Hlavní obsah

Přeplněné porodnice praskají ve švech

Právo, Jiří Novotný

V Česku se rodí stále více dětí a porodnice praskají ve švech. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) se za letošních prvních devět měsíců narodilo 91 300 dětí, o 4900 více než za stejné loňské období.

Článek

„Už třetím rokem se v ČR rodí více lidí, než kolik jich umírá. Tento tzv. přírůstek přirozenou měrou dosáhl za leden až září 13 600 lidí, což je o 4800 více než v roce 2007, kdy byla zaznamenána vůbec nejvyšší převaha počtu narozených nad zemřelými za posledních pětadvacet let,“ informoval včera ČSÚ.

Počet obyvatel České republiky stoupl na 10 446 000

Počet obyvatel České republiky stoupl meziročně o 65 tisíc na 10,446 miliónu. Kromě zmíněné větší porodnosti to ale výrazně ovlivnila migrace ze zahraničí. Za poslední rok totiž v ČR přibylo 51 400 cizinců.

Počet zemřelých se v Česku meziročně prakticky nezměnil. Za letošní první tři čtvrtletí zemřelo 77 700 obyvatel, o sto více než loni. Nepatrný rozdíl je i v počtu zemřelých kojenců -letos jich za leden až září zemřelo 261, o tři méně než v loňských prvních devíti měsících. „Kojenecká úmrtnost v Česku tak stále patří k nejmenším na světě,“ zdůraznil ČSÚ.

Na trvající růst porodnosti musely reagovat i zdravotní pojišťovny. Například Všeobecná zdravotní pojišťovna se rozhodla pro letošek zvýšit nemocnicím platby za porody a následnou péči o novorozence o 250 miliónů Kč.

Stále je nedostatek míst v mateřských školkách

Kromě přeplněnosti porodnic zůstává vážným problémem nedostatek míst v mateřských školkách. Mnohé z nich byly totiž v devadesátých letech, kdy porodnost v ČR naopak dramaticky klesla, zrušeny. S podporou výstavby nových školek přesto Topolánkova vláda nepočítá. A příznivcem státem dotovaných školek není ani ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS).

„Téměř sto procent míst ve školkách je zřizováno obcemi a městy. Stát má nulovou možnost to ovlivnit. Zástupci měst a obcí se naprosto logicky ptají, zda současný počet dětí není jen krátkodobou záležitostí. Kvalifikovaní demografové jim odpovídají, že zhruba za čtyři roky začne počet dětí zase klesat,“ prohlásil nedávno v televizi Nečas.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám