Osmadvacet chlapců s poruchami chování a emocionálními komplikacemi včetně autismu se výrazně polepšilo, když jim lékaři podávali pravidelně rybí tuk. Před užíváním této potraviny měli žáci 112 zuřivých záchvatů, při nichž museli učitelé a ošetřovatelé fyzicky zasáhnout. Po půlroce užívání produktu z ryb se počet záchvatů snížil na 36.

Největší zlepšení u těch nejagresivnějších

Nejlepší výsledky přitom odborníci sledovali u těch dětí, které před užíváním rybího tuku měli nejnásilnější projevy. Jeden chlapec měl před podáváním doplňku deset vážných záchvatů, po půlroce užívání tuku ani jediný.

"Ačkoli se stále jisté výbuchy objevovaly, byly mírnější a žáci je dokázali snáze ovládat," tvrdí Lianne Quantrillová z Eaton Hall.

Rybí tuk je bohatý především na omega-3 mastné nenasycené kyseliny, které mají pozitivní vliv na nervovou soustavu, ale také srdce a cévy.