdůraznila lékařka.

Uvedla příklad šestnáctiletého učně, který měl nízké sebevědomí, spolužáci jej šikanovali a nechtěl chodit do školy. Zda náhodou netrpí pomočováním, se lékařka zeptala, když jej ošetřovala po útoku spolužáků a snažila se najít příčinu jeho problémů. Po úspěšné léčbě se prý jeho psychický stav výrazně zlepšil, našel si přítelkyni a pozitivní změna se odrazila i na školních výsledcích.

Existuje 1 % dvacetiletých nemocných

Z praxe je známo, že lidé vnímají noční pomočování spíš jako společenský problém, nikoliv jako diagnózu. Každý rok ustoupí enuréza u zhruba 15 procent postižených, přesto prý však existuje asi jedno procento dvacetiletých, kteří se od dětství pomočují. I proto je prý lepší začít řešit tuto obtíž už v dětství, s přibývajícím věkem se lidé víc stydí.

Malí enuretici se ze studu vyhýbají například vícedenním školním výletům, soustředěním se zájmovými kroužky nebo přespávání u kamarádů. Pro tyto děti proto pořádá občanské sdružení Žlutý květ tábory a různé výpravy.

Na těch jsou zdravé děti spolu s těmi, které se v noci pomočují, takže se enuretici necítí vyloučeni z normálního dětského kolektivu. Postele jsou zde upravené pro enuretiky, odborníci také mohou na přání rodičů kontrolovat objem a frekvenci močení u dítěte.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám