Hlavní obsah

Dětské svačiny obsahují příliš sladkostí a málo zeleniny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svačinu si až na ojedinělé výjimky do školy nosí všechny menší děti a mezi sedmáky dopoledne svačí čtyři pětiny žáků. Více než polovina dětí však má ke svačině sladkosti a zdravou zeleninu jí dopoledne jen desetina dětí. Vyplývá to z průzkumu, který se uskutečnil pod patronací Fóra zdravé výživy a České kardiologické společnosti.

Článek

Průzkumu se letos zúčastnilo téměř 700 žáků třetích a sedmých tříd. Alexandra Moravcová z Kliniky dětského a dorostového lékařství Všeobecné fakultní nemocnice uvedla, že stejné šetření se uskutečnilo i loni, kdy děti chodily o třídu níž. Po roce se ukázalo, že složení svačin se mírně změnilo k lepšímu, ale stále je co napravovat. Dětský jídelníček zatím zdaleka neobsahuje vhodné potraviny a děti nemají správné stravovací návyky.

Mírně se zvýšila konzumace ovoce. Zatímco loni ho měla ke svačině téměř čtvrtina žáků třetích tříd, letos jich svačila ovoce třetina. Zvýšila se však výrazně konzumace bílého pečiva. Z 42 procent vzrostla na 70 procent. Navzdory varování lékařů jsou součástí dětských svačin stále tavené sýry, které obsahují pro děti nevhodné fosforečnany.

Nejčastějším prohřeškem zůstávají sladkosti. Koblihy, buchty, sušenky či čokoládu mělo na svačinu letos 54 procent dětí.

Až 20 procent dětí má problémy se svou váhou

Podle nutriční terapeutky Jitky Tomešové má snídaně tvořit 20 až 25 procent celkového denního příjmu energie a svačina 15 procent. Průzkum však ukázal, že šestina žáků sedmých tříd ani nesnídá, ani nesvačí a poprvé se nají až při obědě.

Předseda České kardiologické společnosti Michael Aschermann uvedl, že normální váhu mělo zhruba 80 procent dětí. Desetina dětí ze třetích tříd byla obézní. Mezi staršími dětmi bylo obézních 12 procent chlapců a 13 procent děvčat. Zvýšenou hladinu cholesterolu v krvi měla čtvrtina třeťáků. V sedmých třídách měla vyšší hladinu cholesterolu pětina dívek a 16 procent chlapců. Vyšší tlak měla pětina dětí ze třetích tříd a 17 procent sedmáků.

Průzkum také ukázal, že až čtvrtina dětí věnuje sportu jen minimum času, prakticky se aktivně pohybují jen v hodinách tělocviku. Nedostatečná pohybová aktivita má spolu s nadváhou, zvýšeným krevním tlakem a kouřením vliv na rozvoj aterosklerózy již v raném věku.

S prevencí kardiovaskulárních chorob je podle Aschermana třeba začít už na základních školách, protože rizikové faktory pro vznik onemocnění srdce a cév působí už na děti.

Reklama

Související články

Bez snídaně hrozí špatná nálada a nadváha

Pravidelným snídáníl lze riziko obezity snížit až třikrát. A hrozbu cukrovky nebo problémů s cholesterolem dvakrát. To je závěr výzkumu vědců z Harvardské...

Dobrý start do nového dne umožní snídaně

Pokud budeme pravidelně snídat, přinese nám to řadu výhod. Když organismu dodáme po nočním půstu energii, nebude jí k obědu a k večeři tolik potřebovat....

Výběr článků

Načítám