Hlavní obsah

Vinohradská nemocnice otevřela pro děti "farmu zvířat"

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ve vinohradské nemocnici byla v ambulanci kliniky dětí a dorostu otevřena "farma zvířat". Je vymalovaná veselými barvami, na stěnách má dřevěný plot, na něm jsou dřevěná ovečka, hlemýždi či traktor s otočnými koly. Na WC upozorňuje terč, za nímž vykukují tři zelené žabičky.

Článek

Návštěva lékaře je stresující v každém věku a v dětském obzvláště. Děti se někdy vyděsí už při příchodu do zdravotnického zařízení.

O útulnější nemocničního prostředí dětských oddělení usiluje Nadace Archa Chantal.

V čekárně postává metrový krtek a na lavici sedí obrovská bílá opice. V herně se malý pacient může zabavit v dřevěném domečku, kde jsou počítadlo, dřevěné kostky, stoličky. Autorkou výtvarného návrhu je absolventka oboru design herních předmětů Kristina Kolářová. 

Zakladatelka nadace Chantal Poullain-Polívková řekla, že v její rodné Francii je spousta nemocnic, kde to není v pořádku. Jako dítě se ocitla v nemocnici se zlomeninami a pamatuje si, že barevné rozhodně nebyly. Spousta hezkých míst pro nemocné děti je v Belgii a v Nizozemí. V době, kdy byl její syn malý, s ním hodně cestovala, a když byl nemocný, snažila se najít přívětivá zařízení. Jeho slova "mami, proč je tu tak smutno a kde jsou hračky" ji inspirovala k založení nadace, která se snaží, aby děti už takovou otázku klást nemusely. 

Podle přednosty kliniky Felixe Votavy je báječné to, že dřívější bílé stěny doslova rozkvetly. Votava řekl, že stress zdravotnímu stavu dítěte neprospívá a lékaři se často setkávají s plačícími dětmi. Nyní dokonce slyšel pětiletou holčičku, která mamince říkala "tady je to krásné, kdy sem půjdeme znovu". 

Archa Chantal zrealizova tři desítky projektů

Klinika se vedle běžné péče o děti specializuje na novorozence, u nichž byly při novorozeneckém screeningu zjištěny metabolické poruchy, snížení činnosti štítné žlázy nebo zvýšení činnosti nadledvin. Tyto děti ze všech českých regionů jsou v trvalé péči lékařů kliniky. 

Archa Chantal od roku 1993 zrealizovala tři desítky projektů ve státních zdravotnických zařízeních v hodnotě 42 miliónů korun. Postupně vznikla Zahrada, Kašpar, Moře, Afrika a další projekty. Ještě letos by měla realizovat projekt U tetky Vrány na dětské neurologii v nemocnici Na Karlově, Zoo na oddělení dětské psychiatrie v Thomayerově nemocnici. Nadace chce také vybavit kojenecký ústav a dětský domov v Brně a Sdružené zařízení pro péči o dítě v Olomouci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám