Hlavní obsah

Tábory na poslední chvíli

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S nástupem června přichází nejvyšší čas pro rodiče, kteří se rozhodli až nyní, že své dítě o prázdninách pošlou na letní tábor, aby pobyt vybrali. Rodič by si měl nejprve sám ujasnit, co by měl tábor jeho potomkovi přinést. Hlavní ovšem je, co od něj očekává samotné dítě.

Foto: Vladislav Galonek, ČTK

Tábory nabízejí nejrůznější zaměření

Článek

Nejvhodnější je, pokud se na výběru dítě samo podílí. Doporučení kamaráda by mohlo být určitým vodítkem. Navíc má-li na táboře hned od začátku někoho, koho zná, jistě mu tato skutečnost pomůže překonat počáteční stesk a ostych v novém kolektivu.

Rodičům, kteří se nemohou rozhodnout či nevědí, kde nabídky táborů nalézt, může poskytnout inspiraci www.borovice.cz  – informační centrum pro dětskou rekreaci, cestování skupin a volný čas.

Současné trendy

Katalog obsahuje bezmála 500 táborů se 750 turnusy. A i nyní přibývají každým dnem nové nabídky z řad občanských sdružení, cestovních kanceláří, domů dětí a mládeže i profesionálních agentur. Dále zde rodiče mohou, díky spolupráci s projektem Opravdu dobrý tábor, vyhledat řadu informací a rad.

„Stále větší oblibě se těší tábory mezinárodní s výukou cizího jazyka,“ říká manažer Borovice Josef Hordina. „V nabídce nechybí ani speciální tábory pro děti s dysfunkcemi, problémy dýchacích cest, astmatem a alergiemi či bezlepkovou dietou. Stále však jednoznačně převládá nabídka klasických pobytů,“ dodává.

Za trend lze pak označit tábory, jež se vyznačují náročnějším programem, zahrnujícím lezení na horolezecké stěně, vodní lyžování, šerm či digitální fotografii.

Prověřte si vedoucí

„Je ovšem nutné zdůraznit, že program sám o sobě není tím hlavním, co by měl rodič znát, než se rozhodne vyslat dítě na tábor. Zodpovědný dospělý si nejprve ověří, zda tým lidí, který se o dítě stará, je opravdu kvalifikovaný,“ dodává Hordina.

„Chtějí-li rodiče pro ratolesti vybrat bezpečný pobyt, je vhodné, aby organizátora tábora přímo znali nebo měli na něj doporučení od známých,“ doporučuje Libor Bezděk, ředitel Domu dětí a mládeže hl. města Prahy.

Organizátor musí rovněž podle Bezděka působit spolehlivě, a to nejen prostřednictvím propagačních letáků, ale i přístupem k poskytování informací o ubytování, stravování, složení vedoucích i aktivitách, které na táboře bude realizovat.

Mnohé tak napovědí informační schůzky pro rodiče.

Aktuální nabídky

www.syka.cz - Jazykové tábory s angličtinou ¨

www.kymevo.cz - Chatičkový tábor

www.osferien.cz - Specializované tábory (počítačový, taneční, sportovní, mezinárodní s němčinou i angličtinou)

www.ldtjaromer.cz  - Letní tábor v Jaroměři u Kaplice

www.agentura7.cz - Taneční tábory

www.rozmarne-leto.cz - Pražský příměstský tábor

www.detske-tabory.cz   - Vodácko-cyklistické pobyty

www.tabor.tym.cz  - Klasické tábory ve stanech s podsadou

Horká linka

Kde je možno rychle a pohotově získat informace o volných místech na letních táborech? Na horké telefonní lince Opravdu dobrého tábora: 222 247 529. Ta je v provozu do konce června od pondělka do pátku od 10 do 18 hodin. Informace hledejte i na www.dobrytabor.cz , kde jsou volná místa na táborech organizace Pionýr.

Kolik za co zaplatíte

- Velký batoh do 2000 Kč

- Malý batůžek do 700 Kč

- Spací pytel do 1200 Kč

- Karimatka do 150 Kč

- Pohorky do 1200 Kč

- Tenisky do 500 Kč

- Holínky do 300 Kč

- Pláštěnka do 150 Kč

- Repelent do 80 Kč

- Opalovací krém do 300 Kč

- Ešus do 450 Kč

- Plavky do 400 Kč

Ceny jsou orientační.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak vybrat pro děti správný letní tábor

Většina rodin se už nyní zabývá otázkou, kam se svými ratolestmi o letních prázdninách. Osvědčenou volbou jsou tábory, na kterých se děti zabaví a poznají nové...

Výběr článků

Načítám